The story of a House. Fables and feasts from la Creuzette

Louis Jansen van Vuuren & Hardy Olivier, The story of a House. Fables and feasts from la Creuzette, Rondebosch (Zuid-Afrika) 2016

the-story-of-a-houseVanwege de kersttijd waarin velen elkaar cadeaus geven, een signalering van een boek dat normalerwijze niet snel in deze boekbesprekingen voorkomt. Deze mooi verzorgde uitgave met een culinair verleidelijke inhoud deed zijn werk! Ons werd dit boek (dat feitelijk vooral een kookboek is) aangereikt omdat het, naast talrijke verrukkelijke recepten, ook de geschiedenis vertelt van een Frans château nadat het werd aangekocht door twee Zuid-Afrikaanse heren. Het foedraal bevat twee boeken waarvan de een de geschiedenis van La Creuzette in de Auvergne verhaalt en ingaat op de belevenissen van de nieuwe eigenaren (aangevuld met vele recepten). Het  tweede boek (cahier) is een kookboek getiteld The C(r)ookbook.

Beide heren komen uit Zuid-Afrika. Eerder namen zij het besluit om in Frankrijk een nieuw leven op te bouwen waarvoor zij la Creuzette aankopen. De een werkte als bankier in Kaapstad terwijl de ander daar aan een kunstacademie doceerde. In Frankrijk aangekomen zoeken zij los van elkaar naar een geschikt huis en heel opmerkelijk komen ze beiden uit op La Creuzette. Dit voorval neemt hun twijfel weg al doet hun eerste ijskoude winter au château hen later wel geregeld vertwijfeld afvragen op grond van welke verstandsverbijstering ze dit besluit hadden genomen. Het château behoorde eerder toe aan de oude hertogin Michéle Saint Gal de Pon-née Rigal. Dit niet-gefortificeerde kasteel was eerder het eigendom van een in Parijs praktiserende arts waarna het in het bezit kwam van de adellijke familie Saint Gal de Pon. Toch overwinnen zij de koude en besteden maar liefst vijftien jaar aan een liefdevolle restauratie van het huis en het herstel van de omringende tuinen. Het resulteerde in een gastvrij huis met enige charmante gastenkamers waar bovendien uitstekend voor de gasten wordt gekookt, waarvan dit boek een overtuigende ambassadeur is. Ook geeft men op La Creuzette kookcursussen.

Naast  een persoonlijk verhaal alsmede een inleiding op de geschiedenis van het kasteel, bevat het boek recepten die op de seizoenen en gebeurtenissen in die getijden (jacht, Kerstmis, etc.) zijn geïnspireerd. Alhoewel niet iedereen in staat is om met Engelse receptuur te koken, zijn vele recepten goed te volgen en zijn gewichten en maten in decimalen. Het extra C(r)ookbook bevat nog eens 80 pagina’s heerlijkheden. Dit boek weerspiegelt de grenzeloze energie, een opmerkelijke creativiteit maar bovenal een grote liefde voor het Franse landleven van de heren Jansen van Vuuren & Olivier. Zij realiseerden met veel energie een droom. Dit delen zij nu met een grote publiek. Mocht u geïnteresseerd zijn in dit logeeradres: www.lacreuzette.com RD

The Story of a House: fables and feasts from La Creuzette‘ is een foedraal met een gebonden uitgaven en een cahier. Het telt 296 pagina’s en is kleurrijk gedocumenteerd. Het bevat tevens een groot aantal recepten. Het is dit jaar verschenen bij Uitgeverij Quivertree Publications uit Rondebosch, Zuid-Afrika.

ISBN: 978-1928209454. Prijs: £ 38.- en te bestellen via www.amazon.co.uk

 

Scroll naar boven