Verzameld, verwoest maar niet vergeten. Het leven van het echtpaar Van Wijngaarden-Boot

Dit boek is een biografie over het notarisechtpaar Pieter en Anna van Wijngaarden-Boot en hun huis dat na hun dood een huismuseum werd. Hun stadswoning was weliswaar geen buitenplaats, maar vele bewoners van de resterende Rotterdamse buitenplaatsen tussen 1900 en 1930 waren bij dit mecenas- en societyechtpaar kind aan huis. Bovendien kwam het rijke interieur van hun prachtige stadspaleis aan het Haringvliet qua inrichting dicht bij die van de mooist ingerichte buitens in Kralingen.

Het echtpaar bleef kinderloos en zette zich energiek in voor de beeldende kunsten, muziek, opera en toneel in de Maasstad. Daardoor waren zij van grote invloed op de ontwikkeling van het cultuurleven in Rotterdam. Zelf verzamelden zij moderne kunst, waarbij zij zich, in vergelijk met mevrouw Kröller-Müller, lieten adviseren door Dirk Hannema, die toen nog de onbesproken directeur van Museum Boijmans was. Hier ontmoette Hannema de mensen die hem later na 1945 hielpen zijn collectie schilderijen en kunstvoorwerpen in Kasteelmuseum Het Nijenhuis te Heino aan te leggen. Naast de vele exquisiete meubelen en object d’art verzamelden zij ook een omvangrijke collectie Delfts polychroom aardewerk. Bij leven nam het echtpaar het besluit om het huis en hun verzamelingen in een stichting onder te brengen en het huis voor het publiek open te stellen.

Het dieptrieste bombardement van 14 mei 1940 legde dit ontstellend rijke huis in de as waarmee ons land een uitermate waardevolle en belangrijke kunstcollectie voorgoed verloor. Overigens is de Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot als culturele weldadigheidsstichting actief.

Verzameld, Verwoest maar niet vergeten, het leven van het echtpaar Van Wijngaarden-Boot is een uitgave van Uitgeverij Stichting Verzameling van Wijngaarden Boot. Het is een gebonden boekje dat 272 pagina’s telt.

Robert J. Ligthelm, Verzameld, Verwoest maar niet vergeten, het leven van het echtpaar Van Wijngaarden-Boot
ISBN 9789464373356
Prijs: € 29,95 (exclusief portokosten)
Het is te bestellen bij de auteur rjligthe@xs4all.nl

Scroll naar boven