Van Westerflier tot Grimberg. Op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge

In dit boek onderzoeken beide auteurs bestaande en verdwenen buitenplaatsen langs het zuidelijk deel van de Overijsselse Regge. Deze stroomt onder andere langs Diepenheim, Goor, Markelo, Enter en Rijssen. Bij dit onderzoek stelden de makers zich de vraag waarom er in het verleden zoveel kastelen en buitenplaatsen langs dit niet erg indrukwekkende stroompje werden gebouwd. Belangrijk bijkomend doel dat zij zich stelden was om lezers te gaan interesseren voor de geschiedenis van deze buitenplaatsen. Daartoe zijn beide schrijvers met prima professionele achtergronden toegerust. Ester Smit werkt namelijk als kaartbeheerder van het Historisch Centrum Overijssel, heeft daarnaast haar bureau Avontuur met geschiedenis en schrijft ‘er-op-cultuur-uit-gaan’ gerichte blogs. Zij tracht de geschiedenis bij een breed publiek tot leven te wekken. Dinand Webbink is als cultuurhistorisch medewerker verbonden aan het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek te Deventer. Hij schrijft geregeld over regionale geschiedenis.

Aan de Regge liggen nog bestaande huizen zoals Westerflier en Het Nijenhuis (beide bezittingen van de familie Schimmelpenninck), Het Wegdam, Huis Diepenheim en verdwenen huizen zoals Olidam, Stoevelaar, Oldenhof, Elsen, Kattelaar en andere landgoederen. Per huis wordt een korte geschiedenis beschreven naast  saillante details uit die bestaansgeschiedenis. Bijvoorbeeld het verhaal dat ooit op Kattelaar speelde. Ooit het bezit van de dames Swanida en Gerhardine Borgerink. Zij leefden van goederenoverslag en tolheffing op de Regge. Dit bracht hen in grote welstand tot de eigenaar van Twickel voornemens was een vaart te graven die hen van hun inkomsten zou gaan beroven. Dit zinde de dames bepaald niet en zij kwamen in verzet. ’s Nachts deden zij met behulp van werklieden het die dag verrichte graafwerk telkens weer teniet, tot zij een dwangsom opgelegd kregen hiermee te stoppen. Overigens hadden de dames het bij het rechte eind. Hun inkomsten droogden op en daarmee kwam een einde aan de voorspoed van Kattelaar, dat wegkwijnde. Telkens werd een deel van het bezit verkocht en nu nog rest enkel een bouwhuis.

Dit en vele andere onderhoudende en informatieve verhalen zijn in deze publicatie te vinden, die zeker niet enkel anekdotisch is maar de lezer ook veel bijbrengt over de Regge en de algemene geschiedenis in dit deel van Overijssel. RD

Van Westerflier tot Grimberg. Op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge verscheen vorig jaar bij Nijverdal Uutgeverieje ’n Boaken in Nijverdal. Het paperback boek telt 144 pagina’s en is rijk voorzien van foto’s in kleur. Het is te bestellen via www.boaken.nl

Ester Smit & Dinand Webbink, Van Westerflier tot Grimberg. Op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge, Nijverdal 2019.
ISBN 9789076272399                                                
Prijs € 14,50     

Scroll naar boven