Tussen Noordwijk en Renswoude. Mijn herinneringen aan Henk baron Taets van Amerongen van Renswoude

Op de achterkant van dit aardige boekje is te lezen; “Op 24 augustus 2015 overleed Hendrik (Henk) Maximiliaan baron Taets van Amerongen van Renswoude op 82-jarige leeftijd op zijn geliefde buitenplaats Calorama in Noordwijk. Henk was een van de weinige edellieden in Zuid-Holland die nog op een voorouderlijk landgoed woonde en die nog ongeveer leefde zoals zijn voorouders dat gedaan hadden. Hij hield zich voornamelijk bezig met het beheer van zijn bezittingen en genoot daarnaast van het jachtbedrijf. Henk had een jachthuis in Renswoude en besteedde ook veel tijd aan het ‘familiekasteel’ Renswoude. De baron liet een prachtig landgoed na dat nu beheerd wordt door een stichting die de baron zelf in het leven had geroepen. Het park van Calorama krijgt de laatste jaren steeds meer een culturele functie.

In zijn boek haalt Robert van Lit herinneringen op aan Henk Taets van Amerongen, met wie hij ruim twintig jaar was bevriend. De inhoud is een momentum voor de overleden baron en biedt tegelijk een bescheiden blik op de wijze waarop hij leefde en dacht. Zo brengt de auteur een bescheiden ode aan een beminnelijke heer van stand, die tegelijk de laatste eigenaar/bewoner was van de eeuwenoude buitenplaats Calorama”.

Dit is precies de samenvatting van de inhoud van dit boekje. Kleine en grote gebeurtenissen uit het leven van een niet onbemiddelde heer van adellijke huize, die zich met de nodige financiële middelen een leven lang kon overgeven aan interesses zoals de jacht, oude auto’s en de verfraaiing van zijn bezittingen. Een ongetwijfeld dramatisch ervaring was de grote brand van kasteel Renswoude in 1985, waar in een appartement van een bewoonster gordijnen hadden vlam gevat met desastreuze gevolgen. Hij bezat dit kasteel. Samen met zijn kleurrijke neef Hans Taets van Amerongen, die in weinig op hem leek, spande Henk zich noest in voor het herstel van dit monumentale kasteel. Dit verhaal en vele andere anekdotes werden op onderhoudende wijze door Robert van Lit in zijn dagboeken vastgelegd en deze worden nu met een breder publiek gedeeld. Hiermee eert hij zijn vriendschap met Henk Taets van Amerongen op een blijvende wijze. RD

Tussen Noordwijk en Renswoude. Mijn herinneringen aan Henk baron Taets van Amerongen van Renswoude verscheen bij TasT. Het is een gebonden uitgave en telt 56 pagina’s met talrijke foto’s uit het privébezit van de auteur.

Robert van Lit, Tussen Noordwijk en Renswoude. Mijn herinneringen aan Henk baron Taets van Amerongen van Renswoude, Hollandse Rading 2020.
ISBN 9789491229176                                                  
Prijs: € 12,50

Scroll naar boven