Vier de kerst en winter in stijl op onze prachtige KBL

It’s the most wonderful time of the year! De prachtige kastelen en buitenplaatsen staan weer helemaal in het teken van de kerst en winter. Er is van alles te beleven op deze betoverende locaties. Naast historische sensaties en activiteiten als kerstfairs en kerstarrangementen zijn verschillende kastelen en buitenplaatsen omgetoverd tot een winterwonderland. Van lichtjesrondleidingen en kaarslichtmiddagen tot uitbundig gedekte tafels en van winterverhalen tot speurtochten met een ‘pratende’ lamp. Je beleeft het deze kerst en winter op onze prachtige KBL. Waar zien we jou dit jaar?

1 december t/m 7 januari | Slot Zuylen, Oud Zuilen, Utrecht
Vanaf 1 december is het hele kasteel en een deel van de tuin weer in kerstsferen te bewonderen! Overal in huis vind je kerstbomen, kerstversieringen op de schouw en kerstige bloemstukken van onze vrijwillige bloemendames! Tijdens de Christmas High Tea geniet je niet alleen van de prachtige feestelijke kerstsfeer in het kasteel, je kijkt ook nog eens uit over de schitterende tuin en slotgracht. Voor de kleine bezoekers zijn overal in het slot muizen verstopt. De kleinste bewoners zitten verstopt tussen de kerstbomen en de prachtig gedekte tafels. Na afloop kun je in Het Koetshuis genieten van een lekkere, eigen versierde muizenpannenkoek.

7 december t/m 7 januari | Kasteel Rosendael, Rozendaal, Gelderland
Dit jaar kun je op Kasteel Rosendael terecht voor een warme kerstbeleving, muziek, het kerstverhaal, voornemens, wintergevoel, saamhorigheid en een vleugje bezinning. Voor een heerlijke buitenbeleving in kerstsfeer voor het hele gezin organiseert het kasteel een Familie Kerstspeurtocht (neem je mobiele telefoon mee). Je kerstkennis wordt getest met melige quizvragen en je ontvangt een klein aandenken waardoor je volgend jaar weer terugdenkt aan dit speciale moment.

7 december t/m 7 januari | Paleis ‘t Loo, Apeldoorn, Gelderland
Stel je eens voor: tafels gedekt met serviezen, omringd door kerstbomen met betoverende lichtjes. Kom in de kerstvakantie naar Paleis Het Loo. Breng je familie en vrienden mee en ontdek de magie van licht. Binnen én buiten. Er is genoeg te beleven voor iedereen! Van het stallenplein tot aan het paleis is het een feest van licht en versiering. Het stallencomplex is uitgelicht en er staat een imposante boom vol lichtjes op het stallenplein. De stallenlaan richting het paleis is volledig versierd met kerstbomen. Het paleis en de bassecour (het voorplein) zijn prachtig uitgelicht. Voor het paleis staat een kerstboom te schitteren van ruim 12 meter hoog!

8 december t/m 1 januari | Landgoed Keukenhof, Lisse, Zuid-Holland
Vanaf 8 december tot en met 1 januari 2023 is Landgoed Keukenhof weer in Kerstsfeer te bewonderen. Maak je winterwandeling tussen gezellige verlichting en magische kerstbomen. In het weekend van 16 en 17 december zijn er leuke kerstactiviteiten op het landgoed. 

12 t/m 31 december | Kasteel Cannenburch, Vaassen, Gelderland
Zodra je in de feestelijke decembermaand kasteel Cannenburch binnen stapt, voel je de kerstsfeer van vroegere tijden. Geniet tijdens de decembermaand van de vele sfeervol ingerichte vertrekken. De eettafel is gedekt met het mooiste servies voor het grote diner en in de ontvangsthal reikt de stijlvol versierde kerstboom als vanouds tot het metershoge plafond. Overal waar je kijkt brengen de vele warme lichtjes, de prachtige kerststukken en zorgvuldig gedecoreerde kerstbomen die speciale sfeer wat deze tijd van het jaar bijzonder maakt. In de avond beleef je de kerstsfeer op Cannenburch nog een beetje extra. Zet daarom 21 en 22 december in je agenda voor de avondopenstelling.

14 t/m 31 december | Kasteel Hernen, Hernen, Gelderland
Bezoek kasteel Hernen tijdens de donkere dagen voor Kerst en wordt verrast door alle prachtig versierde bomen en de authentiek sfeer.
Niet alleen kan je genieten van de vele bomen door het hele kasteel, maar kan je ook nog meestemmen voor de titel  ‘De mooiste kerstboom van Gelderland’. Natuurlijk kan je ook meer te weten komen over de bewoners en geschiedenis door op pad te gaan met de ‘pratende’ lamp en wie weet kan je op zolder het geheim van de ‘verdwenen’ toren ontdekken.

16 t/m 31 december | Fraeylemaborg, Slochteren, Groningen
Tussen zaterdag 16 december en zondag 31 december kunt u de Fraeylemaborg in kerstsfeer zien. De vrijwilligers hebben diverse kamers van de borg prachtig versierd met bloemstukken en kerstpracht. In de Kleine Zaal is een opstelling gemaakt om de kerst van 1931 te beleven. De familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren heeft de kerstboom klaar staan. Het is een bijzonder jaar. Voor de eerste keer zal de koninklijke kerstgroet op de radio uitgezonden worden. De opstelling in de kamer is gebaseerd op archief foto’s en de herinneringen van de familie. Daar hoort ook een piano bij die door bezoekers bespeeld mag worden.

17 december t/m 5 maart | Muiderslot, Muiden, Noord-Holland
Bij het Muiderslot kun je het échte winterse leven op een kasteel van vroeger ervaren. De lichtjes branden, de chocomelk is warm en er is van alles te doen en beleven voor jong en oud. Kom je samen met ons de koude wintermaanden vieren? Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdek je tijdens Winterkasteel. Hoe kwamen mensen aan warmte, licht, water en voedsel? Dat ontdek je in het sfeervol ingerichte kasteel. In een audiotour hoor je het verhaal van de winters van vroeger.

21 december t/m 30 december | Kasteel Amerongen, Amerongen, Utrecht
Tijdens de kerst fonkelt Kasteel Amerongen van de sterren en de lichtjes. Kerstbomen vol met unieke zelfgemaakte kerstversieringen en prachtige bloemstukken sieren de erkers en tafels. Het hele kasteel is omgetoverd in een vrolijke feestelijke kerstsfeer. In het Onderhuis van het kasteel loop je langs een wonderlijke winterwereld en in de wijnkelder vind je verschillende kerststalletjes uit alle hoeken van de wereld. De ‘Beletage’ en de eerste verdieping glinsteren en stralen met kerstbomen in de eetzaal, de hal, de gangen en de zalen. Maar er is nog iets heel bijzonders…overal in de tuin en in het kasteel hebben kleine kerstmannetjes zich verstopt! Kun je ze allemaal vinden? En ergens in het kasteel, in een heel mooi bed ligt hij te slapen, de kerstman. Na al het werk, in de lange nachten rond kerst, mag hij bij ons uitrusten. Als je heel stilletjes bent mag je wel even komen kijken in zijn kamer…

22 december t/m 24 maart | Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant
In de lang vervlogen winters van oude kastelen, stonden de bewoners voor een uitdaging waar we ons vandaag de dag nauwelijks iets bij kunnen voorstellen: hoe om te gaan met de bittere kou. IJsbloemen op de ramen, overwinteren in het stadshuis, wollen onderkleding en dikke gewaden, priksleeën op de bevroren slotgrachten … Hier werpen we een blik op de fascinerende manieren waarop kasteelbewoners vroeger de winterse kou trotseerden. Geniet van de details en ontdek hoe onze voorouders hun huizen vulden met warmte en gezelligheid tijdens koude winters.

23 december | Landgoed Klarenbeek, Klarenbeek, Gelderland
Ben jij op zoek naar een leuke winteractiviteit? Dan is de winter bbq en wandeling van Fine Food Factory en Landgoed Klarenbeek zeker iets voor jou! Tijdens deze activiteit kun je geniten van een heerlijke barbecue in winterse sferen en een mooie wandeling maken over het prachtige landgoed.

23 december t/m 7 januari | Kasteel Ammersoyen, Ammerzoden, Gelderland
Kom ook genieten van het sfeervolle middeleeuwse kasteel. Er zijn diverse activiteiten te beleven. Ga met het gezin mee met één van de kinderrondleidingen, maak kennis met de middeleeuwse kasteelbewoners en kom puzzelen in het Schervenlab. Het is zelfs mogelijk om het sfeervol verlichte kasteel in de avond te bezoeken tijdens de Lichtjesavonden! Na afloop van het kasteelbezoek kun je gezellig afsluiten in horecagelegenheid het Koetshuis op de voorburcht van het kasteel.

23 december t/m 7 januari | Slot Loevestein, Poederoijen, Gelderland
Een kasteel in sfeervolle kerststemming. Dat is Loevestein deze kerstvakantie. Overal fonkelende lichtjes, warme chocolademelk en natuurlijk heel veel kerstverhalen. Laat je rondleiden in het kaarsverlichte slot, maak een speurtocht door het slot met Hugo, geniet van oorstrelende muziek in de Zael, neem een bezoekje aan de tentoonstelling ‘Monddood – Politiek Gevangen’ of ga op struintocht door de wilde natuur rondom Loevestein. In de geschiedenis van dit stoere kasteel zijn er genoeg bijzondere verhalen te vinden. Deze keer vertellen we over ‘Het mooiste cadeau’.

25 en 26 december | Menkemaborg, Uithuizen, Groningen
Op Eerste en Tweede Kerstdag branden in de Menkemaborg de kaarsen in de kristallen kroonluchters en zilveren kandelaars. De volledig ingerichte kamers van de borg zijn extra versierd in kerststijl. Het lijkt of de tijd stil heeft gestaan en de bewoners zo binnen kunnen wandelen en aanschuiven aan het diner. De tafel is al gedekt met een mooi servies in de eetkamer. 

Heeft u een aanvulling, een verbetering of mist u een mooie activiteit in de lijst, dan stellen wij uw bericht via info@skbl.nl zeer op prijs.


Kerst op Kasteel Middachten

Benieuwd naar de organisatorische wonderen achter de prachtige kerstbeleving? Eerder, in 2015, onderzocht de sKBL-werkgroep ‘Exploitatiemogelijkheden op KBL’ de opzet en organisatie van kerstfairs en wat hun inbreng is voor de bedrijfsvoering op een kasteel, buitenplaats of landgoed.

Scroll naar boven