Voor een stijlvolle Voorde

maart 2018
door Saskia Ouwehand

Begin 2016 kwam buitenplaats De Voorde in Rijswijk in de verkoop. Er heeft zich een koper aangediend, die op deze plek een hotel-restaurant wil realiseren.

Het huis dat in zijn oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven werd in 1880 gebouwd. Het is een sober symmetrisch bakstenen gebouw met twee verdiepingen en een zolder. De enige decoratie is een viertal dennenappels op de hoeken van het dak. Halverwege de toegangsweg is in 1806 een tuinmanswoning gebouwd, die ook grotendeels bewaard is gebleven. Koetshuis en paardenstal op De Voorde zijn begin 21ste eeuw gesloopt.

De nieuwe eigenaar wil het huis in oude luister herstellen en een nieuw paviljoen aan de buitenplaats toevoegen (zie hier). Dit heeft nogal wat voeten in de aarde. Een groep omwonenden heeft een comité gevormd: ‘Voor een Stijlvolle Voorde’. Deze buren zijn blij met het gegeven dat de buitenplaats weer in ere wordt hersteld, maar hebben moeite met het ontwerp van het nieuwe paviljoen. Het is aardig om hierover de berichtgeving te volgen. Hieronder een aantal links naar artikelen in diverse media.
Scroll naar boven