Themadag Gedenkwaardig erfgoed op buitenplaatsen

Slot Zuylen
Slot Zuylen

Donderdag 5 oktober 2023 van 10.00 uur tot 17.00 uur

Slot Zuylen, Tournooiveld 1 te Oud-Zuilen i.s.m. Terebinth, stichting voor funerair erfgoed

Aanmelden is niet meer mogelijk. Het evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Samen met Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, organiseert sKBL een themadag over funerair erfgoed en KBL getiteld Gedenkwaardig erfgoed op buitenplaatsen. Deze dag is bedoeld voor de donateurs en vrienden van de beide organisaties. De vrienden en donateurs van sKBL maken hierbij kennis met het werk van Terebinth en de funeraire cultuur in de vorm van begraafplaatsen en grafkelders op KBL. De donateurs van Terebinth maken kennis met de activiteiten van sKBL en het leven op een landgoed in verleden, heden en toekomst. Daarom nodigen wij u allen hiervoor van harte uit.

Slot en begraafplaats van Zuylen
Deze themadag vindt om reden plaats op Oud-Zuilen. Willem René van Tuyll van Serooskerken, heer van Zuilen en Westbroek (en broer van de schrijfster Belle van Zuylen), was een funerair pionier. Samen met zijn vrouw was hij een van de eersten in Nederland die brak met de traditie van het begraven in de kerk. Zij lieten een zogenaamde ‘buitenbegraafplaats’ aanleggen, die in 1782 in Oud-Zuilen in gebruik werd genomen. In 1829 werd het begraven in kerken voorgoed verboden. Vanaf toen lieten de meeste eigenaren van KBL hun overledenen begraven in een grafkelder van het dorpskerkhof of een begraafplaats. Een kleine groep koos echter voor een eigen (familie)begraafplaats of legden een grafkelder aan op hun KBL.

Voor wie?
Deze studiedag is bedoeld voor de donateurs/vrienden van stichting Terebinth, sKBL en voor vrijwilligers van Slot Zuylen. De deelnamekosten bedragen € 65,- voor donateurs van Terebinth, sKBL en vrijwilligers Slot Zuylen. Dit gereduceerde tarief geldt per boeking met een max van twee personen. Niet-leden/donateurs/vrijwilligers betalen € 80,- p.p.

Programma

10.00-10.30 uur Ontvangst met koffie/thee en lekkers in het Koetshuis

10.30-10.40 uur      
Welkomstwoord en programmatoelichting door Yvonne Molenaar, directeur sKBL & Bartho Hendriksen, stichting Terebinth

10.40-11.10 uur      
Lezing door cultuurhistoricus Wim Cappers over de funeraire cultuur op landgoederen sinds de 19de eeuw. Hij verricht al vanaf 1981 onderzoek naar de geschiedenis van de dood in Nederland.

11.15-11.40 uur      
Voordracht door Bert Speulman, mededirecteur/compagnon van Natuurbegraafplaatsen van Waarde. Hij gaat in op de aanleg van natuurbegraafplaatsen op KBL als onderdeel van natuurontwikkeling, -beheer en -behoud

11.45-12.10 uur      
De laatste voordracht wordt gegeven door Anita Veenendaal, juwelenexpert & -taxateur. Zij spreekt over de emotionele en cultuurhistorische waarde van rouwjuwelen in relatie tot de adellijke rouwetiquette en de betekenis van de ‘sentimental jewelry’ in de collectie van Slot Zuylen.

12.10-12.15 uur      
Toelichting middagprogramma


12.15-13.15 uur Soep en broodlunch met koffie/thee/melk


13.15-15.45 uur Middagexcursie

‘s Middags worden de deelnemers in twee groepen opgedeeld. U brengt dan een begeleid bezoek aan Slot Zuylen, met bijzondere aandacht voor de speciaal voor deze gelegenheid op zaal getoonde collectie rouwjuwelen (A). Hierna wandelt u in circa 15 minuten naar de buitenbegraafplaats Oud-Zuilen (B) waar u de niet openbaar toegankelijk familiebegraafplaats met het grafmonument van Van Tuyll van Serooskerken bezoekt en de natuurbegraafplaats betreedt. U kunt bij dit programma ook eerst B en dan A meemaken.


16.00-17.00 uur Afsluiting met een gezamenlijk drankje in het koetshuis

Scroll naar boven