The Danish Country House.

Honderd Deense landhuizen in een verrukkelijk boek

The Danish Country HouseNu de vakantie voor velen weer voor de deur staat, meldt sKBL u graag de uitgave The Danish Country House. Deze Engelstalige uitgave is samengesteld door twee Deense experts op het gebied van buitenleven, te weten de kunsthistoricus John Erichsen en Mikkel Venborg Peddersen. De laatste is als conservator verbonden aan het Nationale Museum te Kopenhagen. Dit boek maakt binnen- en buitenlandse bezoekers van Denemarken attent op de circa zevenhonderd buitenverblijven die het land nog telt. In dit boek is aantrekkelijke informatie over 134 huizen opgenomen.
Anders dan bij ons domineerden vooral edelen het buitenleven en bezat deze groep grote grondposities. Toch waren ook burgers en leden van de intelligentsia gefascineerd door het Deense buitenleven. Onder hen de auteurs Karen Blixen (Isak Dinesen) en de wereldberoemde sprookjesverteller Hans Christiaan Andersen. Deze laatstgenoemde gebruikte geregeld kastelen en landhuizen als decor van zijn populaire sprookjes. Zo begint zijn sprookje over het lelijke eendje, als hij in 1843 op Gisselfeld te Haslev verblijft, als volgt:

Het was heerlijk buiten want het zomerde – de velden stonden vol met goudgekleurd graan, groene haver en overal stonden hooistaken. Een roodpotige ooievaar klepperde in het Egyptisch. Dat was namelijk de taal die zijn moeder hem had geleerd. Een eend zit onder het hoefblad op haar eieren en de andere eenden zwemmen rond in de kasteelgracht.

Side 154-155_Side_FThe Danish Country House begint met een inleiding over de Deense adel tussen 1536 en 1919. Vervolgens komen talrijke buitenverblijven met korte inleidingen aan bod waarbij altijd een landkaartje is opgenomen waar het huis in Denemarken te vinden is. De keuze van getoonde huizen loopt samen met hoofdstukken over bijvoorbeeld het huispersoneel, het landschap, de inrichting of eigentijds (economisch) gebruik. Uit de korte beschrijvingen bij de foto’s valt al vaak het een en ander op te maken over de publiektoegankelijkheid maar het boek biedt ook een landkaart waarop alle in deze uitgave opgenomen objecten zijn ingetekend, alsmede een lijst met adressen en homepages. Ook is aangegeven of u er kunt overnachten of dat een restaurant aanwezig is. Daarmee bent u goed toegerust om van uw verblijf in Denemarken een interessante reis langs landhuizen te maken. Veel plezier daar en sKBL complimenteert de Deense uitgever met dit Engelstalige boek. In ons land is helaas nog altijd geen enkel boek in het Engels, Frans of Duits beschikbaar zodat buitenlandse geïnteresseerden in Nederlandse KBL nauwelijks wegwijs worden gemaakt als zij onze circa duizend eeuwenoude cultuurgroene erfgoederen willen bezoeken. Raar maar helaas waar! (RD)

Side 118_119_Side_F

John Erichsen & Mikkel Venborg Pedersen, The Danish Country House, Aarhus (Historismus) 2015
Gebonden uitgave, 254 pagina’s, goed geïllustreerd en in kaart gebracht.
Prijs: € 51,-

ISBN 978 87 635 4306 4
Het boek is gepubliceerd door Forlaget Historimus.
Museum Tusculanum Press heeft de Europese distributierechten (www.mtp.dk)

Laat een reactie achter

Scroll naar boven