Tuinhuizen in Fryslân. Theekoepels en priëlen.

Rudolf J. Wielinga, Tuinhuizen in Fryslân. Theekoepels en priëlen, Tiel 2016

Tuinhuizen in FrieslandOver het fenomeen van de thee- en tuinkoepels is niet veel literatuur voorhanden. Veel meer dan het boek van Wim Meulenkamp over Theekoepels en tuinhuizen in de Vechtstreek. Overvloed & Welbehagen (Weesp, 1995) zijn er in het Nederlands taalgebied niet veel boeken over dit onderwerp verschenen. Daarom is deze uitgave, die door de architect Rudolf J. Wielinga op basis van jarenlang onderzoek werd gedaan, bijzonder welkom. De studie handelt over tuinhuizen, theekoepels en priëlen in Friesland. Met name in de 18de en 19de eeuw (maar ook nog wel in de vorige eeuw) werden zulke gebouwtjes geplaatst in de tuinen van buitenplaatsen en voorname stadshuizen. De auteur merkt hierbij op dat deze traditie in Holland al in de 16de en 17de eeuw voorkomt maar in Friesland pas een aanwezige rol in tuinen gaat vervullen vanaf de 18de eeuw. Vaak benutte men hierbij aanvankelijk baksteen en later hout, kregen meestal het voorkomen van een koepel en werden bij voorkeur geplaatst langs een vaart, weg of ander punt waar men gezien kon worden, maar vooral ook om te zien wie langs reed, wandelde of voer. In de 19de eeuw zijn vijvers geliefde locaties om een houten met riet gedekt theehuisje te plaatsen. Naast een ontspannende functie hadden ze in menig park ook een decoratieve rol.

Dit zeer fraai uitgegeven en met bijzonder aantrekkelijke foto’s verluchte boek brengt u in heel Friesland. De studie begint met een heldere inleiding, waarbij de auteur twee hoofdstukken wijdt aan verdwenen Friese theekoepels en priëlen. Het grootste deel van het boek is benut voor wat er nog is en begint alfabetisch met een beschrijving van de theekoepel in Akkrum Heechein. Daarbij worden meestal opmetingstekeningen gegeven en foto’s van de situatie zoals deze nu is. Af en toe poseert een eigenaar bij zijn theekoepel of prieel zoals dominee C. van Eysinga doet bij zijn prieel op Boschoord te St. Nicolaasga. Wat een plezierig en informatief boek. Onze complimenten. RD

Tuinhuizen in Frysân. Theekoepels en priëlen is een gebonden uitgave van Friese Pers Boekerij/Uitgeverij Noordboek. Het bevat talloze foto’s en opmetingstekeningen en heeft een omvang van 160 pagina’s.

ISBN 978 90 330 04247

Prijs: € 24,95

Voor informatie www.noordboekwinkel.nl/ of verkoop@friesepersboekerij.nl

Scroll naar boven