Woontorens in Nederland

Taco Hermans, Woontorens in Nederland, bouwhistorische gids voor Middeleeuwse woontorens, Wijk bij Duurstede 2015.

Woontorens in NederlandOns land heeft een ongekend groot aantal kastelen gekend. Men noemt hierbij het getal 3.000. Een derde deel hiervan waren zogenaamde woontorens waarvan nog enige tientallen resteren. Belangrijk is dat deze gebouwen op zichzelf stonden en dus geen onderdeel waren van een groter geheel, al konden ze in latere tijden soms wel bij een kasteel of burcht worden betrokken. De term woontoren is overigens niet adequaat want het is lang niet altijd helder of ze nu daadwerkelijk werden bewoond en als dit het geval was, hoe ze dan werden benut. De auteur heeft zich bijzonder ingespannen om juist deze vraag te kunnen beantwoorden.

Bouwhistoricus Taco Hermans promoveerde in 2013 op het onderzoek naar woontorens. Voor zijn onderzoek verzamelde hij veel historische en bouwtechnische informatie bijeen en bezocht hij alle nog bestaande woontorens in ons land. Deze gids geeft informatie over vijftig objecten waarvan er achttien zich in de provincie Utrecht bevinden. Bij zijn keuze liet hij zich leiden door de wens om informatie te geven over objecten, die nog (deels) overeind staan, als ruïne in het landschap herkenbaar zijn of waarvan nog flinke bouwdelen overgebleven zijn. Deze gids verscheen bij gelegenheid van het 70-jarig jubileum van de NKS, Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats.

Voor kastelenliefhebbers biedt de gids een overzicht van de nog bestaande woontorens. Een uitgebreide inleiding beschrijft overzichtelijk wat op dit moment bekend is over deze bijzondere kastelen. Per object is een bouwkundige beschrijving opgenomen naast een korte historie. De vele illustraties geven een zo compleet mogelijk beeld van hoe de woontoren eruit ziet en welke ontwikkeling het gebouw heeft doorgemaakt. Kleine details blijken soms belangrijk bij de duiding van de bouwgeschiedenis. De gids geeft per woontoren informatie zoals het adres, bouwjaar, bouwheer en andere feitelijkheden. Met deze gids in de hand wordt ieder bezoek aan een woontoren een bouwhistorisch avontuur! Weer een boek dus om mee te nemen als u op pad te gaat om kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen in ons land te gaan bekijken. RD

Woontorens in Nederland, bouwhistorische gids voor Middeleeuwse woontorens telt 240 pag. en is een ongebonden uitgave. Het boek is kleurrijk geïllustreerd en is uitgegeven door de NKS, Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats. De distributie verloopt via Uitgeverij Verloren te Hilversum. ISBN 978 9074 205 047.  Prijs: € 14,95.
Naar de uitgever

Scroll naar boven