Utrechtse buitenplaatsen. Lusthoven van adel, geestelijkheid en burgers

In 2015 verscheen het boek De Amsterdamse buitenplaatsen, kort daarop gevolgd door Haagse en Leidse buitenplaatsen (2016), beide van de hand van René Dessing. Twee boeken die een veelzijdige kijk geven op deze bijzondere monumentale huizen en parken. Deze boeken in mijn kast beginnen er langzamerhand tamelijk ‘gebruikt’ uit te zien. Regelmatig sla ik ze open als naslagwerk of ter voorbereiding van een wandeltocht. Ik keek dan ook vol verwachting uit naar het derde in de reeks: Utrechtse buitenplaatsen. Lusthoven van adel, geestelijkheid en burgers, dat Dessing samen met Lenneke Berkhout heeft geschreven.

In Utrechtse buitenplaatsen maken we kennis met ruim vijftig goed bewaarde historische ensembles in de provincie Utrecht, die min of meer toegankelijk zijn en een goed beeld schetsen van de grote verscheidenheid. Behalve de verhalen van de buitenplaatsen zelf wordt ook een groter verband zichtbaar en lezen we over de geschiedenis van macht, rijkdom en tegenslagen van bewoners, de mode in tuinontwerpen en architectuur en de grote invloed van de geestelijkheid.

Elke buitenplaats heeft zijn unieke verhalen. Dat kan de bouwgeschiedenis betreffen, het luisterrijke interieur, de verschillende bewoners of de tuinaanleg met bijzondere objecten, zoals duiventorens, doolhoven en ijskelders; zelfs de kippen op Molenbosch in Zeist hadden een aan hun stand verplichte behuizing. Ook bijzondere gasten passeren de revue, zoals de logeerpartij van ‘Zyne Majesteit’ koning Lodewijk Napoleon op Sparrendaal of beroemdheden als Brigitte Bardot en Maria Callas op Kasteel de Haar.

Naast alle verhalen en verdiepende teksten laat Utrechtse buitenplaatsen ook zien wat er vandaag de dag te zien en te beleven is op de buitenplaatsen en in hun omgeving. Een boek om in huis te hebben en nog lang van te genieten.

De Utrechtse buitenplaatsen. Lusthoven van adel, geestelijkheid en burgers verschijnt binnenkort bij Kantoor Verschoor en telt 240 pagina’s. (Saskia Ouwehand)

Lenneke Berkhout & René W. Chr. Dessing, De Utrechtse buitenplaatsen. Lusthoven van adel, geestelijkheid en burgers
ISBN 978 90 82589 351                                                 
Prijs € 22,50
kantoor.verschoor@euronet.nl

Scroll naar boven