Het veranderende weer vraagt om het aanplanten van andere boom- en plantsoorten, die beter bestand zijn tegen droogte, hitte en regen. Ook is het nodig om soorten aan te planten die een grotere bijdrage leveren aan CO-vastlegging. Dit wordt ook wel revitalisering genoemd. Deze factsheets beschrijven voor tien boomsoorten hoe die soorten een belangrijke rol kunnen spelen in het bos van de toekomst.
De soorten die worden beschreven zijn de zilverspar, de tamme kastanje, de walnoot, de elsbes, de ratelpopulier, de veldesdoorn, de atlas- en libanonceder, de boomhazelaar, de kustmammoetboom, de oosterse plataan, de zwarte noot, de zeeden en de taxus. Bij iedere soort wordt ingegaan op de groeiplaatsfactoren, de eigenschapen in het kader van klimaatadaptatie, de bijdrage aan klimaatmitigatie, de bijdrage aan biodiversiteit, de aanplant en herkomstkeuze, de groei en het beheer, en de risico’s en bedreigingen.
De factsheets zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen Stichting Probos, Staatsbosbeheer, WUR & Bosgroep Midden-Nederland. De factsheets zijn onderdeel van het project Gereedschapskist Klimaatslim Bos- en Natuurbeheer.