Van Sonsbeeck. Een patriciërsfamilie schrijft geschiedenis

Vaak gebeurt het niet dat meerdere leden van een familie samen hun eigen familiegeschiedenis schrijven. Dat deed deze uit Overijssel afkomstige familie Van Sonsbeeck wel. Sander, Joost, Geert en Diederik van Sonsbeeck stelden een prachtig boek samen dat niet alleen hun eigen familiegeschiedenis beschrijft maar ook nauw verbonden is met de stad Zwolle, waar deze familie zes eeuwen lang woonachtig is. Het boek heeft betrekking op Johan ‘den Olde’ (ca. 1463-1569) en diens nageslacht. Dat olde of oude slaat overigens op het feit dat deze stamvader de honderd jaar ruim overschreed. Door zijn twee huwelijken kreeg hij dertien zonen, die op hun beurt weer katholieke en gereformeerde staken grondvestten in Deventer en Zwolle en in Zeeland. Daarmee is duidelijk dat dit boek niet te maken heeft met het befaamde park/huis Sonsbeeck in Arnhem, dat genoemd is naar een Van Sonsbeeck, die afkomstig is van een geheel andere familie.

Op de flaptekst staat te lezen: “Wie zichzelf wil leren kennen, doet er goed aan zich in zijn geschiedenis te verdiepen. Dat is wat de Van Sonbeecken voor ogen stond toen ze de vele vondsten in archieven over hun familieleden uitwerkten tot een serie samenhangende biografieën uit de veertiende tot en met de twintigste eeuw. Zo ontstond dit boek over hun belevenissen in de context van 650 vaderlandse geschiedenis waarmee ze te maken hadden en waaraan ze mede vorm gaven. Tientallen stamvaders en -moeders vertellen hierin hun levensverhaal”.

De familie bezat ook enige buitenplaatsen. Zo waren Cornelia en Johan Booghmans-van Sonsbeeck eigenaar van De Kolk waaruit de Colckhof is voortgekomen. Ook De Gunne bij Heino behoorde tot de familiebezittingen. Het was het bezit van Gerard van Sonsbeeck en zijn vrouw Wilhelmina Cremers. Zij legde na zijn dood een grote energie aan de dag ten aanzien van De Gunne. Tot slot was Den Alerdinck eigendom van Bernard van Sonsbeeck. Hij richtte met onder anderen Rijnvisch Feith de Overijsselsche Verzekeringsmaatschappij op die hij tot op zijn 82ste zou blijven leiden. Kortom een boek vol familiegeschiedenis die nauw verbonden is met Zwolle en haar wijde omgeving. RD.

Van Sonsbeeck. Een patriciërsfamilie schrijft geschiedenis verscheen dit jaar bij Uitgeverij Waanders. De hardcover uitgave telt 352 pagina’s, kent een index en is voorzien van vele kleurenafbeeldingen.

Sander van Sonsbeeck (e.a.), Van Sonsbeeck. Een patriciërsfamilie schrijft geschiedenis
ISBN 978 9462 624696
Prijs € 35,-

Scroll naar boven