Winnaars van Ithakaprijs en Ithakastipendium 2015

Mascha van Damme is winnaar van de eerste Ithakaprijs voor haar boek: Heren op het Land. Buitenplaatsen van Twentse textielfabrikanten, Zwolle (Waanders) 2013. De prijs is haar op 7 oktober 2015 uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op Kasteel Groeneveld te Baarn door Paul Schnabel, voorzitter van de jury.

Jury en winnaars en EVSDe winnaars zijn overweldigd door deze prijs en ervaren het als een erkenning voor alle 15 mensen die hard aan dit boek hebben gewerkt. Ze zijn in hun opzet geslaagd om duidelijk te maken wat de Twentse textielfabrikanten met hun buitenplaatsen hebben betekend voor het Twentse landschap. Hoe de prijs zal worden besteed, wordt nog overdacht. Misschien een nieuwe publicatie of vergelijkend onderzoek in Duitsland of Engeland.

René Dessing, directeur van sKBL en jurysecretaris, kende een stipendium toe aan bureau NO-ORDPEIL: Els van der Laan, Willemieke Ottens en Jelmer Bokma voor een onderzoeksproject getiteld: Noordelijke Lustwarande.19de-eeuwse landschapsparken als verbindende groene erfgoedstructuur tussen de staten en stinzen van Friesland, de borgen van Groningen en de havezaten van Drenthe (Noord-Nederland).

Aan de Ithakaprijs en -stipendium is een geldbedrag van € 5.000 verbonden. Lees hier de motivatie en aanbeveling door René Dessing.

Foto: De winnaars, mevrouw Els Veder-Smit en enige juryleden.


 

Mascha van Damme behaalde in 1994 haar doctoraal KunstgeschiedeniMascha van Dammes aan de Universiteit Utrecht met de specialisatie architectuurgeschiedenis en aan de TU Delft Restauratiekunde. Na een stage bij het Projectbureau Industrieel Erfgoed van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, volgde in 2002 onderzoek naar jonge monumenten (1850-1940). Van Damme hecht aan het uitdragen van kennis en onderzoeksgegevens aan vakgenoten en een breed publiek.

Naast het publiceren, is zij sinds april 2010 aan het werk als adviseur voor Het Oversticht. Zij adviseert inzake cultuur-, bouw- en architectuurhistorisch onderzoek en bij zogenaamde waardestellingen, functieveranderingen, herbestemming en transformaties in de stad en in het buitengebied.


NO.ORDPEIL,  een ontwerp-, onderzoek- en adviesbureau voor landschap, erfgoed en stedenbouw, is gevestigd in Sneek.

Els van der LaanEls van der Laan volgde haar opleiding aan de Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting te Boskoop (nu Van Hall Larenstein Velp). In 2008 heeft zij de titel landschapsarchitect gekregen door het behalen van het examen bij het Bureau Architectenregister. Na dit examen is ze lid van de examencommissie voor tuin- en landschapsarchitecten. Bij NO-ORDPEIL staat voor haar de mens centraal. Mede op haar initiatief is de methodiek DNA van dorpen en landschap ontwikkeld.

Willemieke OttensWillemieke Ottens is als landschapshistorica sinds 2009 betrokken bij NO.ORDPEIL.Vanuit een interdisciplinaire aanpak houdt Willemieke zich bezig met projecten waarbinnen cultuurhistorie, tuinhistorie en de omgang met erfgoed een belangrijke rol spelen.

 

Jelmer BokmaJelmer Bokma is tekenaar, DTP-er en cartografisch medewerker op het gebied van landschap, erfgoed, cultuurhistorie en stedenbouw. Sinds 2006 is hij werkzaam voor NO.ORDPEIL.Digitalisering, cartografie alsmede nieuwe manieren om te verbeelden zijn werkzaamheden waar hij zich graag mee bezig houdt.