Vijversburg wint ARC Detail Award

Op donderdagavond 30 november 2017 vond de feestelijke uitreiking van de ARC17 AWARDS plaats in de Kauwgomballenfabriek te Amsterdam. Het glazen Paviljoen in Park Vijversburg te Tytsjerk werd uitgeroepen als winnaar van de ARC17 Detail Award.

Begin november waren de Vrienden van sKBL op Vijversburg te gast en hebben het paviljoen volop kunnen ervaren.

De ARC Award is de meest gewaardeerde architectuurprijs van Nederland en Vlaanderen. Voor de ARC17 Detail Award zijn dit jaar in totaal 46 projecten ingezonden, waaruit de jury een top vijf heeft samengesteld. Twee projecten staken echter met kop en schouders uit boven de andere inzendingen, wat de jury heeft doen besluiten om voor de prijs slechts deze twee genomineerden voor te dragen. Het paviljoen moest het opnemen tegen “Musis Sacrum” te Arnhem ontworpen door Van Dongen-Koschuch Architects. Van Dongen is in Friesland bekend als architect van de Harmonie te Leeuwarden.

De jury bekroonde uiteindelijk het glazen paviljoen met de Detail Award, vanwege het hoge ambitieniveau in de zoektocht naar transparantie en minimalisme. Het paviljoen is niet zozeer ontworpen als gebouw, maar als deel van het landschap. In de zoektocht naar maximale transparantie, kozen de architecten Junya Ishigami en Marieke Kums voor dragende glazen gevels. Dit experiment is tot in de kleinste details doorgevoerd en heeft geresulteerd in een minimalistisch paviljoen waarin de complexe technische opgave bijna onzichtbaar is. Voor zover bij de juryleden bekend, is een dergelijke constructie nog niet eerder in de wereld vertoond en verdienen de kennis, kunde en durf alle lof.

Een uniek bouwwerk dat architectuur en landschap laat samensmelten en slechts doordat het aan complexe technische en constructieve eisen voldoet, zich van kunst onderscheidt.