locatiefilters
Waar
Straal

Kunst & Cultuur

Interieur(0)

Excursies/reizen(0)

Lezingen(0)

Rondleidingen(0)

Educatieve activiteiten(1)

Exposities / musea(1)

Natuur & Recreatie

Wandelmogelijkheden(1)

(moes)tuin/parken(3)

Andere sporten / buitenactiviteiten(0)

Paardensport(0)

Fietsmogelijkheden(3)

Landgoedwinkels(0)

Horeca en Verblijf

Huis verhuur(0)

Appartement verhuur(1)

Hotel/Pension(0)

Camping(0)

B&B(0)

Restaurant(1)

Vakantiewoning(1)

Mogelijkheden

Fotolocatie(3)

Zakelijke bijeenkomst(6)

Trouwlocatie(1)

Receptielocatie(3)

Feestlocatie(2)

Evenement/Festival(0)

Kinderactiviteiten(0)

Concertlocatie(3)

Gevonden: 50 locaties in een straal van 10 km rond


Locaties

50 resultaten gevonden


De Haar Vriend van sKBL

Haarzuilens – Utrecht
Het jaar 1892 is in de geschiedenis van De Haar belangrijk. Dan start de herbouw van het vervallen kasteel door de architect Pierre J.H. Cuypers (1827-1921). Hij doet dit in opdracht van het echtpaar Van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild. De naam van dit kasteel refereert aan een zogenaamde haar. Dit is een langgerekt en hoger gelegen stuk grond dat midden in een heideveld of op veengrond ligt. …..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

AGENDA


Duurstede

Wijk bij Duurstede – Utrecht
In de dertiende eeuw begon men in Nederland te bouwen met baksteen. Iedere landheer met enige importantie – zo ook Zweder van Abcoude uit het geslacht Van Zuylen (vandaar de drie zuilen in het stadswapen van Wijk bij Duurstede) – wil dan een ‘stenen huis’. In 1270 laat Zweder op de plek waar het oude plaatsje Dorestad gelegen had het eerste bakstenen bouwsel verrijzen, de Donjon, een v…..

meer lezen

Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Parkeren

Waterland

Velsen-Zuid – Noord-Holland
Vóór de aanleg van het Noordzeekanaal noemt men dit gebied het Hollands Arcadië. Langs het verdwenen Wijkermeer stonden tientallen buitenplaatsen waarvan Waterland er een is. Het huidige huis kent een hofstede als voorganger, maar daarvan rest enkel een ontwerp van de tuinarchitect Adriaan Speelman (1691-1753) uit 1728. Wanneer de hofstede wordt afgebroken, is onbekend. Het huid…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Besloten Horeca NSW Parkeren

Beeckestijn

Velsen-Zuid – Noord-Holland
De oorsprong van Beeckestijn gaat terug tot aan het begin van de 17de eeuw of mogelijk nog eerder, als hier een boerenhofstede staat aan de oevers van het vroegere Wijckermeer. De buitenplaats dankt haar naam aan de familie Beeckestijn die hier ooit eigenaar was. Tussen 1716 en 1721 wordt het huis ingrijpend verbouwd en uitgebreid door Jan Trip de Jonge (1691-1721). De karakteristieke voorgevel in…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden losloopgebied onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig

Schellerberg

Zwolle – Overijssel
Het woord ‘berg’ in Schellerberg is door de ligging nabij of op een rivierduin voorstelbaar. In het eerste deel van de naam zit ‘schelle’ wat ‘ondiep of doorwaadbaar’ zou betekenen, vergelijk het Engelse ‘shallow’. De terreingesteldheid is zeker passend, een doorwaadbare plek bij een rivierduin. In 1413 is er sprake van een erve to Schelne en in datzelfde jaar van grond genaamd Sch…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Kasteel Keukenhof

Lisse – Zuid-Holland
De naam Keukenhof slaat op de moestuin die destijds in de buurt van kastelen ligt. Men verbouwt er groentes en bloemen voor eigen gebruik. Kasteel Keukenhof, dat het predicaat kasteel onterecht voert, dateert uit 1638 en wordt gebouwd op het voormalige Keukenduin waar de groentes voor de bewoners van het Teylingerslot worden geteeld. Adriaen Maertenzn Block (ca. 1582-1661) maakt een begin met de a…..

meer lezen


Zorgvliet

Olst – Overijssel
De naam Zorgvliet draagt ongetwijfeld als andere buitenplaatsen met deze naam een betekenis in de richting van ‘zonder zorgen’, ‘zorgeloos’, ‘zorgen die wijken (vlieden) of geweken zijn’. Het rood bakstenen gebouw met een overhoeks geplaatste toren en in eclectische stijl, moet kort voor 1883 tot stand zijn gekomen. Er is overigens sprake van een voorganger. Het huis ligt centraal in e…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk NSW Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Schierstins

Feanwâlden/Veenwouden – Friesland
De Schierstins in Veenwouden werd rond 1300 gebouwd. Het pand komt voor in een bron uit 1439 als het Schira Monnika huse: het werd genoemd naar de schiere (“grijze”) habijten van de cisterciënzenmonniken van het klooster Claerkamp bij Rinsumageest, van waaruit in de omgeving van Veenwouden turf werd gestoken. Later werd het gebouw bekend als de Schierstins (stins: “stenen woonhuis”). Na de reform…..

meer lezen

Huis toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Openbaar vervoer Parkeren

Huis ter Hansouwe

Peize – Drenthe
Aan de weg van Peize naar Eelde, aan de rand van het beekdal Het Eelderdiep, ligt Huis ter Hansouwe. Het enige nog overgebleven middeleeuwse steenhuis in Drenthe. Aan het einde van de 20e eeuw kwam dit unieke rijksmonument in het bezit van de befaamde mr. Gerrit Overdiep die een ingrijpende restauratie startte. Eind 2009 werd Het Drentse Landschap eigenaar van dit rijke stukje historie. Huis ter H…..

meer lezen

Fietsroute(s) aanwezig

Zuidwijk

Wassenaar – Zuid-Holland
Het zuidelijk van Wassenaar gelegen Zuidwijk grenst aan een groot agrarisch (landschappelijk) gebied en telt negentien hectaren. In de 15de eeuw is het een ambachtsheerlijkheid en staat hier een kasteel. De familie Van Wassenaer Obdam verwerft dit goed in 1633 waarna Johan H. van Wassenaar Obdam (1683-1745) zich inspant om Zuidwijk door verdere verfraaiingen naar een hoger niveau te tillen. Hij is…..

meer lezen


De Havixhorst Vriend van sKBL

De Schiphorst – Onbekend
Havezate De Havixhorst had door de eeuwen heen vele namen: Havehorst , Havickeshorst, Haevehorst, Haverhorst en uiteindelijk in de 17e eeuw Havixhorst. ‘Have’ staat voor ‘bezit’ en ‘horst’ voor een ‘hoogte in het landschap’, maar ook voor het ‘hoognest van de havik’. Hiermee kan de naam doelen op een ‘hooggelegen huis’, maar ook op een ‘haviksnest’. Het is Jan Arent God…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig

Beukenrode

Doorn – Utrecht
Beukenrode telt meer namen. Het huis staat ook bekend als het Warandehuis, Nieuw Sterkenburg, Het Sand en Het Jachthuis. De naam Warandehuis is begrijpelijk wegens een warande over de hele breedte van een vroegere neogotische woning. Beukenrode krijgt zijn definitieve naam in 1907 en hoort aanvankelijk ook bij Kasteel Moersbergen. Het terrein wordt in 1860 afgesplitst en eigenaar Karel J. Kneppelh…..

meer lezen

Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren

Ipenrode

Heemstede – Noord-Holland
Ipenrode of Iepenrode komt waarschijnlijk voort uit een hofstede die oorspronkelijk Voorkoekoek heet. Er was ook een hofstede bekend die de naam Achterkoekoek droeg. De aanleg van de Leidse Trekvaart in 1657 maakt dat de hofstedes voor altijd van elkaar worden gescheiden. De vroegst bekende eigenaar is Cornelis Franse uit 1606. In 1716 koopt de Haarlemse burgemeester Abraham Guldewagen (1667-1728)…..

meer lezen

NSW Openbaar vervoer

Leyduin

Vogelenzang – Noord-Holland
In 1596 wordt hier een hofstede verkocht en in 1630 koopt Gerard van Teylingen het gebied om er een buitenplaats aan te leggen. In 1803 wordt de heerenhuizing gesloopt en koopt David J. van Lennep (1774-1853) het grondgebied. Vele families brengen de zomer door op de buitenplaatsen Woestduin, Vinkenduin en Leyduin, waaronder de dichter/schrijver Jacob van Lennep (1802-1868). Dit gebied bevindt tu…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Landgoed winkel Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig

Marquette Vriend van sKBL

Heemskerk – Noord-Holland
Voor 1612 noemt men dit goed Huys tot Heemskerck. Graaf Willem II laat er rond 1225 een versterkte burcht bouwen. Als Daniël de Hertaing (?-1625) het in 1612 koopt noemt hij het Marquette. Hij is in zijn geboortestreek Henegouwen Heer van Marquette. In 1717 koopt de Amsterdamse brouwer Joachim Rendorp (1671-1730) de buitenplaats. In 1740 erft zijn zoon, de Amsterdamse burgemeester Pieter Rend…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Huis ter Hansouwe

Peize – Drenthe
Aan de weg van Peize naar Eelde, aan de rand van het beekdal Het Eelderdiep, ligt Huis ter Hansouwe. Het enige nog overgebleven middeleeuwse steenhuis in Drenthe. Aan het einde van de 20e eeuw kwam dit unieke rijksmonument in het bezit van de befaamde mr. Gerrit Overdiep die een ingrijpende restauratie startte. Eind 2009 werd Het Drentse Landschap eigenaar van dit rijke stukje historie. Huis ter H…..

meer lezen

Fietsroute(s) aanwezig

Rijnoord (landgoed Bredius)

Woerden – Utrecht
Rijnoord behoort oorspronkelijk tot Landgoed Bredius. Op het landgoed staan verder de monumentale hofstede Batestein met schuur en een monumentale toegangspoort. De oorsprong van Landgoed Bredius ligt in 1824 toen Jacobus Bredius, notaris en burgemeester van Woerden, enkele percelen kocht van steenfabrikanten. Zijn zoon Cornelis bracht het landgoed tot bloei: een gemengd bedrijf met veeteelt en fr…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Ruïne van Brederode

Santpoort-Zuid – Noord-Holland
Met de Ruïne van Brederode worden de resten aangeduid van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode (ca.1215–1285). Hij stamt af van de heren van Teylingen, die verwant waren aan de graven van Holland. Het kasteel vormde onderdeel van de hoge heerlijkheid Brederode, waarmee de heren van Brederode in de 1…..

meer lezen

Kasteel toegankelijk Horeca Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig

Oud Groevenbeek

Ermelo – Gelderland
Waar sprake is van Oud Groevenbeek moet er ook een Nieuw Groevenbeek zijn. Dit klopt, tot 1890 waren beide landgoederen onderdeel van een groot ontginningslandgoed. Groevenbeek is als naam ontleend aan de aldaar stromende gelijknamige beek. In 1870 wordt een eerste landhuis op Oud Groevenbeek gebouwd, ter plekke van een verplaatste boerderij. De tuin rond het landhuis ontwerpt Hendrik Copijn (18…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig

Het Laer

Ommen – Overijssel
Ook de nabij Eerde gelegen havezate Het Laer kent qua aanleg nog steeds een geometrische structuur. Ook hier een centrale as met oprijlaan voor en grand canal achter het huis. Een eerder spieker, het Oude Laer, stond in de nabijheid. ‘Laer’ of ‘laar’ duidt op ‘intensief benut bos’, een haast vanzelfsprekende aanduiding in deze bosrijke omgeving. Rond 1700 wordt een nieuw vierkant huis …..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Voorstonden

Brummen – Gelderland
Huis Voorstonden krijgt gedurende de 19de eeuw in een aantal fases zijn huidige blokvormige uiterlijk, maar delen moeten al uit de 16de en zelfs uit de 14de eeuw stammen. Eerder vallen de gronden, gelegen in de buurtschap Tonden, onder de Hof te Voorst. Zogezegd Voorst-Tonden, oftewel Voorstonden. Het huis staat deels in een gracht en structuurdelen als het vierkante huiseiland, de omgrachting e…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk NSW

Huis te Heenvliet (Ravesteyn)

Heenvliet – Zuid-Holland
Huis te Heenvliet is ook bekend onder de historisch onjuiste naam Ravesteyn. Het kasteel verrijst rond 1250 in het gelijknamige dorp Heenvliet op het eiland Voorne-Putten. Het is een verdedigbare donjon met ronde hoektorens. De eerste vermelding dateert uit 1254, als Hendrik van Voorne de heerlijkheid overdraagt aan zijn broer Hugo met het recht van rechtspraak. Hierna komt het goed in bezit van …..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Openbaar vervoer onden toegestaan

Zorgvliet

s-Gravenhage – Zuid-Holland
Zorgvliet, beter bekend als het Catshuis, is door Jacob Cats (1577-1660) aangelegd maar ook latere eigenaren voegen belangrijke elementen toe of wijzigen huis of tuin. Zo verandert Hans Willem Bentinck (1649-1709) de tuinen ingrijpend. In zijn familie berust Zorgvliet een groot deel van de 18de eeuw. Cats, die op zijn 65ste met dit project begint, legt de buitenplaats aan op reeds ontgonnen terr…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig

Scheybeek

Beverwijk – Noord-Holland
Vermoedelijk dateert Scheybeek van rond 1620. Het lag toen op een strandwal bij het Wijkermeer. De buitenplaats is genoemd naar een daar stromende duinbeek die Scheybeek heette. In 1642 weidt Vondel een hofdicht aan de hofstede: De klare Beeck, uit schorre duinen Gesproten, om uw ackerlant Uw vijvers, bosch en groene tuinen, Langs oevers, dicht met loof beplant, Te laven met een lieflijck m…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan

Kasteel de Essenburgh

Hierden – Gelderland
Al in de dertiende eeuw zou hier een huis gestaan hebben maar het huidige kasteel is zeventiende-eeuws. Het rechthoekige gebouw heeft een ingangstoren die hoog boven het dak uitsteekt. Het gebouw zou in 1652 door Marten Coolwagen zijn gebouwd. Later komt het in bezit van Anthony van Westervelt, burgemeester van Harderwijk. Hij laat een park ontwerpen gebaseerd op de tuinen van het Louvre. Zijn zoo…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Besloten Horeca

‘t Regelink

Hengelo – Gelderland
‘t Regelink is van oorsprong een 14de-eeuwse boerderij. Uit die tijd is weinig bekend. In 1650 wordt een Jonker van Leeuw als eigenaar genoemd en twee eeuwen later is de familie Willink eigenaar van het huis. In 1832 koopt Jacob Adolf baron van Heeckeren van Enghuizen het huis. Die laat het huidige huis bouwen en van dan af kan men spreken van het landgoed het Regelink. De vader van Jacob be…..

meer lezen


Piloersemaborg

Den Ham – Groningen
De Piloersema- of Hamsterborg bij Den Ham (1633) is een uniek monument in de Groninger Ommelanden., gelegen in het Groningse Westerkwartier in het dorpje Den Ham, behorend tot de gemeente Zuidhorn. Het is de laatste boerderijborg in Nederland. Het oude huis heeft door de eeuwen heen zijn voorname karakter behouden. Royaal gesitueerd achter een brede gracht en verscholen tussen boomrijke singels, r…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig

Paleis Het Loo Vriend van sKBL

Apeldoorn – Gelderland
In 1684 koopt stadhouder Willem III (1650-1702)het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo. Hij laat een nieuw jachtverblijf optrekken, bestaande uit een vierkant hoofdgebouw in classicistische stijl met zijvleugels. Nadat Willem III Koning van Engeland is geworden wordt het complex tussen 1691 en 1694 nog eens met vier paviljoens uitgebreid. Ook komt een grootse geometrische tuinaanleg met parterres de…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig

Kraaybeekerhof Vriend van sKBL

Driebergen – Utrecht
De buitenplaats Kraaybeek werd gesticht langs de Hoofdstraat als onderdeel van de vorming van de Stichtse Lustwarande tussen de buitenplaats Pieters Berg (Beukenstein) en de villa Bijdorp. Het gebied waar de buitenplaats werd gesticht bestond toen uit akkers tot aan de huidige Van Oosthuyselaan, met centraal hierin een boerderij, “onder de Kraaijen” geheten. Deze boerderij stond op de plaats, waar…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Landgoed winkel Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Wandelroute(s) aanwezig

Hindersteyn Vriend van sKBL

Langbroek – Utrecht
Het is onbekend uit welk bouwjaar Hindersteyn dateert maar men vermoedt dat dit rond 1300 moet zijn geweest. In dat jaar sticht Hinder van Wulven hier een huis. Hinder is afgeleid van de naam Hendrik terwijl steyn op een stenen huis duidt. Het stenen huis van Hinder of Hendrik. Of deze verklaring juist is, is niet bekend. Er zijn namelijk ook onderzoekers die beweren dat een stenen huis de doorg…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Landgoed winkel Rolstoel toegankelijk NSW Parkeren

Mookerheide

Molenhoek – Limburg
Jan Jacob Luden (1877-1936) die van verschillende zijden veel geld erft, koopt vanaf 1900 gronden op de Mookerheide. In de periode 1902-1905 bouwt Luden het jachtslot, dat naar de locatie is vernoemd. Naar ontwerp van de architecten Oscar (1866-1944) en Henri Leeuw jr (1861-1918) uit Nijmegen. Kosten noch moeite worden gespaard en een zeer rijk en uitbundig in Jugendstil gedecoreerd en van alle ge…..

meer lezen

Huis toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren Honden losloopgebied onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Geo-route(s) aanwezig

Velserbeek

Velsen-Zuid – Noord-Holland
Velserbeek komt voort uit een vermoedelijk 16de-eeuwse hofstede. De eerste Amsterdammer die hier neerstrijkt, is Jeremia van Collen (1619-1707), die belangen heeft in de West-Indische Compagnie. Na aankoop in 1699 door Hendrik Tersmitten (1658-1738), voegt zijn zoon Hendrik (1709-1753) in 1742 het met de buitenplaats ’s-Gravenlust samen en dit blijft zo tot 1802. In dit gebied speelt de aanl…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig

De Breul

Zeist – Utrecht
De naam breul is afkomstig van het woord bruul wat duidt op een met palen afgezet gebied. Ook kan het slaan op een moerasgebied of braakliggend terrein. In het verleden noemt men het ook wel Den Brul of Grote Bruil. Alhoewel de geschiedenis van De Breul teruggaat tot in de 14de eeuw, wordt het huidige huis ontworpen door Johan W. Hanrath (1867-1932) . Na de Tweede Wereldoorlog vestigen de Jezu&ium…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan

Huis Doorn Vriend van sKBL

Doorn – Utrecht
Huis Doorn kent een geschiedenis die in de 13de eeuw begint. Restanten van de oude burcht zijn in het huidige huis nog terug te vinden. In 1536 belandt Huis Doorn op de lijst van ridderhofsteden. Na een periode van verval ondergaat het huis eind 18de eeuw een ingrijpende verbouwing, waarbij alles verdwijnt dat herinnert aan het oude kasteel. Een neoklassiek landhuis komt ervoor in de plaats. Grote…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig

AGENDA


Den Treek

Leusden – Utrecht
De gefortuneerde familie De Beaufort verwerft Den Treek in 1807. Door aankopen weten zij het landgoed aanzienlijk uit te breiden tot de huidige 2.000 hectaren. Veel land wordt op de toen alom tegenwoordige heide bevochten en in ontwikkeling gebracht. De oorsprong van het landgoed gaat terug tot in de 14de eeuw. Men beweert wel dat de naam treek een variant op het woord trek of treck zou zijn. Ee…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig

Kasteel Keukenhof

Lisse – Zuid-Holland
De naam Keukenhof slaat op de moestuin die destijds in de buurt van kastelen ligt. Men verbouwt er groentes en bloemen voor eigen gebruik. Kasteel Keukenhof, dat het predicaat kasteel onterecht voert, dateert uit 1638 en wordt gebouwd op het voormalige Keukenduin waar de groentes voor de bewoners van het Teylingerslot worden geteeld. Adriaen Maertenzn Block (ca. 1582-1661) maakt een begin met de a…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig

AGENDA


De Gelder

Wijhe – Overijssel
Een hoofdhuis kent De Gelder niet meer, wel een omgrachte huisplaats met een bouwhuis en een koetshuis. Het neogotische huis De Gelder is in 1913 afgebroken. Een nieuw huis zou gebouwd worden, maar de Eerste Wereldoorlog doorkruist de plannen van Willem Lodewijk baron de Vos van Steenwijk tot Hagenvoorde (1859-1947). Een oost-west gerichte lange centrale as loopt midden over de huisplaats. Naar …..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Château St. Gerlach Vriend van sKBL

Valkenburg – Limburg
De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot het jaar 1201. Dat is althans het vermoeden, want meer dan een schriftelijke vermelding in het uit 1772 stammende Historia nobilis parthenonis Heinsbergis is er niet. In dat werk schrijft proost Friedrich Keetz dat in 1202 Gosewijn IV van Valkenburg het besluit heeft genomen om een klooster te stichten bij het graf van de rond 1165 overleden kluizena…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Horeca Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren

Oud-Poelgeest Vriend van sKBL

Oegstgeest – Zuid-Holland
Oud-Poelgeest is gelegen op de grens van een oude strandwal en de veengronden. De hoge zandwallen worden van ouds aangeduid met ‚geestgrond’ en de laagveenmoerassen die ertussen lagen worden ‚poelen’ genoemd. De naam ‚Polgest’ wordt voor het eerst genoemd als ‚mansi’ oftewel boerenbedrijf op de goederenlijst van de Utrechtse St Maartenskerk. Deze lij…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Parkeren onden toegestaan

Kasteel Keukenhof

Lisse – Zuid-Holland
De naam Keukenhof slaat op de moestuin die destijds in de buurt van kastelen ligt. Men verbouwt er groentes en bloemen voor eigen gebruik. Kasteel Keukenhof, dat het predicaat kasteel onterecht voert, dateert uit 1638 en wordt gebouwd op het voormalige Keukenduin waar de groentes voor de bewoners van het Teylingerslot worden geteeld. Adriaen Maertenzn Block (ca. 1582-1661) maakt een begin met de a…..

meer lezen


De Lariks

Assen – Drenthe
Het landhuis de Lariks is in 1914-1915 gebouwd aan de toenmalige Stegeweg in opdracht van Jhr. Mr. H.E.E. Röell, schoonzoon van de zeer vermogende minister Cremer. Het landhuis is ontworpen door architect J. Stuivinga in een stijl die heel karakteristiek is voor de woonhuisarchitectuur in het tweede decennium. Stuivinga ontwierp overigens eerst een landhuis met een “inpandige garage”. Echter…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk NSW onden toegestaan

De Haar Vriend van sKBL

Haarzuilens – Utrecht
Het jaar 1892 is in de geschiedenis van De Haar belangrijk. Dan start de herbouw van het vervallen kasteel door de architect Pierre J.H. Cuypers (1827-1921). Hij doet dit in opdracht van het echtpaar Van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild. De naam van dit kasteel refereert aan een zogenaamde haar. Dit is een langgerekt en hoger gelegen stuk grond dat midden in een heideveld of op veengrond ligt. …..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

AGENDA


Sonsbeek

Arnhem – Gelderland
Sonsbeek bestaat in de 18de eeuw uit drie afzonderlijke gebieden: de Wildbaan, de Hartgersberg (Hartjesberg) en Sonsbeek. De laatste naam zou een verbastering zijn van de aldaar lopende St. Jansbeek. Op de Hartgersberg bouwt de stadstimmerman Anthony Viervant (1720-1775) in 1742 een huis dat nu de kern van het huidige huis vormt. Later volgen de bouw van een koepelkamer en de zijvleugels. Theodo…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Landgoed winkel onden toegestaan

Landgoed Grootstal

Nijmegen – Gelderland
Landgoed Grootstal is een relatief klein landgoed op de grens van Nijmegen en Malden, gemeente Heumen. Het bestaat uit landerijen van zo'n zestien hectare en een historische kern van vijf hectare met op de plek waar ooit een middeleeuwse hoeve stond, een neorenaissance landhuis uit het begin van de twintigste eeuw. De prachtige lindes naast het huis zijn veel ouder dan het huis.De omliggende…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren

Gooilust

‘s-Graveland – Noord-Holland
De kavel waarop Gooilust zal verrijzen, wordt door de Muidense drost Pieter Corneliszn Hooft (1581-1641) en Godert van Reede (1593-1641) als investering gekocht. Men noemt de nieuwe ontginning ’s-Graveland waarmee wordt gerefereerd aan hier gelegen oude domeinen van de Graven van Holland. Of de investering rendeerde, is onbekend. Wel wordt zand gewonnen voor de stadsuitleg van Amsterdam. De groo…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig QR-route(s) aanwezig

Havezate Den Alerdinck Vriend van sKBL

Laag Zuthem – Overijssel
Er is vroeger sprake geweest van een tweetal erven, Groot- en Klein-Alerdinck. ‘Ink’ of ‘ing’ duidt op ‘bezit’, bezit van ‘van Alert’ of ‘van Aaldert’, passend bij bewoners uit de 15e eeuw: Beemt Alerding en later Egbert to Alerding. Onder Peter van Uterwijck verkrijgt Den Alerdinck het predicaat havezate en tussen 1647 en 1684 wordt er een hoofdhuis in classicistische stijl ge…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Weldam

Markelo – Overijssel
Rond 1380 is voor het eerst sprake van erve en goed Weldam, verbonden aan Wolter van Weldamme. Of het goed naar de eigenaar of dat de eigenaar naar het goed genoemd is, is niet duidelijk. In 1415 wordt Weldam gekocht door Johan Sticke en vanaf dat jaar is Weldam altijd door vererving naar de opeenvolgende eigenaren gegaan. Vervolgens raken de geschiedenissen van Weldam en Twickel vervlochten. Door…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

De Voorst

Eefde – Gelderland
Een oudste vermelding is die van ‘Goet ter Voirst’, met als eigenaar ene Gerard ter Voirst. Daarmee lijkt De Voorst naar deze eerst bekende eigenaar genoemd. Hoogtepunt voor De Voorst is de periode onder Arnold Joost van Keppel (1670-1718), een gunsteling van koning-stadhouder Willem III. Van Keppel weet de mannen achter Het Loo in te schakelen: de stadhouderlijke architect Jacob Roman…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Buitenplaats Slangevegt Vriend van sKBL

Breukelen – Utrecht
Buitenplaats Slangevegt is genoemd naar de rivier de Vecht die als een slang door het landschap kronkelt. Het huis dateert uit het begin van de 18e eeuw en was aanvankelijk geheel van hout. De belangrijkste en ook meest excentrieke eigenaar was Leonard Corneille Dudok de Wit die van het midden van de 19e eeuw tot zijn dood in 1913 het huis bewoonde. Dudok de Wit reisde veel en maakte lange voettoc…..

meer lezen

Horeca Besloten Horeca

Rams Woerthe

Steenwijk – Overijssel
In het beekdal van de toenmalige Steenwijker Aa bezit de Steenwijkse burgemeester Ram aan het eind 18de eeuw enige weidegronden, ook wel ‘woerthen’ genoemd. De ‘weiden van Ram’ zijn dus Rams Woerthe. In 1897 koopt de Steenwijker ondernemer Jan Hendrik Tromp Meesters (1855-1908) gronden van de gemeente Steenwijk en de oude Steenwijker Aa wordt afgedamd. Vervolgens schrijft Tromp Meesters ee…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Volg sKBL