Vier de kerst en winter in stijl op onze prachtige KBL

Beleving is het sleutelwoord in de huidige vrijetijdsbesteding. Het blijft bezoekers boeien om over het wonen op een kasteel rond 1800 of 1900 niet alleen een verhaal te horen, maar ook om zo concreet mogelijk te zien en te ervaren hoe bijvoorbeeld Kerst werd gevierd en voorbereid. De komende weken kunnen we – naast concerten en andere activiteiten als kerstfairs en kerstarrangementen – op verschillende kastelen en buitenplaatsen iets van die historische sensatie beleven. Van lichtjesrondleidingen door Kasteel Duivenvoorde en een uitbundig gedekte bankettafel op Slot Loevestein tot lumineuze nachten op Kasteel de Haar en kaarslichtmiddagen in de Menkemaborg.

3 t/m 4 december | Kasteel Rosendael, Rozendaal, Gelderland
Beleef, proef en ruik de winterse sferen bij kasteel & park Rosendael tijdens de Winterfair. Het mooie kasteel Rosendael vormt het decor van een bijzondere winterfair. Tal van winterse activiteiten en unieke producten zijn te vinden in een sprookjesachtige omgeving. De organisator, Trots Event Concepts zal in december samen met de bewoners van het kasteel een mooie “Cadeau Fair” organiseren. Een fair vol met de mooiste en lekkerste presentjes voor in de zak van de Sint of voor onder de kerstboom. In een mooi aangeklede omgeving en uitgelicht kasteel kan je genieten van fijne muziek en bijzondere activiteiten voor jong en oud. 

Vanaf 7 december | Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten, Zuid-Holland
Vanaf 7 december is Duivenvoorde geheel in kerstsferen. Tijdens de speciale en beroemde Lichtjesrondleidingen, op 7, 9, 10 en 11 december, wordt u meegenomen door het kasteel gehuld in kerstdecoratie en honderden lichtjes.
Al jaren traditie: de sfeervolle verkoop van kerstbomen op het landgoed. Zelf gekweekt, dus kakelvers. Ook verkopen wij prachtige Nordmann sparren in diverse hoogtes, gezaagd. Het is grotendeels ‘kweek van het landgoed’ die u zelf moet uitgraven en na de feestdagen weer aan ons kunt terugbrengen; duurzaam en vriendelijk voor de natuur. Daarnaast kunt u terecht voor prachtige zelfgemaakte kerstkransen, maretak en ander kerstgroen. De kerstboomverkoop start op 1 december.

9 t/m 11 december | Kasteel Cannenburch, Vaassen, Gelderland
Dankzij Stichting Kerstmarkt Vaassen kun je voor de 33e keer genieten van het ware kerstgevoel bij en in kasteel Cannenburch. Op de kerstmarkt zijn vele kramen met kerst gerelateerde artikelen en lekkernijen te vinden. Naast de vele bekende terugkerende standhouders, worden dit jaar ook veel nieuwe standhouders verwelkomt. Geniet daarnaast van muziek op het centrale podium en begroet de Kerstman die een klein cadeautje heeft voor de jongste bezoekers.

9 december t/m 2 januari | Landgoed Keukenhof, Lisse, Zuid-Holland
Vanaf 9 december tot en met 2 januari 2023 is Landgoed Keukenhof weer in Kerstsfeer te bewonderen. Maak je winterwandeling tussen gezellige verlichting en magische kerstbomen. In het weekend van 17 en 18 december zijn er leuke kerstactiviteiten op het landgoed. 

10 en 11 december | Kasteel Groeneveld, Baarn, Utrecht
Traditiegetrouw wordt op Kasteel Groeneveld ook dit jaar weer een kerstfair georganiseerd. Vele kramen met leuke cadeautjes, streekproducten helemaal in kerstsfeer.

10 december t/m 8 januari | Slot Loevestein, Poederoijen, Gelderland
Een kasteel in sfeervolle kerststemming. Dat is Loevestein deze kerstvakantie. Overal fonkelende lichtjes, een mooi gedekte bankettafel, warme chocolademelk en natuurlijk heel veel kerstverhalen. In de geschiedenis van dit stoere kasteel zijn er genoeg echte verhalen te vinden, zoals die over ridder Dirc Loef van Horne. Hoe bracht hij zijn avonden het liefst door? Hij zat in elk geval niet braaf met een boek voor de haard kunnen we je verklappen. Tijdens de kerstvakantie wordt op 4 avonden een kaarsverlichte rondleiding met winterse gerechten georganiseerd op Loevestein.

11, 18 of 23 december | Slot Zuylen, Oud Zuilen, Utrecht
Tijdens de Christmas High Tea geniet je niet alleen van de prachtige kerstsfeer in het kasteel, je kijkt ook nog eens uit over de schitterende tuin en slotgracht. Geniet samen met familie, vrienden of collega’s van een bijzondere high tea in een prachtige feestelijke kerstsfeer.

14 t/m 18 december | Kasteel Middachten, De Steeg, Gelderland
Traditiegetrouw pakt kasteel Middachten in de Steeg bij Arnhem het nog groter aan: van 14 tot en met 18 december nodigen graaf en gravin zu Ortenburg het publiek uit om te genieten van kerst op hun kasteel. Geurende kerstbomen, brandende vuurkorven, sfeervolle verlichting, een kerstfair, een lichtjeswandeling in de tuinen en live muziek zorgen voor een ultieme kerstsfeer. En terwijl u geniet van een heerlijke glühwein kunnen de kinderen vanaf 16:00 uur lantaarntjes maken en broodjes bakken op het voorplein.

16 december t/m 8 januari | Kasteel de Haar, Haarzuilens, Utrecht
Kasteel de Haar vormt deze kerstvakantie het unieke decor van een magische vertelling. Tijdens een wandeling door het kasteelpark nemen indrukwekkende projecties je mee terug in de tijd. Ontdek de geschiedenis van dit sprookjeskasteel en vier het kerstfeest met de internationale jetset. Het worden adembenemende avonden vol betovering voor het hele gezin! Verwonder je en laat je meevoeren op een winteravond die je nooit meer zult vergeten.

17 en 18 december | Fraeylemaborg, Slochteren, Groningen
Dit jaar organiseert de Fraeylemaborg wederom een gezellige en sfeervolle kerstmarkt voor jong en oud. Het terrein van de Fraeylemaborg zal gevuld worden met meer dan 50 kramen, vuur, kerstbomen, lichtjes en activiteiten. Onder het genot van een glaasje glühwein kijken hoe kinderen voorzichtig het ijs betreden, met daarbij op de achtergrond de welbekende kerstklassiekers.

17 december t/m 8 januari | Huis Doorn, Doorn, Utrecht
Tijdens de feestelijke decembermaand is Museum Huis Doorn in kerstsferen gehuld! Kom kijken hoe de keizer kerst vierde in de jaren twintig in Doorn, geniet van de sprookjesachtige gedekte tafel in de eetkamer en bijzondere depotstukken die normaal niet tentoongesteld worden. De kerstopenstelling van dit jaar wordt een waar kijkfeest. Huis Doorn wordt feestelijk versierd in kerstsfeer met een prachtig gedekte tafel in de eetkamer. Op de tafel bijzondere tafelstukken van vuurverguld brons en een prachtig servies uit het begin van de 19de eeuw. 

17 december t/m 8 januari | Paleis ‘t Loo, Apeldoorn, Gelderland
Van dieren in het paleis en uitbundige groenversiering tot gedekte tafels. Het paleis maakt zich klaar voor de feestdagen. Beleef de Winterse warmte en proef de sfeer van vroeger. Het paleis is in winterse sfeer zoals het was in de tijd van de bewoners. Hoe zag het paleis eruit in de winter en wat was er nodig om het paleis en de bewoners ‘winters warm’ te houden? Ook op het stallenplein is het feest, waar allerlei winterse activiteiten worden georganiseerd.

17 december t/m 5 maart | Muiderslot, Muiden, Noord-Holland
Bij het Muiderslot kun je het échte winterse leven op een kasteel van vroeger ervaren. De lichtjes branden, de chocomelk is warm en er is van alles te doen en beleven voor jong en oud. Kom je samen met ons de koude wintermaanden vieren? Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdek je tijdens Winterkasteel. Hoe kwamen mensen aan warmte, licht, water en voedsel? Dat ontdek je in het sfeervol ingerichte kasteel. In een audiotour hoor je het verhaal van de winters van vroeger.

22 december t/m 30 december | Kasteel Amerongen, Amerongen, Utrecht
In de kerstvakantie zijn het Huis en de kasteeltuin prachtig versierd. Uitbundig gedekte tafels, honderden lampjes en prachtig versierde bomen zoals u nog nooit gezien heeft, bezorgen u het ultieme kerstgevoel. Elk jaar weer een bijzondere belevenis! Ontdek Kerst op Kasteel Amerongen. Op deze dagen kunt u het rijkversierde Huis bewonderen. Het hele kasteel en de tuin staan in het teken van kerst, lampjes en prachtige versiering. In de tweede week van de kerstvakantie is er geen kerstversiering te zien.

25 en 26 december | Menkemaborg, Uithuizen, Groningen
Eeuwenlang moesten de donkere avonden met kaarslicht worden verlicht. Wie die sfeer wil meemaken kan op beide kerstdagen tussen 12.00 en 16.00 uur in de achttiende-eeuwse Menkemaborg (Uithuizen) terecht en zich als gast wanen van de familie Alberda.

Heeft u een aanvulling, een verbetering of mist u een mooie activiteit in de lijst, dan stellen wij uw bericht via info@skbl.nl zeer op prijs.


Kerst op Kasteel Middachten

Benieuwd naar de organisatorische wonderen achter de prachtige kerstbeleving? Eerder, in 2015, onderzocht de sKBL-werkgroep ‘Exploitatiemogelijkheden op KBL’ de opzet en organisatie van kerstfairs en wat hun inbreng is voor de bedrijfsvoering op een kasteel, buitenplaats of landgoed.

Scroll naar boven