Column Yvonne Molenaar, directeur sKBL
20 maart 2025 – Nieuwsbrief 1, jg. 12 (2025)

Het voorjaar moet formeel nog beginnen, maar Nederland heeft het eerste warmterecord al te pakken. Bij sKBL werd het seizoen ingeluid door een frêle, maar bijzonder geliefde blikvanger van de buitenplaats: het sneeuwklokje! Tijdens alweer de vijfde studiedag over stinzenflora, dit keer op de landgoederen Nijenburg en Ter Coulster in Heiloo, werd de sneeuwklok uitvoerig in het zonnetje gezet. Aansluitend konden liefhebbers hun hart ophalen tijdens de exclusieve sKBL-donateursexcursie naar het sneeuwklokjesparadijs Texel, waar we onder andere een bezoek brachten aan Huis Brakenstein, de laatste nog bewaarde buitenplaats op het eiland. U leest er alles over verderop in deze nieuwsbrief.
Wij zijn zeer verheugd u te kunnen meedelen dat Geeke Remmelts vanaf heden de nieuwe hoofdredacteur van onze nieuwsbrief is. Zij neemt het stokje over van Sterre ter Beek, die deze taak het afgelopen jaar heeft uitgevoerd naast haar vaste werkzaamheden als webredacteur, waarvoor onze grote dank. Sterre blijft als redactielid betrokken bij de nieuwsbrief met een serie artikelen over ambachten in relatie tot de buitenplaats. André Oosterwijk blijft u verrassen met zijn speurtocht naar riddersporen. De redactie is verder uitgebreid met Annette Werkhoven, Esther Scherpenzeel, Asker Pelgrom en Trudelies de Graaf, van wie u regelmatig bijdragen kunt verwachten.
Op uw verzoek
In de laatste nieuwsbrief vroegen wij naar uw mening over de inhoud en vorm van zowel de nieuwsbrief als onze website. Wij waren verheugd met uw vele reacties. Daaruit bleek dat u bovenal geïnteresseerd bent in de locatie, de geschiedenis en de achtergrondverhalen van de vele KBL in ons land; de artikelen over (historische) moestuinen, de ambachten en kunst- en restauratieaspecten scoorden nagenoeg even hoog. U bent gemiddeld meer dan tevreden over de vormgeving van de nieuwsbrief, maar de hoeveelheid informatie en de lengte van de verhalen wordt door een aantal van u als misschien iets te overdadig ervaren.
Daarnaast doet u een aantal mooie suggesties: u ziet graag meer mooie foto’s, meer aandacht voor toekomstige generaties eigenaren/beheerders én meer aandacht voor vrouwen op de buitenplaats door de eeuwen heen. Dat laatste onderwerp gaat ook mij zeer aan het hart. De webinars door en voor met name de KBL-vrijwilligers smaken naar meer; de agenda mag best wat prominenter in beeld en hoe meer middeleeuwen en boeksignaleringen, hoe beter!
Wij zijn u zeer dankbaar voor uw inbreng en suggesties en gaan daar zeker mee aan de slag. Zo is onze Instagramredacteur Anne de Jong begonnen met een mooie verdiepende serie genaamd (s)KBL VRIEND, waarbij elke keer het ontstaan en voorkomen van een specifieke KBL in Nederland wordt uitgelicht. Fotograaf Trudelies de Graaf reist voor sKBL door het land en zorgt ervoor dat u bijzondere KBL in het vizier krijgt.
Zoals beloofd hebben wij tot slot onder de deelnemers aan de enquête vijf exemplaren van de Nationale Gids Historische Buitenplaatsen verloot. De gelukkige winnaars zijn mw. D. Swart uit Doorn, de heren W. van der Holst uit Hazerswoude-Dorp en F. van den Oever uit Soest, mw. A. Woudstra uit De Wijk en mw. R. van Eck uit Zeist.
Fotowedstrijd
Geïnspireerd door uw suggesties en de impact van de sneeuwklokjes én in aansluiting op het landelijke thema van de Dag van het Kasteel – ‘Naar buiten!’ – organiseert sKBL dit voorjaar de Fotowedstrijd Stinzenplanten. Onder het motto ‘Vang de voorjaarsbloeiers op kastelen en buitenplaatsen!’ kunt u uw mooiste foto’s insturen en meedingen naar mooie prijzen. U leest er meer over op onze website.

Stinzenflora op de Martenastate ©Betty Kooistra
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Achter de schermen leggen we ondertussen de laatste hand aan een ingrijpende facelift van de website. De locatiegegevens van ruim 700 KBL in Nederland zijn volledig geactualiseerd en straks veel beter zichtbaar en vindbaar dankzij een interactieve KBL-schatkaart met een uitgebreid filtersysteem. De nieuwe kaart en de KBL-agenda krijgen een prominente plaats op onze homepage. Daarnaast worden alle artikelen, documenten, podcasts en webinars van de afgelopen tien jaar opnieuw geïnventariseerd, gerubriceerd en beter doorzoekbaar gemaakt.
Hetzelfde geldt voor onze missie: 10 jaar sKBL in een onstuimige wereld levert stof tot nadenken, behoefte aan herbezinning en een nieuw focus op relevante speerpunten van beleid. Dit voorjaar zijn we gestart met een aantal tafelgesprekken met relaties van binnen en buiten het KBL-veld. Directie en bestuur zetten de komende periode deze gesprekken voort om die nieuwe koers te bepalen en gezamenlijk inhoud en vorm te geven.
Afscheid en welkom
Het afgelopen jaar hebben we afscheid genomen van Rylana Seelen en Oldrik Verloop als bestuursleden van sKBL. Wij danken beiden voor hun jarenlange inspanningen voor onze stichting en wensen hun veel geluk voor de toekomst. Nieuwe bestuursleden hebben zich inmiddels aangemeld. Zodra hun rol is geformaliseerd, stellen zij zichzelf aan u voor.
Tot slot mogen wij wederom een aantal nieuwe vrienden welkom heten binnen het sKBL-vriendennetwerk: Huis en landgoed De Hantert in Sint Agatha, Stichting Behoud Villa Ockenburgh te Wassenaar, Landgoed Bonenburg te Heerde en uitgeverij WBooks te Zwolle.
Rest mij u allen een heerlijk voorjaar te wensen. En mocht de wereld buiten u even te guur worden, weet u thuis op de vele vreedzame buitenplaatsen die ons land gelukkig nog steeds rijk is.