Zie hier mijn karakter. Dagboek van Margaretha Isabella van Ittersum (1783-1809)

”Ik ben hartstochtelijk van aard, laat me snel meeslepen in woede, alles irriteert me dan. Ik ben ongeduldig, onbeheerst, extreem in vreugde en verdriet.

Dat noteerde de uit een Overijsselse adellijke familie stammende Belle van Ittersum (1783-1809) over zichzelf in haar “journal intime”, een in het Frans geschreven egodocument dat ergens het midden houdt tussen een dagboek en een autobiografie. Belle was een kind van elf,  toen ze begon te schrijven over zichzelf en de mensen om haar heen, en ging daarmee door tot vlak voor haar tragische dood in het kraambed. Ze was toen nog maar 25. Haar journal geeft een zeldzaam mooi beeld van een adellijk leven rond 1800. Dat leven speelde zich voor Belle eerst af in Leeuwarden, en later bij haar vader op de Sallandse buitenplaats Het Relaer. Daar maakt ze onzeker haar entree in de wereld van de volwassenen. ‘Ik vergiste me in mijn reverences’, schrijft ze bijvoorbeeld over een van haar eerste diners, ‘wist het verschil niet meer tussen links en rechts, kortom, presenteerde me met de gratie van een boerin.’

De Havezate ‘t Relaar

Greddy Huisman (1934) behaalde in 1966 haar doctoraal geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was werkzaam als docente in het voortgezet onderwijs, aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tegenwoordig is ze werkzaam als freelance historica, ze publiceert regelmatig en verzorgt literair-historische lezingen. Haar proefschrift Tussen salon en souterrain. Gouvernantes in Nederland 1800-1940 verscheen in 2000 in een handelseditie.

In Zie hier mijn karakter laat Huisman de lezer niet alleen kennismaken met een lieve, slimme, lastige, soms melancholieke jonge vrouw, maar brengt ze ook de Nederlandse buitenplaatscultuur van de late achttiende en vroege negentiende eeuw dichtbij.  Haar boek verschijnt 20 september als deel XVII bij de Groningse uitgeverij Philip Elchers. Het is hier te bestellen.

Greddy Huisman, Zie hier mijn karakter. Dagboek van Margaretha Isabella van Ittersum (1783-1809), Groningen 2019.
Prijs: € 20,-

Scroll naar boven