Van Kamer tot Kamer

Ruud Spruit, Van kamer tot kamer, Zwolle 2018

Vaak zijn in de digitale nieuwsbrieven van sKBL opmerkingen gemaakt over het belang van het behoud van historische interieurs. Op vele kastelen en historische buitenplaatsen houdt men historische ensembles in goede staat en langzaam maar zeker zijn deze monumentale huizen samen met historische woonhuismusea de enige plekken in ons land waar men nog kennis kan nemen van de leefwijze van de vroegere elite. Dit boek biedt de lezer een overzicht van de ontwikkeling van het Nederlandse interieur, maar wel benaderd vanuit de specifieke ruimtes waarmee een huis is ingericht. Zo krijgt de lezer antwoord op vragen zoals hoe men verwarmde, hoe water het huis bereikte en wat de gevolgen waren van het toepassen van elektriciteit.

De hoofdstukken gaan in op gangen en trappen, de zitkamer, de salon, de serre, de eetkamer, de keuken, de kelder, het sanitair, de slaapkamer, de badkamer, de kraamkamer, de kinderkamer, de hobbykamer, de bibliotheek en de zolder. Alle hoofdstukken zijn voorzien van bijzondere foto’s van zulke oude onderdelen uit huizen maar ook van bijzondere schilderijen die deze vertrekken tonen. Zo handelt het hoofdstuk over de mooie kamer of salon over het gebruik van deze ruimte door de eeuwen heen. Spruit besteedt hierbij aandacht aan de kostbare houten vloeren en de wandbekleding. Overigens kwamen zulke ruimtes niet exclusief voor op buitenplaatsen of grachtenpanden. Ook op boerderijen, vissers- en tuinmanswoningen werden pronkkamers gehouden. Het boek is geen zwaar wetenschappelijke studie. Het is vooral een leuke inleiding op de meest uiteenlopende aspecten die met huizen, interieurs en inrichting samenhangen. De vele aantrekkelijke afbeeldingen in dit boek maken dat de verhalen op een onderhoudende wijze genoten kunnen worden. Dit boek vormt de samenvoeging van een serie artikelen die Spruit schreef voor het aardige interieurblad Herenhuis. RD

Van Kamer tot Kamer verschijnt bij Waanders Uitgevers te Zwolle. Het is een paperback, kleurrijk geïllustreerd en telt 160 pagina’s.

ISBN 978 946 262177 0 Prijs: 24,95

Scroll naar boven