Van Bol tot Veth

De portretverzameling van de families Van de Poll, Wolters en Quina

Van Bol tot VethEnige weken geleden opende in Museum van Loon te Amsterdam de expositie Van de Poll bij Van Loon. Op deze tentoonstelling in het gerestaureerde koetshuis van dit grachtenmuseum zijn tot 10 januari 2016 hoogtepunten te zien uit de Collectie Van de Poll. Algemeen beschouwt men deze verzameling als een van de belangrijkste portrettenverzamelingen in ons land en omvat schilderijen van Ferdinand Bol, Caspar Netscher, Jan Maurits Quinkhard, Jan Adam Kruseman en Jan Veth. De expositie biedt niet alleen een uniek overzicht van de wijze waarop in ons land mensen zijn geportretteerd, ze hangen nu ook weer in een huiselijke omgeving, overeenkomend met de wijze van bijeenhouden zoals vooraanstaande families dat eeuwenlang hebben gedaan. De meeste werken zijn afkomstig uit de Van de Poll-Wolters-Quina Stichting.
Bij deze expositie verscheen bij Primavera Pers te Leiden een publicatie met catalogus waarin alle schilderijen, tekeningen, pastels, miniaturen en getekende silhouetten van de gelijknamige stichting zijn opgenomen. Beide auteurs zijn (of waren) als kunsthistorisch onderzoeker verbonden aan het Rijksinstituut voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) waarbij Rudi Ekkart in binnen- en buitenland grote faam bezit door zijn specialisatie in Nederlandse portretkunst.
Het boek bevat naast de catalogus nog tal van interessante hoofdstukken die ingaan op de relaties tussen portrettisten en geportretteerden, over de komst van gerenommeerde buitenlandse portrettisten gedurende de 18de eeuw en hun invloed op de Nederlandse schilderkunst en samen een aardig overzichtsverhaal vormen over de wijze van portretteren door de eeuwen heen. Daarnaast zijn zulke portretverzamelingen bijzonder. Veel gearriveerde en adellijke families toonden op deze wijze en eeuwenlang hun respect voor hun voorouders waarbij vrienden en bezoekers van hun huizen tegelijk werden geconfronteerd met de eerbiedwaardige en oude afkomst van de verzamelende families. Een andere beroemde collectie is bijvoorbeeld de verzameling van de Familie van Foreest die lang op de Nijenburg te Heino hebben gehangen als mede van de Amsterdamse patricische familie Backer. Boek en expositie zijn van harte aanbevolen. RD

Van Bol tot Veth. De portretverzameling van de families Van de Poll, Wolters en Quina

Claire van den Donk en Rudi Ekkart. Leiden, 2015
144 pagina’s, ongebonden en kost € 29,50.
ISBN 978-90-5997-214-8
Indien u voor 18 oktober via www.primaverapers.nl intekent kost het boek € 22,50.

Scroll naar boven