Wist u dat?

De onderwerpen die samenhangen met kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen zijn zo veelomvattend, dat sKBL geregeld informatieve overzichten samenstelt. Wij delen graag een aantal van deze ‘lijstjes’ met u.

Historische buitenplaatsen en tuinen in TV-programma BinnensteBuiten

Het KRO/NCRV programma BinnensteBuiten brengt regelmatig een bezoek aan een historische buitenplaats, kasteel of landgoed. Soms krijgt u een kijkje in de gebouwen, maar vaak worden de bijzondere tuinen en parken over het voetlicht gebracht. Op initiatief en samen met Het Gilde van Tuinbazen hebben we verschillende fragmenten in chronologische volgorde op een rijtje gezet.

Moestuinen op KBL

De belangstelling voor moestuinen groeit. Op veel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen is nog of weer een moestuin te vinden. Soms sinds de 17de eeuw in stand gehouden, soms in oude luister hersteld en soms geheel nieuw aangelegd. In het kader van het thema van de Dag van het Kasteel 2016Proef het verleden, heeft sKBL een overzicht gemaakt van KBL waar een moestuin te bezoeken is en waar de producten al dan niet gekocht of geconsumeerd kunnen worden.

Huize Boschoord

B&B op kasteel, buitenplaats of landgoed

Ongeveer dertig kastelen en buitenplaatsen in  Nederland bieden als Bed & Breakfast logies. Een  bijzondere manier om stijlvol op een buitenplaats,  landgoed of kasteel te verblijven. sKBL zette ze voor u op een rij.

Kasteelruïnes

Nederland kent naast talrijke gaaf bewaarde (of goeddeels gerestaureerde) kastelen en buitenplaatsen ook een aantal kasteelruïnes. Een deel daarvan is in meer of mindere mate geconsolideerd of geconserveerd en zijn goed waarneembaar in het landschap en/of  zijn te bezoeken.

Vriendenverenigingen

Onze stichting is blij met de vele Vrienden (donateurs) die de activiteiten van sKBL volgen, ondersteunen en daardoor mede mogelijk maken. Veel van deze KBL hebben zelf ook een kring van Vrienden.