Uitreiking Ithakaprijs en -stipendium 2023

Uitnodiging

voor de uitreiking van de Ithakaprijs
en -stipendium 2023

Donderdag 19 oktober 2021 van 13.30 tot 18.15 uur
Kasteel De Vanenburg te Putten
Aanmelden is mogelijk via het digitale aanmeldformulier.

Op donderdag 19 oktober 2023 worden voor de negende keer de Ithakaprijs en het Ithakastipendium uitgereikt. Deze prijs en stipendium zijn mogelijk dankzij een particuliere schenking. Graag nodigen de jury van de Ithakaprijs & -Stipendium en het bestuur & directie van sKBL u van harte uit om bij deze feestelijke uitreiking aanwezig te zijn.

De uitreiking vindt plaats in de Tuinzaal en Oranjerie van Kasteel De Vanenburg, een 17e -eeuwse buitenplaats in Putten. Voorafgaand aan het officiële programma, geeft tuinbaas Richart Zweekhorst voor een beperkt aantal belangstellenden een tuinrondleiding door het park en de recent aangelegde moestuin.

Voor de uitreiking beoordeelt de jury acht inzendingen te weten;

  • De Tuinen van licht (Els Launspach)
  • De wereld in het klein. De verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap (Caroline Waltman en Gloria Waltman Flore)
  • Standhouden. Adelijk landgoedbeheer in Nederland (Willemieke Ottens)
  • Adel en Ridderschap in Utrecht (Renger E. de Bruin)
  • Oldengaerde. Het verhaal van een havezate en zijn bewoners (B. Boivin (eindredacteur en auteur), B. Hanskamp, Y. Kuiper, T. van der Laan, E. de Leeuw, H. de Muij-Fleurke, Th. Spek, F. van der Velden en M. Willinge)
  • Van Sonsbeeck. Een patriciërsfamilie schrijft geschiedenis (Sander, Joost, Geert en Diederick van Sonsbeeck met bijdrage van: Jan Kuipers)
  • Huis Landfort. Een buiten op de grens (Samenstelling R. Dessing met bijdragen van: C. Schimmelpenninck, P. Boer, P. Alofs, C. Gietman, Ph. Muijtjens, B. Duinkerken, E. Storms, J. Holwerda, L. Berkhout en K. Aschman)
  • ’t Hof van Cuypers. Wonen en werken op landgoed Mattemburgh (Ad van Loenhout)

Programma

13.30 – 14.30 uur
Tuinrondleiding op reservering (max. 20 deelnemers)

14.30 – 15.00 uur

Koffie-/thee ontvangst in de Tuinzaal, gelegen rechts naast Kasteel De Vanenburg

15.00 – 15.10 uur

Welkom door Yvonne Molenaar, directeur sKBL in de Oranjerie

15.10 – 15.25 uur

Voordracht door Gerrit van Oosterom, winnaar Ithakaprijs 2022, getiteld ‘Onderweg na(ar) Ithaka: bewegen tussen twee werelden’

15.25 – 15.45 uur

Uitreiking van de Ithakaprijs 2023 en een laudatio door juryvoorzitter Paul Schnabel

15.45 – 15.50 uur

Dankwoord winnaar Ithakaprijs 2023

15.50 – 16.00 uur

Uitreiking Ithakastipendium, toegelicht door René W.Chr. Dessing, jurysecretaris

16.00 – 16.05 uur

Dankwoord winnaar Ithakastipendium 2023

16.05 – 16.10 uur

Introductie op de voordracht van Simone Oostenbroek, winnaar Ithakastipendium 2022

16.10 – 16.30 uur

Voordracht Simone Nieuwenbroek, getiteld ‘Op zoek naar de verzamelende baron: de tussenstand na een jaar onderzoek’

16.30 – 18.00 uur

Receptie in de Tuinzaal en tuinkamer van Kasteel de Vanenburg

18.15 uur

Einde ontvangst

Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs. Indien u de uitnodiging aanneemt, kunt u zich aanmelden via de aanmeldknop bovenaan deze pagina. U kunt daar ook aangeven of u met een of twee personen komt en of u deel wilt nemen aan de rondleiding van de tuinbaas. Voor dit laatste geldt wel een maximum aantal deelnemers.

Graag tot ziens op donderdag 19 oktober op Kasteel de Vanenburg in Putten. 

De Ithakaprijs is bedoeld ter stimulering van interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek over Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Ook journalistieke (media) producties die dit cultuurgroen erfgoed breed en positief onder de aandacht hebben gebracht van een breed Nederlands publiek komen in aanmerking. Het Ithakastipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar KBL op voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd is of zal worden. Aan zowel de prijs als het stipendium is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden en zijn daarmee de grootste prijzen op het gebied van onderzoek naar historische buitenplaatsen. 

De jury bestaat uit Paul Schnabel (voorzitter), René Dessing (secretaris jury / voorzitter sKBL en directeur stichting Erfgoed Landfort), Yme Kuiper (emeritus hoogleraar historische Buitenplaatsen & Landgoederen, RUG), Marcel van Ool (cultuurhistoricus, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer), Juliette Jonker-Duynstee (kunsthistoricus, publicist en expert voor buitenplaatsen langs de Vecht).

Prijs en stipendium zijn vanaf 2015 mogelijk gemaakt door een genereuze gift van oud-staatssecretaris Volksgezondheid Mr. E. Veder-Smit en wordt uitgereikt aan relevante studies en voorstellen. sKBL is zeer verheugd te kunnen melden, dat deze prijs en dit stipendium dankzij een nieuwe particuliere schenker met tien jaar kunnen worden verlengd. Voor meer informatie klikt u hier.   

Scroll naar boven