Het is zover! Ik ben verheugd te kunnen vertellen dat de herdruk van Tuinieren met stinzenplanten in september 2018 verschenen is. Het eerste deel uit 2008 was al jaren uitverkocht. De vraag naar het boek bleef. In mijn eerste boek vertelde ik hoe het lang geleden allemaal begon op De Warande.
Op oude buitenplaatsen raakte ik voor het eerst betoverd door de kleurige tapijten van duizenden bloeiende stinzenplanten. Stinzenplanten (van het Friese woord ‘stins’) vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten, meest bolgewasjes, die al eeuwen op oude buitens staan. Het zijn verwilderingsbollen zoals sneeuwklokjes, boerenkrokussen, bosanemonen, boshyacinten en daslook. Hun voorjaarspracht is onweerstaanbaar!
Ik nam mij voor om zelf te gaan tuinieren met stinzenplanten, en die kans kreeg ik in de bostuin op De Warande. Puttend uit ervaringen van tuinbazen en beschrijvingen in oude tuinhandboeken heb ik 30 jaar geëxperimenteerd met stinzenplanten in eigen bostuin. Het lukte hier om bloeiende tapijten stinzenplanten van de grond te krijgen, net als op de buitenplaatsen. Maar dan op kleinere schaal. Mijn boodschap was dan ook, dat tuinieren met stinzenplanten voor iedereen is weggelegd!
De tweede druk is geheel herzien en uitgebreid. Bijna alle foto’s zijn nieuw. In het boek vindt u vele nieuwe verhalen. Het hoofdstuk over de stinzenplanten in de tuinhistorie is uitgebreid met nieuwe ontdekkingen. U krijgt belangrijke, nieuwe aanwijzingen. U leest meer over Tuinieren met stinzenplanten op kleine en vooral op grote schaal. Méér dan in de eerste druk, is de tweede druk gericht op stinzenplanten als ‘tuincultureel erfgoed’. Het ontwerp, behoud en beheer van stinzenplanten op buitenplaatsen en in heemparken op grote schaal krijgt veel aandacht. Onderhoud en beheer worden uitvoerig toegelicht. Aan de orde komen de ervaringen van de auteur met stinzenbeplantingen in het parkbos van Hackfort, waarvoor zij een ontwerp en beheerplan maakte in 2009. Vervolgens vertelt tuinbaas Wim Hoogendam over het herstel van de stinzenplanten op Dekema State. Hein Koningen is opnieuw aan het woord over de aanplant van stinzenplanten in de heemparken van Amstelveen. In dit opzicht is de herdruk zeer bruikbaar voor tuinbazen, eigenaars en beheerders van landgoederen, die te maken hebben met stinzenplanten op grote schaal.
Veel komt aan op een goede bodemverbetering. Hoe creëer je een ‘stinzenmilieu’ met een levende bodem? Wat moet je doen om stinzenbollen snel te laten verwilderen? Kan dat? Hoe lang moet je wachten voor een weelderig effect? Hoe houd je de bostuin mooi ná de bloei van de stinzenplanten?
De schitterende droomfoto’s van Geert Overmars en anderen zullen u verleiden deze tapijten van voorjaarsbloemen ook in uw tuin of park te planten. Beleef en ontdek met stinzenplanten in de tuin de vreugde van een vroege lente, ieder jaar opnieuw! Laten we dit kostbare en charmante erfgoed koesteren, uitbreiden, behouden en goed beheren.
Tuinieren met stinzenplanten. Vreugde van een vroege lente is het tweede geheel herziene en uitgebreide boek van Trudi Woerdeman met foto’s van Geert Overmars, Hans Menop en anderen. De hard cover bevat 160 full color pagina’s.
Trudi Woerdeman, Tuinieren met stinzenplanten. Vreugde van een vroege lente, Vorden 2018.
ISBN 9789090311661
Prijs: € 35,- (In de loop van 2019 wordt het € 36,- in verband met de btw verhoging)
Het boek is te bestellen via www.dewarande.nl