Van de auteurs van dit boek, ontving ik samen met het boek het bericht: “U was betrokken bij ons onderzoeksproject ‘Behoud door ontwikkeling’. Dit onderzoek naar historische landgoederen leerde dat het kleine, grotere of soms uitgestrekte dynamische cultuurlandschappen zijn, met veel potentieel voor zowel eigenaren, de samenleving als het onderzoek. Zo bezien zijn het broedplaatsen voor een integrale, holistische benadering over meerdere functies, sectoren en stakeholders heen. Dit boek probeert deze expertise te bundelen in vier hoofdthema’s: tegenwoordig beheer, beleidsmaatregelen om te overleven, ontwerp en het innovatieve perspectief van voedselbossen. Het boek is het resultaat van een intensief en boeiend proces van velen: onderzoekers, landgoedeigenaren, beleidsmakers, collega’s, studenten en tal van andere belanghebbenden”.
Dit is in het kort een samenvatting van dit bijzondere boek dat inhoudelijk zoekt naar nuttige overlevingsstrategieën voor KBL. Dankzij een terughoudend en conservatief beheer zijn nog altijd vele gaaf bewaarde ensembles voor ons land behouden. Dit boek verhaalt over KBL die de weg van de innovatie en het experiment zijn ingegaan om zo het oude groenhistorische erfgoed voor de toekomst klaar te maken en te bewaren. Hierbij passeren voorbeelden uit Nederland, Engeland, België en Denemarken de revue. Het boek is in drie secties verdeeld: landgoedbeheer in de 21ste eeuw, overheid en politiek in relatie met KBL en tot slot de toepassing van eigentijdse vormen, kennis en mogelijkheden in het duurzame behoud.
Juist de internationale benadering maakt dit tot een waardevol boek waarin succesverhalen van elders gedeeld worden met een breed publiek. Omdat men op buitenplaatsen soms de neiging heeft tot navelstaren, is het bijzonder verfrissend te lezen hoe men in andere landen (en soms bij ons) de zaken aanpakt. In ons land krijgen vooral de Fraeylemaborg en Het Lankheet aandacht, maar ook gaan de auteurs in op omstandigheden op Vilsteren, Grootstal, Haarzuilens, Twickel, Singraven, Welna en andere Nederlandse landgoederen. Voorwaar een zinnig en nuttig boek, dat bekend dient te zijn bij allen die met het lastige instandhoudingsvraagstuk bezig zijn. RD
Steven Heyde en Sylvie van Damme, The future of estate landscapes in Europe. Exemplary and unusual examples from Belgium, Denmark, the Netherlands and the United Kingdom. Dit boek verscheen bij Blauwdruk Publishers, telt 160 pagina’s en heeft een rustige vormgeving voorzien van kaarten en foto’s.
Steven Heyde en Sylvie van Damme, The future of estate landscapes in Europe. Exemplary and unusual examples from Belgium, Denmark, the Netherlands and the United Kingdom.
ISBN 978 9492 474513
Prijs: € 37,50