Waar is Albert Roothaan?

Door Jury Smit

Geachte lezers, ik ben bezig met een proefschrift over de Amsterdamse bankier en makelaar Albert Roothaan ( ± 1782-1847). Ik zou het erg op prijs stellen als u mij wilt inlichten als u hem tegenkomt in uw eigen archief of historische studie.

Hij is voor mij interessant als netwerker, organisator, mecenas en lid van een opkomende rooms- katholieke elite in een tijd waarin de eerste tekenen van de katholieke emancipatie zichtbaar worden. Tot dusverre is hij voornamelijk te vinden in voetnoten in biografieën van zijn bekendere jongere broer Jan Roothaan SJ, generaal van de jezuïeten van 1829- 1853, maar voor mij is hij belangwekkend genoeg om een proefschrift aan te wijden. Bijgaande afbeelding van een portret van Jan Willem Pieneman uit de collectie van het Rijksmuseum toont hem zittend terwijl hij zijn staande vriend, de bekende beeldhouwer Louis Royer, feliciteert met het behalen van de Prix de Rome, in 1820.

Waarom ik dat aan u vraag? Waarschijnlijk heeft hij na een faillissement in 1825 een buitenplaats moeten verkopen, wellicht in de buurt van Haarlem. Overigens was hij dat faillissement vrij snel te boven, en al snel wijdde hij zich weer, naast zijn werkzaamheden in de financiële sector, aan de Rooms Katholieke Kerk en aan het verzamelen van werken van bekende 19e -eeuwse schilders. Ik verwacht hem dan ook na 1825 te vinden als gast of als correspondent op buitenplaatsen of van mensen uit:

  • Financiële kringen (de familie Borski bijvoorbeeld)
  • Kringen rond de familie Van Lennep
  • Rooms-katholieke kringen, bij families als de Wijckerslooth
  • Kringen van kunstliefhebbers.
  • Kringen van reders die op de West varen
  • Mogelijk ook in kringen van Vrijmetselaars, hoewel hij zelf bij mijn weten geen lid was

Als u hem tegenkomt, doet u mij een groot plezier als u mij dat laat weten via jurysmit@planet.nl of info@jurysmit.nl

Bij voorbaat dank

www.jurysmit.nl

Scroll naar boven