Verborgen Landschap. Vergezichten voor een landschapspark in wording – kunstenaars verkennen een vergeten vliegveld

André Dekker e.a. Verborgen Landschap. Vergezichten voor een landschapspark in wording – kunstenaars verkennen een vergeten vliegveld, Heijningen/Arnhem 2017

Verborgen LandschapAan de noordrand van Arnhem ligt een onontsloten gebied met een intrigerende geschiedenis waarin de Tweede Wereldoorlog een grote rol heeft gespeeld. Dit boekje gaat over een project waarin Nederlandse kunstenaars werden uitgenodigd om in dit gebied een verkennend onderzoek uit te voeren. Door hun creatieve en oorspronkelijke manier van kijken leggen zij het culturele en landschappelijke erfgoed in dit omvangrijke gebied bloot. In een persbericht dat verscheen bij de publicatie van dit boek, is te lezen:

Dit boek beschrijft de paradox van geïsoleerde, openbaar toegankelijke bossen, velden en boslanen. Je waant je in een afgelegen onontdekt gebied, maar het is hier enkel stil omdat er geen doorgaande wegen zijn. De hoge landschappelijke ecologische waarde en de vele rijksmonumenten zijn hier zonder gids onvindbaar terwijl het oppervlak in de breedte en lengte niet veel meer bedraagt dan 90 minuten gaans. Waarom is dit gebied wel toegankelijk, maar niet verbonden? Wat is de geschiedenis van een gebied dat omsloten wordt door internationaal bekende bossen, parken en attracties? Waarom is dit interessante gebied niet erkend of onderzocht? Wordt dit een verbinding tussen onder andere Kröller-Müller, De Hoge Veluwe en de stad Arnhem of laten wij het verworden tot een oord van onthouding ten gunste van flora, fauna, buitensporter en stiltezoeker?  

Op basis van deze uitgangspunten en vragen gingen de genode creatieve geesten op pad. Onder hen een groot aantal kunstenaars waarvan ik hier slechts Gerco de Ruiter, Martijn Duineveld (Het Blokken Feuilleton) en Rob Voermans noem.

De uitgave is mogelijk gemaakt door de Stichting Verborgen Landschap. Deze stichting beijvert zich voor projecten op het snijvlak van landschap, beeldende kunst, erfgoed en toerisme. Hiervoor nodigen zij beeldend kunstenaars uit om historische en landschappelijke betekenislagen te ontsluiten en hieraan hun eigen (subjectieve) interpretaties te geven. Deze aanpak maar ook excursies, onderzoeken, publicaties en exposities leiden tot een herijking van inrichting en gebruik van onze omgeving. Bovendien stimuleert de stichting de overheid om deze benaderingswijze te gebruiken in hun omgang met het landschap. RD

Verborgen Landschap. Vergezichten voor een landschapspark in wording – kunstenaars verkennen een vergeten vliegveld is een paperback. Het telt 200 pagina’s en is rijk voorzien van afbeeldingen. Voorts bevat het boek een korte Engelse samenvatting.

ISBN 978 94 90322 83 0. Prijs: € 27,50

press@japsambooks.nl en/of www.verborgenlandschap.nl

Scroll naar boven