Tuinen van Paleis Het Loo, traditie en vakmanschap

 

Karlien Dijkstra, Renske Ek, Willem Zieleman, Tuinen van Paleis Het Loo, traditie en vakmanschap, Zwolle 2018

Het buitenleven is altijd door de seizoenen bepaald, ongeacht of men een kasteel, buitenplaats of paleis bewoont. Vanuit deze observatie gaan de drie auteurs in op de prachtige tuinen van Het Loo. Ieder doet dit vanuit haar of zijn eigen achtergrond. Karlien Dijkstra verzorgde de leesbare en informatieve teksten waarbij Renske Ek als conservator van de tuinen en Willem Zieleman als tuinbaas (hoofd tuindienst) op Het Loo inhoudelijke bijdragen leverden. De auteurs gaan niet alleen in op tradties, vakmanschap en onderhoudsvraagstukken, ook documenteren zij de tuin in relatie met wat er per seizoen wisselt en gedaan moet worden. De prachtige foto’s van Hans Clauzing dragen zeer bij aan de aantrekkelijkheid van dit boek. Deze oud-docent biologie besloot ruim twintig jaar geleden om van zijn grote passie zijn beroep te maken, te weten het fotograferen van tuinen. Dat hij inmiddels tot grote hoogte is gestegen, bewijzen de vele honderden prachtige opnames in dit aantrekkelijke, bloemrijke boek.

Het Loo werd door de Oranjes aan het einde van de 17de eeuw als jachtverblijf in gebruik genomen. Met name de energieke koning-stadhouder Willem III en zijn Engelse vrouw Mary II Stuart waren hier graag; hij om te jagen, zij omdat ze van tuinen en bloemen hield. Toen het paleis grootscheeps werd verbouwd, verwierf het uitgebreide baroktuinen met talrijke opmerkelijke bloemen en planten. Een bijzonder fenomeen vormde de grote collectie Delftsblauwe tuinvazen die tijdens de zomermaanden, gevuld met kleurrijke planten, op de verschillende fruitmuren in de paleistuin werden neergezet. Een traditie die Het Loo enige jaren geleden opnieuw leven inblies (zie pag. 58). Ook zijn er onderwerpen zoals bijvoorbeeld de techniek die nodig is om alle fonteinen te kunnen laten spuiten (zie pag. 102) of over de hier aanwezige bijzondere plantencollecties (zie pag. 76).

De auteurs benaderen de tuin niet alleen chronologisch maar ook per seizoen. Korte, informatieve onderdelen gaan in op de situatie in voorgaande eeuwen en het herstel van de paleistuinen tijdens de 20ste eeuw. Daarnaast biedt het boek ook informatie over wat de tuinlieden van Het Loo van winter tot en met het najaar aan werkzaamheden hebben te verrichten. Leuk detail is dat meerdere tuinmedewerkers met naam en functie worden genoemd. Daarmee krijgt deze prachtige tuin een relatie met mensen die haar hun talent en kennis geven. Bovendien worden de vele vrijwilligers geportretteerd, zonder wie het onderhoud ondoenlijk zou zijn. Dit boek staat op de kandidatenlijst voor de Jan Wolkersprijs 2018. RD

Tuinen van Paleis Het Loo, traditie en vakmanschap, rijkelijk voorzien van kleurrijke foto’s van Hans Clauzing, verscheen bij Waanders Uitgevers te Zwolle. Het is een gebonden uitgave en telt 136 pagina’s.

ISBN 978 946 262 17 32 Prijs: € 22,50

Scroll naar boven