Verspreid over een eeuwenoude duinrug langs de Hollandse kustlijn, tussen Hillegom en het Westland, liggen tientallen landgoederen en buitenplaatsen: Hollands Buiten. Veel van deze buitenplaatsen dateren uit de Gouden Eeuw, toen rijke Hollandse handelaren zich een zomerverblijf buiten de stad konden veroorloven, maar bij sommige gaat de geschiedenis veel langer terug. Ieder landgoed of buitenplaats is uniek: het zijn prachtige plekken vol verhalen die het landschap karakter geven. In de tiendelige filmserie Verhalen van Hollands Buiten worden de historische en hedendaagse verhalen verteld over deze markante buitens. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Monument & Verhaal, de provincie Zuid-Holland, De Bander Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818, J.E. Jurriaanse Stichting en het Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Ga naar:
- Buitenplaats Oostergeest
- ‘t Huys Dever
- Buitenplaats Berbice
- Buitenplaats Ockenburgh
- Landgoed Calorama
- Huys te Warmont
- Landgoed Keukenhof
- Park Rusthoff
- Landgoed Bijdorp
- Landgoederenzone Zuid-Holland
- Historische moestuinen
Buitenplaats Oostergeest
Buitenplaats Oostergeest in Warmond is, zoals veel andere buitenplaatsen en landgoederen, voortgekomen uit een boerderij die in de 17de eeuw uitgroeide tot een hofstede. De buitenplaats heeft meerdere eigenaren en bewoners gekend en is in de loop der eeuwen diverse malen verbouwd. In de eerste helft van de 19de eeuw vond de laatste grote verbouwing plaats, waarbij onder meer het huis werd verhoogd. Ook de tuin werd opnieuw aangelegd, dit keer in landschapsstijl volgens de op dat moment geldende mode. Sindsdien is Oostergeest in grote lijnen het zelfde gebleven. Lees verder…
‘t Huys Dever
’t Huys Dever is een bijzondere locatie binnen de Zuid-Hollandse landgoederenzone. Dever en de in buurdorp Sassenheim gelegen ruïne van Teylingen zijn de enige twee zichtbaar middeleeuwse donjons. Net als diverse andere kastelen met een Middeleeuwse oorsprong heeft Dever zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot een buitenplaats. Maar na decennia van verval stortte halverwege de 19de eeuw eerst het voorhuis in en in de decennia daarna ook het dak en vervolgens de vloeren van de toren. Lees verder…
Buitenplaats Berbice
Zoals bij veel buitenplaatsen en landgoederen ligt ook bij Berbice de oorsprong in een of meer oude boerderijen. Bij Berbice gaat het om de Corneliahoeve en Allemansgeest, beide terug te vinden in archiefstukken uit de 15de eeuw. De Corneliahoeve brandde af tijdens beleg van Leiden, maar werd herbouwd en bevindt zich nog altijd aan de andere kant van een van de historische tuinmuren van het huidige Berbice. De buitenplaats, die ontwikkeld werd vanaf de 17de eeuw, heeft vele bezitters en bewoners gehad die er hun sporen hebben achtergelaten: van een vaarsloot tot een unieke oranjerie, van een landschapspark tot een rozentuin omringd door historische tuinmuren. Lees verder…
Buitenplaats Ockenburgh
Buitenplaats Ockenburgh is een bijzondere plek binnen de Zuid-Hollandse landgoederenzone. Het is een plek die van een ‘wildernisse’ met enkele hofsteden, dankzij de visie van haar stichter Jacob Westerbaen, die uitgroeide tot een buitenplaats met landhuis, bijgebouwen, moestuin en al wat er bij een buitenplaats hoort. En dan vooral: een buitenplaats waar iedereen welkom was – er stond geen hek omheen: “De schouwburg is hier vrij”. Lees verder…
Landgoed Calorama
Calorama is een relatief onbekende landgoedparel binnen de Zuid-Hollandse Landgoederenzone. Het ligt aan de rand van Noordwijk, ingeklemd tussen het centrum, een nieuwbouwwijk, het kerkhof en de Gooweg. De huidige buitenplaats is ontstaan uit een 18de-eeuwse kruiden- en rozenkwekerij, later ook bloembollen. Deze geschiedenis is, ondanks het feit dat van het oorspronkelijke landgoed nog slechts 5 hectare resteert, nog steeds af te lezen aan de aanwezigheid van houtwallen uit de tijd van de bollenteelt, en diverse restanten van het vroegere kwekersbedrijf, zoals de 17de-eeuwse kruidendrogerij, 18de-eeuwse tuinmuren en de rozentuin. Lees verder…
Huys te Warmont
Huys te Warmont in Warmond is een monument met een geschiedenis die terug gaat tot de Middeleeuwen. Het kasteel heeft diverse malen geleden onder strijdgewoel: het werd in 1420 en 1426 verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Vervolgens brandde het huis af ten tijde van de Spanjaarden. Bij de restauratie na deze schade ontstond de huidige U-vorm, waarbij het centrum van het woonhuis verplaatste naar het midden van het huis. Lees verder…
Landgoed Keukenhof
Bij de naam Keukenhof denken de meeste mensen aan tulpen en toeristen. Maar wat veel mensen niet weten is dat er op steenworp afstand van deze internationaal bekende bloementuin het kasteel Keukenhof staat. Beiden maken onderdeel uit van het landgoed Keukenhof. De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot in het midden van de 17de eeuw toen een landhuis met boerderij werd gesticht. Lees verder…
Park Rusthoff
In het centrum van het bollendorp Sassenheim ligt het prachtig landschapspark Rusthoff waar de hele gemeente van geniet. Dat dit park een langere geschiedenis heeft dan de meeste gemeentelijke groenvoorzieningen in Nederland is best bijzonder. Historicus Piet Langeveld neemt je mee in het verhaal van Rusthoff. Lees verder…
Landgoed Bijdorp
Bijna 150 jaar geleden kocht de Congregatie van de Heilige Catharina van Siëna de toen al bijna twee eeuwen oude buitenplaats Bijdorp in Voorschoten. Daarmee kreeg deze plek een totaal andere bestemming dan de rest van de landgoederenzone. Anderhalve eeuw lang was Bijdorp voor de zusters hun thuisbasis. De in 1841 opgerichte Congregatie nadert nu haar voltooiing. Daarom hebben de zusters na gedacht over de toekomst van deze bijzondere plek, waar de geschiedenis en de waarden van hun werk en en levensvisie zo verankerd zijn. In deze video vertellen ze niet alleen over het landgoed, ook over hun keuze voor de Congregatie en de toekomst.
Landgoederenzone Zuid-Holland
Wie woonden en werkten er vroeger op de buitenplaatsen van de landgoederenzone? Wie doen dat vandaag de dag? Hoe is de landgoederenzone in Zuid-Holland ontstaan? In deze slotaflevering vertelt erfgoedspecialist Carla Scheffer van de gemeente Wassenaar je alles over de landgoederenzone van Zuid-Holland. Dit is voorlopig de laatste aflevering van de reeks bijzondere verhalen van de directe betrokkenen van landgoederen.
Sinds de 17de eeuw is er veel veranderd. Hoewel de meeste huizen, tuinen en parken hun oorspronkelijke functie inmiddels hebben verloren vormen ze nog altijd een herkenbare ‘groene long’ in de drukke Randstad, waar bijzondere verhalen te vertellen zijn over verleden, heden én toekomst. En waar vooral ook veel te beleven en te genieten is.
Historische moestuinen
Omdat er toenemend aandacht is voor lokaal geteelde groenten en fruit genieten ook moestuinen van de groeiende belangstelling. Moestuinen bestaan al sinds mensen zich op een vaste woonplek gingen vestigen. Buitenplaatsen en landgoederen hadden dan ook, naast een huis met tuinen en parken, altijd moestuinen, kassen, boomgaarden en andere onderdelen van een productietuin. Bedoeld om de bewoners van deze plekken van voedsel te voorzien op hun buitenverblijf en in hun stadsverblijven. Dorothée Koper, Hennes Claassen en Taco IJzerman vertellen vertellen over hun passie voor moestuinen. Lees verder…
sKBL heeft een overzicht gemaakt van KBL in Nederland waar u een (historische) moestuin kunt bezoeken. Deze vindt u hier. Of luister de tiendelige podcast Moestuinen met historische wortels, waarin schrijfster Josephine Rombouts in de geschiedenis van deze oude tuinen duikt, waaronder die van Ockenburgh.