Vrijwilligers bij sKBL

Februari 2017

sKBL houdt de vaart erin en dat is alleen mogelijk door de inzet van vrijwilligers. Behalve de bestuursleden, die zich soms inzetten om bepaalde extra klussen te klaren en incidenteel betrokkenen van nieuwsbrieven zijn de volgende mensen regelmatig voor sKBL actief.

Allen hebben op een of andere manier hun hart verpand aan de wereld van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.

Ans van Aalst is erg geïnteresseerd in architectuur en tuinen. Hierdoor is een aansluiting met kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen snel gemaakt is. Ze zet haar professionele ervaring met het beheer van evenementen-agenda’s bij verschillende tijdschriften nu in voor de activiteitenkalender van sKBL.

“Daardoor ben ik natuurlijk als eerste op de hoogte van een evenement en kan ik ook voor mezelf een bezoek inplannen. En zo is het cirkeltje van interesse en vrijwillige werkzaamheden rond.”

Cécile Verburg is kunsthistorica en heeft een grote voorliefde voor historische buitenplaatsen en tuinen, waarover ze ook lezingen geeft. Ze werkt in verschillend verband al jaren samen met René Dessing. Voor de website van sKBL maakt ze beschrijvingen van de kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen en past ze datagegevens aan als er veranderingen of nieuwe ontwikkelingen te melden zijn.

“Ik vind het belangrijk dat de historische buitenplaatsen zoveel mogelijk bekend worden bij binnen- en buitenlanders, dat mensen ervan genieten en ervan gaan houden, zodat dit erfgoed bewaard blijft.”

Ellen Verbeek was in het Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 al vrijwillig actief en is sindsdien niet meer weggegaan. Ongeveer tien jaar geleden na een onverwacht bezoek aan een buitenplaats bij haar in de buurt is de vonk overgeslagen. Sindsdien is ze met hart en ziel verknocht aan kastelen en historische buitenplaatsen. Ellen is gemeentelijk auditor en doet voor sKBL nu de boekhouding.

“Een kleine bijdrage aan de grote klus om de instandhouding van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen te realiseren!”

Femke Overdijk is kunsthistorica en sinds 1 februari 2017 conservator bij Huygens’ Hofwijck. Femke heeft voor sKBL de fondsenwerving gedaan voor de buitenplaatsenkrant en doet daarvan nu ook de eindredactie. De krant verschijnt op 1 mei 2017.

“Ik zet me graag in voor deze prachtige locaties vol historie die behouden moeten blijven voor de toekomst.“

De sKBL vrijwilligers worden gefêteerd op Huis te Manpad, december 2016
De sKBL vrijwilligers worden gefêteerd op Huis te Manpad, december 2016

Hannah de Roo is al langere tijd werkzaam in verschillende internationale bestuursfuncties op het gebied van sociaal culturele ontwikkelingsprojecten. Ze voelt zich aangesproken door de vroegere beschrijving van het goede leven op buitenplaatsen: De poort naar de hemel. Hannah helpt sKBL bij de praktische en secretariële voorbereidingen van bijeenkomsten zoals de uitreiking van de Ithakaprijs.

“Op die manier krijg ik een kijkje in de keuken van een interessant en gevarieerd netwerk waar liefde en aandacht voor het behoud van cultureel erfgoed centraal staat.”

Helene Blaak is communicatieprofessional en fotograaf. In het Themajaar 2012 was zij een van de pijlers van de communicatie. Als kind raakte ze al gefascineerd door dit bijzondere erfgoed tijdens fietstochtjes over de Langbroekerwetering waar de buitenplaatsen dik gezaaid zijn. Helene heeft zich ontfermd over het Twitteraccount en de Facebookpagina van sKBL en sommige van de mooiste foto’s zijn van haar.

“Elke historische buitenplaats is altijd weer een bron van inspiratie voor het maken van prachtige foto’s.”

Jérôme van der Maes is jurist en historicus met een passie voor het groene erfgoed en heeft grote belangstelling voor kastelen en historische buitenplaatsen, hun bewoners en de levens die daar geleid werden. Hij is de vrijwilliger-jurist van sKBL en publiceert over de Erfgoedwet, de Omgevingswet en de instandhoudingsplicht voor Groen Erfgoed. Ook spreekt hij regelmatig over deze onderwerpen.

“Kastelen en historische buitenplaatsen zijn de levende overblijfselen van de geschiedenis, die door de bewoners van die verblijven sterk is bepaald.”

John Wennips is zijn hele leven al gefascineerd door kastelen. Hij is opgegroeid in de buurt van een kasteelruïne; dan is de belangstelling snel gewekt. Als ICT architect met onder andere het bouwen van websites als hobby is John de ideale webmaster voor sKBL. Hij is druk in de weer om de website te verbeteren zodat deze voor nog meer mensen toegankelijk wordt. Zijn andere hobby is het fotograferen van kastelen.

“Zoals anderen een dagje gaan vogels spotten of vlinders ‘vangen’, spot en vang ik met mijn camera kastelen.”

Mariëlle Snethlage is gefascineerd door het verhaal van de buitenplaatsen in verleden en heden. Wat haar opvalt is de passie en liefde van de eigenaar/bewoner/beheerder. Mariëlle is eventmanager met ervaring in het organiseren van exclusieve evenementen op onder meer historische buitenplaatsen en kwam in die hoedanigheid met René Dessing in contact. Ze verricht diverse ondersteunende organisatorische werkzaamheden voor sKBL.

“Het verhaal is fascinerend. Bijna iedereen zoekt naar een goede manier om de ‘deuren’ wat meer open te zetten voor het publiek”.

Vrijwilligers op Manpad
Voor de laatste keer op het Manpad

Rob Berends is historicus en zet zich graag in voor het behoud van kwetsbaar complex erfgoed waar de oprukkende samenleving steeds meer van afsnoept. Rob houdt voor sKBL de provinciale pagina’s bij wat betreft het beleid rond dit erfgoed en werkt mee aan onderzoeken. Momenteel onderzoekt hij de mogelijkheden van een meertalige website die de verbinding legt tussen toegankelijke KBL.

De combinatie van rood (steen) en groen (tuin, park en landerijen), van fantasie en traditie, eigenzinnigheid en kunstzin is de moeite waard om door te geven. Wortels ervaren is prettiger dan alleen in de waan van de dag te leven.”

Robert Lambregts is van jongs af aan al gegrepen door kastelen en buitenplaatsen vanuit een voorliefde voor geschiedenis en kostuumdrama. De rijke geschiedenis, maar ook het leven op Nederlandse KBL spreken hem erg aan. Als communicatiespecialist en online marketeer zet Robert zich actief in voor sKBL bij het verkrijgen, inzetten, beheren en rapporteren van het Google Grants AdWords-programma ‘Google 4 Non-Profit’. De duizenden zoekwoorden die hij inmiddels heeft ingevoerd verhogen de internet vindbaarheid van sKBL aanzienlijk nu en in de toekomst.

“Zelfs voor de meest doorgewinterde kenner zijn er nog steeds nieuwe dingen te ontdekken.”

Saskia Ouwehand woonde als kind op een landgoed. Hierdoor is dit erfgoed haar in het bloed gaan zitten. In het Themajaar 2012 kwam ze in contact met René Dessing, waarna de kennis van en waardering voor kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen sterk is toegenomen. Saskia is webredacteur voor sKBL en eindredacteur van de digitale nieuwsbrief. Ze schrijft artikelen, werkt mee aan de organisatie van bijeenkomsten, maakt daarvan de verslagen en doet verder alles wat niemand anders doet.

“De wereld van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen is betoverend. Ik gun zoveel mogelijk mensen dat ze dit ervaren”.

Scroll naar boven