locatiefilters
Waar
Straal

Kunst & Cultuur

Excursies/reizen(2)

Interieur(0)

Lezingen(1)

Educatieve activiteiten(0)

Rondleidingen(0)

Exposities / musea(1)

Natuur & Recreatie

Wandelmogelijkheden(4)

(moes)tuin/parken(4)

Andere sporten / buitenactiviteiten(0)

Paardensport(0)

Landgoedwinkels(0)

Fietsmogelijkheden(2)

Horeca en Verblijf

Huis verhuur(0)

Appartement verhuur(1)

Camping(1)

Hotel/Pension(0)

B&B(1)

Restaurant(2)

Vakantiewoning(1)

Mogelijkheden

Fotolocatie(4)

Zakelijke bijeenkomst(4)

Trouwlocatie(1)

Receptielocatie(3)

Feestlocatie(4)

Evenement/Festival(0)

Kinderactiviteiten(1)

Concertlocatie(0)

Gevonden: 50 locaties in een straal van 10 km rond


Locaties

50 resultaten gevonden


Old Putten

Elburg – Gelderland
Ook hier is de vraag wie of wat is er eerder geweest, de familienaam of de plaatsnaam: het geslacht Van Putten of het huis Old Putten. Er is al in de 12de eeuw sprake van een Slot Old Putten. Rond 1480 wordt het slot verwoest en op de fundamenten wordt in de 17de eeuw een nieuw huis opgetrokken. Begin 20ste eeuw volgt een renovatie en een uitbreiding aan de achterzijde. Hiermee komt het huidige ge…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Kasteel Helmond Vriend van sKBL

Helmond – Noord-Brabant
Kasteel van Helmond is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse kastelen met slotgracht in Nederland. Het is de grootste waterburcht met een oppervlakte van 32 bij 32 meter. Waarschijnlijk begon Lodewijk Berthout van Berlaer, heer van Helmond, met de bouw tussen 1325 en 1350. Vanaf het begin waren de vierkante omtrek, de grote, ronde en uitspringende torens op iedere hoeken en de gracht gepl…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Museum winkel Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Geo-route(s) aanwezig

De Bannink

Deventer – Overijssel
De buitenplaats met daarop het huis werd in de 17e eeuw gesticht bij de boerderij Bannink aan de Essener enk in het toenmalige schoutambt Colmschate. De stichters waren patriciërs uit Hanzestad Deventer, die het slechte klimaat van de stad wilden ontvluchten. De laatste eigenaren waren telgen van het geslacht Sandberg. Onder meer Ferdinand François baron de Smeth, die op 4 februari 1913 te Diep…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig

Kasteel Erenstein

Kerkrade – Limburg
Kasteel Erenstein is gebouwd in de 14e eeuw en bestaat uit twee haaks op elkaar staande, nog grotendeels middeleeuwse vleugels die zijn opgetrokken uit Nivelsteiner, een natuursteen uit de omgeving. kwam Erenstein in 1707 in het bezit van Hendrick Poyck, schout van Merkstein. Hij veranderde het gehele aanzien van het kasteel en bouwde de twee ronde torentjes op de zuidelijke hoeken van de ringmu…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Dekema State

Jelsum – Friesland
De Dekemastate is vernoemd naar het geslacht Dekema, met Hette van Dekema (ca. 1481-1522) als eerste bewoner. Door een huwelijk verkrijgt hij de state, die eerder naar voorgaande bewoners Fetsastate en Camstrastate heet. Zoon Pieter van Dekema (ca. 1513-1568 ) laat de state opknappen en vergroten. Het oudste deel van het huis dateert van de herbouw van 1538 met mogelijk hergebruik van oudere 13de …..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig

Kasteel Doornenburg

Doornenburg – Gelderland
Kasteel Doornenburg is een Nederlands kasteel uit de 13e eeuw en ligt in het oosten van de Betuwe en centraal in Gelderland, nabij het dorp Doornenburg. Het bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. Het is een van de grootste en bestbewaarde kastelen in Nederland. Op de plaats van het kasteel bevond zich in de 9e eeuw al een versterkt huis, bek…..

meer lezen

Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Openbaar vervoer Honden losloopgebied

Wolfslaar

Breda – Noord-Brabant
Wolfslaar is een monumentaal blokvormig landhuis dat boven het souterrain twee bouwlagen telt. Het is in 1862 gebouwd in opdracht van Charlotte Storm-Cuypers in een wat samengeraapte stijl. Bij de bouw gebruikt men veel natuursteen en past men pleisterwerk toe. Het interieur is rijkelijk geornamenteerd. Mogelijk dat het landschappelijke park in 1880 is aangelegd door de uit Leuven afkomstige lands…..

meer lezen

Huis toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk

Zypendaal Vriend van sKBL

Arnhem – Gelderland
Zypendaal (uit te spreken als Siependaal) kent een vierkant huis uit 1762-1764. Later zijn aan de voorzijde een vestibule en aan de achterzijde een uitbouw en toren toegevoegd. ‘De Syp’ wordt voor het eerst genoemd in 1642. Latere benamingen zijn ‘het huijs in de Siep’, ‘de Zyp’, ‘Sypendall’ en ‘Ziependal’. Ligging en uitspraak verklaren de betekenis van de naam. Uit bronnen ro…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Aerwinkel

Posterholt – Limburg
In 1854 bouwt de nog jonge architect Petrus Josephus Hubertus Cuypers (1827-1921) het neogotische kasteeltje Aerwinkel. Een kasteel met spitsbogen, arkeltorentjes, pilasters en kantelen in een landschapspark dat in dezelfde periode wordt aangelegd, het huis als middelpunt heeft en mogelijk ook van de hand van Cuypers is. De buitenplaats ligt langs de steilrand van het Vlootbeekdal, ingesneden in d…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Landgoed winkel Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Landgoed Ekenstein

Appingedam – Groningen
In 1648 laat de Groninger stadssecretaris en latere burgemeester Johannes Eeck (1600-1663) het naar hem vernoemde Ekenstein optrekken. Het is gelegen aan het Damsterdiep, dus met een goede verbinding over het water naar Groningen. Onno Joost Alberda van Nijenstein (1709-1756) koopt Ekenstein in 1754 en noemt zich voortaan Alberda van Ekenstein. Een gedenksteen vermeldt ‘Aedificata 1648, Ampliata…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren

Burcht Wedde

Wedde – Groningen
De Wedderborg of (tegenwoordig vaker) Wedderburcht, ook wel Addingaborg of Huis te Wedde genoemd, is een borg in het dorp Wedde. Het is nu een gerestaureerde burcht met oude bomen, een kasteelgracht en een binnentuin. Wedde was strategisch gezien een belangrijke plaats omdat het lag op de handelsroute van de stad Groningen naar het Duitse Lingen en Westfalen en daardoor vaak betrokken bij krijgs…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Soestdijk

Baarn – Utrecht
Soestdijk geniet landelijke bekendheid als voormalige Oranjeresidentie. Van oorsprong is het echter een Amsterdamse buitenplaats. Het wordt gebouwd door de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff (1599-1664) aan de dijkweg tussen Baarn en Soest. Oorspronkelijk heet het complex dan ook De Hofstede aen Zoestdijck. De zoon van Cornelis, Jacob de Graeff (1642-1690 ) verkoopt het goed aan stadhoude…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren

Bouvigne Vriend van sKBL

Breda – Noord-Brabant
Vanaf 1494 is Bouvigne lang het bezit van het geslacht Van Brecht. Jan van Brecht bouwt het kasteel, dat Boeverijen heet. Mogelijk slaat de naam op het Latijnse woord boveria, dat lage weide, broek of donk betekent. In 1611 koopt Jan Keermans (?-1615) dit masion de plaissance. Hij vergroot zowel het kasteel als het landgoed. Het huis krijgt een extra etage en het markante zevenhoekige torentje. De…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk Parkeren

Landgoed ter Wupping

Onstwedde – Groningen
De Westerwoldse boerderij aan de Ter Wuppingerweg, in het gehucht Ter Wupping (tussen Onstwedde en Vlagtwedde) maakt deel uit van een hoevenzwerm. Zij is zelf een van de gaafste exemplaren, niet in de laatste plaats door het oorspronkelijke interieur van de twee belangrijkste woonkamers. Hoewel zich op de voorgevel een anker bevindt met het jaartal 1743 kan de boerderij in zijn huidige vorm gedate…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig

Baasdam

Tubbergen – Overijssel
Landgoed ‘Baasdam’ ligt 15 kilometer van Almelo, tussen Tubbergen en Reutum, in het hart van Twente. Het landgoed ligt in een typisch Twents landschap. Het kenmerkt zich door bospercelen, een es (een verhoogde akker) omgeven door houtwallen en knoteiken, weilanden en landbouwgrond omringd door loof- en naaldbossen. Het specifieke karakter ontleent het landgoed aan enerzijds de oude boeren kenm…..

meer lezen

Huis toegankelijk Landgoed toegankelijk Besloten Horeca NSW

Het Berghuisje

Maarn – Utrecht
Tijdens de 19de eeuw en als gevolg van de Romantiek komt de ongerepte bergnatuur van Zwitserland hier volop in de belangstelling. Rotspartijen worden in tuinen nagebootst, bruggen werden gebouwd met gebruikmaking van ruw houten boomstammen maar ook de typische Zwitserse chaletarchitectuur vindt in ons land navolging. Het Berghuisje is hier een gevolg van. Mogelijk is Jan David Zocher jr. (1791-187…..

meer lezen


Sparrendaal Vriend van sKBL

Driebergen-Rijsenburg – Utrecht
Het huidige Sparrendaal dateert van 1754. In de 17de eeuw staat hier een hofstede die vermoedelijk rond 1672 ten onder gaat tijdens het Franse geweld. In die tijd reikt het grote landgoed tot aan de Langbroekerwetering. Aanvankelijk heet het huis Sper en Dal, wat in de loop van de 18de eeuw verandert in Sparrendaal. Sperren betekent zowel iets afsluiten maar sperren zijn ook lange, dunne palen. La…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan

‘t Haveke

Eefde – Gelderland
Uit 1473 dateert een eerste vermelding, er wordt gesproken over ‘dat goet ter Havick’, van ene Herman ter Havick. Er lijkt dus sprake van een vernoeming naar de eigenaar. Het huis bestaat uit drie delen: een woonhuis en een koetshuis uit ca. 1860 en een verbindend deel uit het begin van de 20ste eeuw. De delen uit ca. 1860 zijn door Frans Gerrit Nieuwenhuys (1816-?) opgetrokken, na afb…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Besloten Horeca NSW Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig

Singraven Vriend van sKBL

Denekamp – Overijssel
Singraven heeft als voorvoegsel ‘sin’, met de betekenis ‘groot of krachtig’. Singraven zou letterlijk ‘grote graven’ betekenen, duidend op ‘grotere graafwerkzaamheden’. Denk aan bijvoorbeeld een nieuwe waterloop, voor de hand liggend in dit waterrijke terrein. In 1381 is er sprake van een erf met molen ‘die syngrave’. Een latere watermo…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Landgoed winkel NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Geo-route(s) aanwezig

Mariënwaerdt

Beesd – Gelderland
In 1129 wordt hier, op het eiland, een ‘waarde’ van ene ‘Maria’, een Norbertijner abij gesticht., Mariënwaerdt. IN 1734 koop Albrecht Otto Roeleman Frederik van Bijlandt (1688-1768) het landgoed. Van Bijlandt is een voorvader van de huidige eigenaar, de familie Van Verschuer (de negende generatie voert nu het beheer). Op de gewelven van de voormalige abdij komt tussen 1734 en ca. 1790 het huis in…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Horeca Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Duinbeek Vriend van sKBL

Oostkapelle – Zeeland
De vroegste vermelding van Duinbeek, dan de veste en woninghe Dunebeke geheten, dateert van rond 1350. Het is dan als jachtslot in bezit van de Heren van Veere. Nadat Philips II van Spanje (1527-1598 ) het verwerft, koopt zijn schildknaap Jeronymus de Rollé (?- 1573) het goed in 1567. De Tachtigjarige Oorlog wordt het kasteel fataal, waarna het tot een ruïne vervalt en eigendom wordt van de Zeeu…..

meer lezen

Buitenplaats toegankelijk

Oud-Amelisweerd Vriend van sKBL

Bunnik – Utrecht
Een weerd of waard is een door een rivier ingesloten stuk land. Zo’n waardevol (want veilig en vruchtbaar) stuk land kon door een landsheer in leen worden uitgegeven. In Utrecht wordt een dergelijk stuk land bij Bunnik, volgens geschreven bronnen uit 1224, door de proosdij van Oudmunster in leen gegeven aan een man met de naam Amelis. Ook Oud-Amelisweerd komt voor op de lijst van ridderhofst…..

meer lezen


Aardenburg

Doorn – Utrecht
Aardenburg wordt in 1902 in opdracht van de gefortuneerde bankier Sam(uel) P. van Eeghen (1853-1934 ) aanzienlijk vergroot door de Amsterdamse architect Christiaan B. Posthumus Meyjes (1858-1922). Het hoofdhuis en de dienstvertrekken worden bij deze verbouwingen volledig van elkaar gescheiden. Oorspronkelijk behoort het grondgebied aan de eigenaar van het nabijgelegen Kasteel Moersbergen. Als men …..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Openbaar vervoer

Wielbergen

Angerlo – Gelderland
Landgoed Wielbergen ligt in het Gelderse Angerlo aan de oostelijke oever van de IJssel en net onder de monding van de Oude IJssel Het landgoed Wielbergen wordt in de veertiende eeuw al genoemd. Het heet “t Goet te Wyle”. Waarschijnlijk is de naam ‘Wielbergen’ ontleend aan een wiel. Bij een dijkbreuk ontstaat er door het krachtige instromende water een diep gat, een wiel, …..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Horeca Landgoed winkel Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren

Het Oude Slot

Heemstede – Noord-Holland
…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Parkeren onden toegestaan

Middachten Vriend van sKBL

De Steeg – Gelderland
Op de overgang van de hoge zuidelijke Veluwezoom naar de lage uiterwaarden van de IJssel staat kasteel Middachten. Een kasteel en voorburcht omringd door grachten met daar omheen tuinen, die deels door grachten en deels door tuinmuren worden ingesloten. De naam wordt als persoonsnaam eerder genoemd dan als naam voor dit huis. In 1190 is een Jacobus de Mithdac bekend en in het begin van de 14de eeu…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Horeca Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

AGENDA


Epema State Vriend van sKBL

Ysbrechtum/IJsbrechtum – Friesland
De naam Epema stamt al van voor het bestaan van de state. In eerste instantie is er sprake van een boerderij met een familie met de voornaam ‘Epe of Epa’. Een huis wordt waarschijnlijk rond 1640 gebouwd, het poortgebouw bestaat dan al. Na de aankoop laat Duco Martena van Burmania (1627-1716) een verbouwing plaatsvinden. Het huis vererft vervolgens generaties lang in de familie’s Burmania, Re…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren Fietsroute(s) aanwezig

Wulperhorst

Zeist – Utrecht
Wulperhorst is een van de landgoederen van de Stichtse Lustwarande. Dit gebied strekt zich uit tussen De Bilt en Rhenen en vormt een onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Hier bouwen gefortuneerden graag hun buitenplaatsen. Aanvankelijk kiest men kleigrond uit om er buitenplaatsen op aan te leggen maar in de loop van de 19de eeuw wordt de keuze steeds vaker zandgrond. Wulperhorst ligt in de zogena…..

meer lezen


Anneville

Ulvenhout – Noord-Brabant
Zuidelijk van Breda ligt Anneville dat vanaf 1844 wordt aangelegd door de historicus Prosper Cuypers van Velthoven (1803-1882). Hier vormt een oude pachtboerderij met herenkamer de oorsprong van deze buitenplaats. Architect is de uit België afkomstige Antoine Trappeniers (1824-1887) die in 1851 met de bouw van het huis begint. Anneville, dat nog steeds in bezit is van nazaten van de stichter, wor…..

meer lezen


Lemferdinge

Paterswolde – Drenthe
In 1447 krijgt Steven ter Borch bij zijn huwelijk met Grete van Echten de ‘Hof tho Lemferdinck’ van zijn ouders. In de loop der eeuwen heeft het landgoed vele veranderingen ondergaan. Ooit was er een groot adellijk huis met een gracht, ophaalbrug, twee schathuizen, tuin, bos en weiden. Van het oorspronkelijke landgoed resteert alleen nog het westelijk schathuis en de tuinen. Aan het begin van…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Landgoed Klarenbeek Vriend van sKBL

Klarenbeek – Gelderland
Johan Richard Krepel zette in 1732 een koperpletterij op. In 1870 vormde de familie Krepel de koperslagerij om tot sigarenkistenfabriek en in 1950 kwam er een deurenfabriek bij. De werkgelegenheid trok mensen aan, waardoor het dorp Klarenbeek ontstond. Het dorp en het landgoed waren sterk verweven. Het huis uit 1842 heeft een rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen. Landgoed Klarenbeek is nog …..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren

Marlot

s-Gravenhage – Zuid-Holland
Aanvankelijk heet de eerdere boerderij met herenkamer De Blaauwe Camer. Na te zijn aangekocht door de uit Zwitserland afkomstige Hugenoot David van Marlot (ca. 1600-1680) geeft hij het goed zijn familienaam. Van Marlot was een militair in dienst van stadhouders Maurits (1567-1625) en Frederik Hendrik (1584-1647) en leermeester van de jonge prins Willem II (1626-1650). Rond 1800 wordt hier een nieu…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

De Wijenburg

Echteld – Gelderland
Vanaf 1271 is kasteel Wijenburg bijna vijf eeuwen in bezit van de familie Van Wijhe. Bij het kasteel staat een koetshuis met een vierkante toren, de voormalige verdedigingstoren. Dit is het laatste restant van de laatmiddeleeuwse voorburcht. Onder Jasper van Wijhe (1520-1568), de 8ste heer van Echteld, krijgt het kasteel zijn huidige vorm. Door huwelijk komt het goed vervolgens in bezit van de Van…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW

De Gunne

Heino – Overijssel
‘Gunne’ staat mogelijk voor ‘water’, misschien ‘aan het water’? Daarbij passend is dan de aan de noordzijde lopende waterloop, de Kolkwetering. In 1583 is al sprake van een erve De Gunne. Aldaar wordt begin 18e eeuw een spieker gebouwd; de kern van het huidige huis komt er uit voort. De uitbreiding van het spieker, de huidige voorgevel en de lagere, licht gebogen zijvleugels dateren ui…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Huis Welgelegen

Warnsveld – Gelderland
Ooit heeft hier een oliepersrosmolen gestaan, later is er sprake van een herberg bestaande uit een dwarshuis met daarachter een boerderij. Willem van der Muelen (1787-1847) maakt er een buitenplaats van, laat een vleugel in classicistische stijl aanbouwen en laat het nog bestaande kleinschalige park in landschapsstijl aanleggen. Een fraaie, kleine buitenplaats op een fraaie plek heet dan logischer…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk

Oranjestein

It Oranjewald/Oranjewoud – Friesland
Na de Bataafse revolutie van 1795 worden de stadhouderlijke bezittingen, dus ook Oranjewoud, verbeurd verklaard en krijgt de Bataafse Republiek de Nassause domeinen in eigendom. Achttien jaar later valt de buitenplaats Oranjewoud uiteen door een veiling in percelen. Een van die percelen is het terrein waarop de rentmeesterwoning van Oranjewoud staat. Deze woning en een aantal smalle langgerekte …..

meer lezen

Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca NSW Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Twickel Vriend van sKBL

Ambt Delden – Overijssel
In 1347 koopt Herman van Twickelo het Huis to Eysinc te Delden. Het huis to Eysinc is waarschijnlijk al spoedig vervangen door een nieuw huis, dat naar de eigenaren vernoemd wordt: Twickel. Door de eeuwen heen is Twickel bezit van en wordt het bewoond door achtereenvolgens de geslachten Van Twickelo (14e tot en met 16e eeuw), Van Raesfelt (16e en 17e eeuw), Van Wassenaer Obdam (17e en 18e eeuw) en…..

meer lezen


de Wildhoef

Bloemendaal – Noord-Holland
De Wildhoef is een 18e eeuwse buitenplaats. Beelden versieren de hoeken van de kroonlijst aan de voorgevel. Bij het huis is een tuinpaviljoen uit 18e eeuw stijl Louis XVI. Ook is er nog een schamppaal aanwezig. De Wildhoef wordt particulier bewoond tot 1936, met mejuffrouw C.A. van Wickevoort Crommelin als laatste bewoonster. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog wordt het huis niet bewoo…..

meer lezen


Elswout

Overveen – Noord-Holland
De vroegste bouwgeschiedenis van Elswout is weinig onderzocht. Onlangs toonde architectuurhistorica Inger Groeneveld echter aan dat het eerste gebouwde huis uit 1637 op een klassieke Romeinse villa moet zijn gebaseerd. Eigenaar is dan de Lutherse koopman Carl du Moulin (1588-ca.1667). Hij koopt tussen 1634 en 1642 hier veertien stukken grond aan om er een majesteitelijke buitenplaats te realiseren…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

De Haar Vriend van sKBL

Haarzuilens – Utrecht
Het jaar 1892 is in de geschiedenis van De Haar belangrijk. Dan start de herbouw van het vervallen kasteel door de architect Pierre J.H. Cuypers (1827-1921). Hij doet dit in opdracht van het echtpaar Van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild. De naam van dit kasteel refereert aan een zogenaamde haar. Dit is een langgerekt en hoger gelegen stuk grond dat midden in een heideveld of op veengrond ligt. …..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

Hof te Boekelo

Boekelo – Overijssel
Hof te Boekelo was een havezate gelegen in Boekelo dat toentertijd deel uitmaakte van de buurschap Usselo in het richterambt Enschede. Boekelo was tevens de enige havezate in dit gericht. De voorloper van de havezate, het erve Vogelzang, wordt in 1450 voor het eerst genoemd. Door huwelijk kwam het erf in de 16e eeuw aan de familie Ripperda. Herman Ripperda bouwde er kort na 1569 als eerste een ade…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig

De Dodshoorn

Grolloo – Drenthe
Landgoed De Dodshoorn is een landgoed dat in 2004 werd aangelegd en gerealiseerd is ter versterking van de ecologische verbindingszone tussen de boswachterijen van Gieten en van Grolloo. Alle terreinen en gebouwde elementen op het landgoed zijn vanuit één visie ontworpen. Mede hierdoor neemt De Dodshoorn als typisch 21e-eeuws landgoed een plaats in binnen de traditie van de historische Nederland…..

meer lezen

Landgoed toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Ruiterroute(s) aanwezig

Huis Bergh Vriend van sKBL

s-Heerenberg – Gelderland
Begin 12de eeuw is er ene Constantinus de Melegarde, die zich ook wel Constantinus de Monte oftewel Van den Bergh noemt . Hij is heer van het Land van den Bergh, met o.a. ‘s-Heerenberg in het heuvelachtige Montferland. De Heren Van den Berg stichten in 1250 het Huis Bergh op zijn huidige locatie. In de 17de eeuw komt het door vererving in het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen, die het op h…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Openbaar vervoer Parkeren

Huis ter Wege

Bosch en Duin – Utrecht
Huis ter Wege wordt in 1905 gebouwd naar een ontwerp van de architect Johan W. Hanrath (1867-1932) en in 1912 wordt het huis verder uitgebreid. Het geheel vormt een jonge buitenplaats. Hanrath bouwt graag in Hollandse neoclassicistische stijl. Dit huis is daar een goed voorbeeld van. Wegens haar verhoogde ligging wekt het huis een voorname indruk. Leonard A. Springer (1855-1940 ) is verantwoorde…..

meer lezen


Sypesteyn Vriend van sKBL

Nieuw-Loosdrecht – Noord-Holland
Alhoewel hier gevonden funderingen van circa 1500 dateren, wordt gezegd dat graaf Floris V (1254-1296) in 1288 land zou hebben gegeven aan Willem Nicolaaszn Hallinck die er een huis bouwt. Later koopt Aert Abramszn van Sijpesteijn een hofstee, maar deze wordt in 1589 verwoest. Als Cornelis Ascanius (1638-1673) in 1664 de ruïne Sypesteyn koopt, verbouwt hij het tot een buiten en noemt zich Heer va…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Landgoed winkel Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig

Hofwijck Vriend van sKBL

Voorburg – Zuid-Holland
Hofwijck betekent letterlijk ´wijkplaats van het hof´ en die naamkeuze is begrijpelijk als men weet dat eigenaar Constantijn Huygens (1594-1687) gelukkig is als hij het Haagse hof kan verlaten om hier tot rust te komen. Huygens geeft zijn buitenplaats de vorm van een menselijk lichaam waarbij het huis staat voor het hoofd, met oren, ogen en neusgaten als vensters. Hij laat zich in dit …..

meer lezen


Muiderslot Vriend van sKBL

Muiden – Noord-Holland
Het is niet bekend wanneer het Muiderslot is gebouwd, al houden sommigen het jaar 1280 aan. Graaf Floris V kocht of bouwde het kasteel, dat strategisch was gelegen waar de Vecht in de Zuiderzee (nu het IJmeer) uitmondde. Doordat Muiden een haven heeft en het kasteel aan de havenmonding ligt, kon graaf Floris passerende schepen een tol opleggen. Op 27 juni 1296 vond hier ook het beroemde voorval pl…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren

Duin en Kruidberg Vriend van sKBL

Santpoort-Noord – Noord-Holland
Duin en Kruidberg is tussen 1907-1909 gebouwd door Johan J. van Nieukerken (1854-1913) en zijn zonen M. Adrianus (1879-1973) en Johan (1885-1962). Ook ontwerpen zij het interieur. De Hollandse Renaissance dient hierbij tot inspiratie. De geschiedenis van dit landgoed begint in de 17de eeuw. In 1634 koopt de Amsterdamse koopman Hendrik Reijnst (1583-1648) een hofstede op landgoed Duin en Berg, waar…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig

Kasteel Geldrop Vriend van sKBL

Geldrop – Noord-Brabant
In 1974 koopt de gemeente Geldrop Kasteel Geldrop voor een symbolisch bedrag waarmee een einde komt aan de eeuwenlange particuliere bewoning. Het vermoeden bestaat dat het kasteel rond 1350 is gebouwd. Lange tijd behoort het toe aan leden van het geslacht Van Horne, al wonen zij er nauwelijks waardoor het vervalt. In 1616 keert Amandus van Horne (1550-1617) deze teloorgang door de oprichting van e…..

meer lezen

Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Landgoed winkel Rolstoel toegankelijk Parkeren Wandelroute(s) aanwezig

De Havixhorst Vriend van sKBL

De Schiphorst – Onbekend
Havezate De Havixhorst had door de eeuwen heen vele namen: Havehorst , Havickeshorst, Haevehorst, Haverhorst en uiteindelijk in de 17e eeuw Havixhorst. ‘Have’ staat voor ‘bezit’ en ‘horst’ voor een ‘hoogte in het landschap’, maar ook voor het ‘hoognest van de havik’. Hiermee kan de naam doelen op een ‘hooggelegen huis’, maar ook op een ‘haviksnest’. Het is Jan Arent God…..

meer lezen

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren onden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig

Volg sKBL