Toegankelijke KBL

Door Carine van Rappard 

Wie slecht ter been is of in een rolstoel zit, gaat er ook graag op uit, het liefst op plekken waar de ondergrond vlak en hard is. Boomwortels, kuilen en slechte bestrating zijn vaak onneembare hindernissen. Gelukkig zijn er de tuinen en parken van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen! Hier zijn de paden vaak best goed toegankelijk voor mensen met een beperking.

Iemand die deze tuinen en parken graag bezoekt is Frederike. Zij is 22 jaar en verstandelijk en lichamelijk beperkt. Ze kan niet goed zelfstandig lopen en heeft daarbij hulp nodig van een begeleider. Meestal is dat iemand van de Stichting Voor Mekaar in Baarn, een stichting die gespecialiseerd is in de begeleiding van meervoudig gehandicapten. Deze Stichting trekt er graag op uit om te bewegen en te genieten van de buitenlucht en de omgeving. Dat doen ze wandelend, rollend in een rolstoel of op de speciale aangepaste duofiets.

Frederike op bezoek bij kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld goed toegankelijk

Eén van de favoriete bestemmingen is dan Kasteel Groeneveld in Baarn. Het is niet alleen heel dichtbij, de paden zijn ook nog eens prachtig vlak en goed onderhouden. Voor iemand met een beperking is het dan heel prettig en veilig om er te fietsen, wandelen of rollen zonder kans op valpartijen. Brede paden zorgen ervoor dat tegenliggers of inhalen geen probleem is. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het hebben van overzicht op de omgeving vaak extra prettig. Brede paden helpen daarbij, net als goed onderhouden tuinen. De dieren van het naast kasteel Groeneveld gelegen Hoeve Ravestein krijgen natuurlijk ook altijd een bezoekje en de moestuin van het kasteel geeft nog extra plezier. Even ruiken en proeven van de kruiden is altijd een belevenis en goed voor een vies of juist vrolijk gezicht.

De juiste voorzieningen

Wat een geslaagd bezoek nog meer helpt zijn voorzieningen zoals een grote parkeerplaats voor gehandicapten. De rolstoelbus van de Stichting past, zoals alle bussen voor groepsvervoer, niet in een gewoon parkeervak en heeft extra ruimte nodig voor de rolstoellift aan de achterkant. Gelukkig beschikt Kasteel Groeneveld over zulke parkeerplaatsen en kan er veilig in- en uitgestapt worden.
Een aangepast toilet is misschien iets lastiger om te realiseren bij een kasteel, buitenplaats of landgoed, maar wel degelijk noodzakelijk voor een prettig bezoek. Bij Kasteel Groeneveld is er een aanwezig en daar zijn we maar wat blij mee. Die ruimte wordt wellicht weinig gebruikt, maar dan wel hoog gewaardeerd.

Frederike tijdens de Prinsen- en Prinsessendag op paleis Het Loo

Gratis rolstoelticket

Frederike en haar vrienden bezoeken regelmatig ook andere tuinen en parken. Zo was de Prinsen- en Prinsessendag op Paleis Het Loo in de zomer een groot succes. De lakeien en de prachtige tuinen zorgden met het heerlijke weer voor een geweldige dag. Het rolstoelticket dat gratis toegang verschafte, was een echt cadeautje.
De tuinen van Kasteel de Haar worden in de winter weer sprookjesachtig met de Lumineuze Nachten dus zij kunnen op een bezoekje rekenen. En zo zijn er nog veel meer toegankelijke tuinen waar u Frederike en haar vrienden kunt tegenkomen. Want bewegen en genieten in de buitenlucht is gezond en fijn voor iedereen, met of zonder beperking. 

Scroll naar boven