‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart’: Prentbriefkaarten van de Vechtstreek uit de collectie Lisman, 1900-1925

Bekend zijn al die oblongformaat boekjes met oude ansichtkaarten van dorpen en streken in Nederland. Die omschrijving past dit kloek en zeer verzorgd uitgegeven boek alleszins. Dit boek bevat vele prachtige oude ansichten van dorpen langs de Vecht, waarvan vele nooit eerder zijn gepubliceerd. Met elkaar geven zij een verrassend beeld van deze mooiste streek in Midden Nederland. Huizen, dorpsstraten en -winkels, beroepsgroepen, de Vecht zelf, lanen bruggen en wat dies meer zij. Mij ontroert altijd de gedachte dat alles en iedereen die op deze foto’s te zien zijn, geen deelgenoot meer zijn van een zo herkenbare wereld.

Alle kaarten zijn afkomstig uit de collectie van wijlen Antony Lisman, bewoner/eigenaar van de mooie buitenplaats Vreedenhoff te Nieuwersluis en kenner/verzamelaar van alles dat met de Vechtstreek te maken heeft. Daartoe behoren ook deze ansichtkaarten, die nu beredeneerd zijn uitgegeven en van commentaar zijn voorzien door de Vecht-experts Juliette Jonker-Duynstee en Edward Munnig Schmidt. Zwaartepunt van de collectie zijn ansichten uit de periode 1900-1925, die betrekking hebben op het gebied tussen Utrecht en Muiden. Ieder nieuw hoofdstuk wordt ingeleid en als je dit boek in de hand hebt, blijf je kijken naar al die mensen, huizen en straten. Een beeld van een tijd die voorgoed voorbij is en tegelijk zo herkenbaar en beleefbaar is. RD

‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart’. Prentbriefkaarten van de Vechtstreek uit de collectie Lisman, 1900-1925, verscheen bij Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij. Heet weegt bijna twee kilo, staat bomvol prachtige ansichtkaarten en is zeer verzorgd uitgegeven.

ISBN 978 9079 156 511                                 Prijs: (slechts) € 24,95

Scroll naar boven