Agenda – ‘Verhalenvangers’ schrijven geschiedenis

Op vrijdag 23 oktober vindt op Kasteel Middachten in De Steeg (gemeente Rheden) de officiële oplevering plaats van het project Gelders Arcadië: Geschiedenis in verhalen. Het resultaat mag er zijn:

  • een boek verhalen over een breed scala aan onderwerpen uit de gemeente Rheden;
  • vijf boekjes met (fiets-)routes vol persoonlijke verhalen over de landgoederen en buitenplaatsen in de vijf Gelders Arcadië-gemeenten Wageningen, Renkum, Arnhem, Rozendaal en Rheden;
  • de Gelders Arcadië app met filmpjes, foto’s, routes en verhalen waarmee plekken en verhalen van de landgoederenzone Gelders Arcadië nog meer tot leven komen, thuis én op locatie.

De wethouders van de vijf Gelders Arcadië-gemeenten nemen de eerste exemplaren van de boeken in ontvangst en de app wordt tijdens de bijeenkomst gepresenteerd. Prof. dr. Herman Pleij neemt de aanwezigen mee in zijn verhaal over het belang van verhalen voor een gemeenschap.

Veel plekken van de landgoederenzone langs de Veluwezoom waarin de gemeenten Rheden, Rozendaal, Arnhem, Renkum en Wageningen liggen, herbergen een schat aan bijzondere verhalen. Naast de mooie plekken, mogen ook de verhalen en herinneringen aan dit mooie gebied (Gelders Arcadië genoemd) niet verloren gaan.

Voor de 300 betrokkenen en andere belangstellenden worden een drietal presentaties gegeven:
Vrijdag 23 oktober vanaf 19.30 uur.  Boekhandel Jansen & De Feijter, Emmastraat 6, Velp (026) 36 28 959Zaterdag 24 oktober vanaf 10.30 uur. The Read Shop, Groenestraat 46, Rheden (026) 49 52 027
Zaterdag 24 oktober vanaf 15.30 uur. Plantage Boekhandel Dieren, Callunaplein 108, Dieren (0313) 415 793

Geschiedenis in verhalenVerhalenvangers
Om de verhalen bij gebouwen en plekken te bewaren én te kunnen doorvertellen, is het zogenaamde oral history-project ‘Geschiedenis in verhalen’ gestart. Aanvankelijk gebeurde dat alleen in de gemeente Rheden. Dat heeft geresulteerd in een boek met verhalen over Rheden, verspreid over zeven thema’s zoals de sociale verhoudingen, de middenstand en het toerisme. Een jaar geleden is het project verbreed tot een regionaal Gelders Arcadië project waarin in het bijzonder de verhalen over de historische landgoederen en buitenplaatsen in de vijf gemeenten zijn verzameld. Ruim 170 mensen zijn geïnterviewd door een groep getrainde ‘verhalenvangers’. De ontroerende, hilarische maar soms ook alledaagse verhalen kunnen nu niet alleen worden doorverteld maar ook worden beleefd. Dit kan via een boek met verhalen, vijf toeristische brochures met verhalen en (fiets)routes en de Gelders Arcadië app. Met deze app, vol filmpjes, foto’s, routes en verhalen komen plekken en verhalen van de landgoederenzone Gelders Arcadië nog meer tot leven, zowel thuis áls op locatie.

Gelders Arcadië
Door de eeuwen heen heeft het heuvelachtige landschap van de Veluwezoom een bijzondere aantrekkingskracht gehad op veel mensen en niet in de laatste plaats op welgestelde mensen. Dit heeft zich o.a. vertaald in de aanleg van veel landgoederen en buitenplaatsen, waardoor het gebied werd aangeduid als Gelders Arcadië. De bijzondere ligging “met droge voeten aan het water” maakt dat het vestigingsklimaat altijd bijzonder goed is geweest voor mensen om hier te wonen, werken en genieten. En dat is nog steeds zo!

Wethouder Nicole Olland: “Ik vind het belangrijk dat de verhalen van vroeger worden vastgelegd voor nú en voor later. Of het nu via een boek, een app of brochure is, iedereen kan op zijn/haar eigen manier het verleden beleven. Deze verhalen zijn een belangrijke toevoeging aan de bijzondere plekken en gebouwen. Dit maakt het voor onze inwoners én bezoekers nog leuker om de Veluwezoom te bezoeken.“

Het project ’Gelders Arcadië: geschiedenis in verhalen’ is een samenwerking van de gemeenten Rheden, Rozendaal, Arnhem, Renkum, Wageningen en Gelders Erfgoed. De boeken en app zijn ontwikkeld door Diepenmaat Uitgeverij & Ontwerpbureau en Hoog + Diep. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Provincie Gelderland. Zie ook www.geldersarcadie.nl