Agenda – Symposium ‘Tussen Feit en Fictie’, Adel in Europa

Op vrijdag 3 juli wordt een symposium georganiseerd onder de titel: Adel in Europa en Nederland in de twintigste eeuw’ en presentatie Nobilities in Europe in the Twentieth Century.

Tot voor kort was het onder historici gebruikelijk de Eerste Wereldoorlog te beschouwen als hèt breukpunt in de Europese adelgeschiedenis van de moderne tijd. Overal in Europa zouden voorgoed de lampen zijn gedoofd voor aristocraten met macht, faam en grootgrondbezit. Recent onderzoek van historici, sociologen en antropologen spreekt dit beeld tegen. Adel blijkt nog steeds een grote aantrekkingskracht te hebben en voordelen te bieden. Behalve op dit thema zullen de sprekers ingaan op zaken als adellijk erfgoed en herinnering én de populariteit van aristocratische families (met hun personeel) in fictie en historische dramareeks.

Jaap Scholten
Jaap Scholten

Ten slotte zal de schrijver Jaap Scholten een wereld belichten die hem steeds meer vertrouwd is geworden: de recente geschiedenis van de adel in Midden-Europa. Scholten won in 2011 de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek Kameraad Baron, een reis door de verdwenen wereld van de Transsylvaanse adel.

Het symposium wordt georganiseerd door ICOG (Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen) ter gelegenheid van de verschijning van deel 50 uit de Groninger Series of Cultural Change: Nobilities in Europe in the Twentieth Century. Reconversion Strategies, Memory Culture and Elite Formation, Yme Kuiper, Nikolaj Bijleveld and Jaap Dronkers (red.), met een slotbeschouwing van Monique de Saint Martin (Peeters, Leuven 2015).

13.00 Inloop en ontvangst
13.30 Welkom door dr. Nikolaj Bijleveld
13.45-14.15 Prof.dr. Yme Kuiper, Et in Arcadia ego? Over de fascinatie voor Brideshead Revisited
14.15-14.45 Dr. Hanneke Ronnes, Het kasteel herinnerd en herbestemd. Adellijk erfgoed in internationaal perspectief
14.45-15.15 Prof.dr. Jaap Dronkers, Verslaat adel moderniseringsthese?
15.15-15.45 Thee- en koffiepauze
15.45-16.45 Jaap Scholten, De voortdurende ballingschap van de Middeneuropese adel
16.45-17.15 Presentatie en overhandiging bundel Nobilities in Europe in the Twentieth Century
17.15-18.00 Borrel

Nobilities in EuropeHet middagsymposium vindt plaats in de Doopsgezinde Vermaning, Oude Boteringestraat 33 te Groningen.
Deelname is kosteloos. Aanmelding is verplicht en kan bij Nikolaj Bijleveld: nobilitiesineurope@gmail.com . Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.