Olivier Mertens, Te gast op Middachten, Zwolle 2015
Middachten is er trots op dat het in haar 800-jarige bestaan nooit is verkocht en altijd van generatie op generatie binnen de familie is overgegaan. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het bij Voorschoten gelegen kasteel Duivenvoorde. Middachten beroemt zich er op een gastvrij huis te zijn en bij gastvrijheid horen diners en lunches. Dit onderwerp staat centraal in dit mooi verzorgde boekje dat is opgedragen aan Isabelle Adrienne gravin zu Orthenburg, die in 2013 overleed. Na haar dood ging de zorg van het landgoed over in de handen van haar zoon Franz.
Het echtpaar Zu Orthenburg nodigden op een herfstavond achtentwintig gasten uit voor een diner waarbij alles verliep zoals dat gebruikelijk was op buitenplaatsen en kastelen in ons land. Hoe die avond werd georganiseerd en uitgevoerd vormt de inhoud van dit boekje. Het beschrijft het proces van uitnodigen, de menukeus en de culinaire inspanningen in de keuken, het vergroten en opdekken van de negen meter lange tafel die met gesteven damast wordt bekleed, het tafeldekken (met 19de-eeuws serviesgoed uit Limoges en zilver bestek dat men zogenaamd open dekt (met bolle kant naar onderen), de inrichting en verfraaiing van de eetzaal met bloemstukken en tafeldecoraties, de tafelschikking, menukaarten, de afwas, etc. Ook staat de auteur stil bij de livreien die het personeel die avond droeg en hoe deze per (adellijk) huis in kleurstelling verschilden. De livreikleur refereert aan de heraldische kleuren van de ontvangende familie.
Het boek biedt veel leuke en bijzondere details voor liefhebbers van tafelcultuur. Zo reikt men op dit soort diner nimmer een gevuld glas los aan maar plaats dit altijd op een zilveren cabaret (vierkant dienblaadje). Het is niet gepast dat personeel en gasten met elkaar praten anders dan een vraag of geserveerd, bij- of aangevuld mag worden. Gasten en staf spelen tijdens een formeel diner een spel waarbij iedereen zich aan spelregels houdt. Leuk is dat het boek tot besluit de receptuur (voor 6 tot 8 personen) geeft van het menu wat die avond op Middachten aan de gasten werd voorgezet. Men begon met een Mousse de Caviar, gevolgd door een kervelbouillon met kaascroutons. Het hoofdgerecht was een filet van ree met groentengarnituur en bruine cantharelsaus. Met een frambozenbavarois met bosvruchtengelei en geslagen room en mokka/thee kwam dit diner tot een einde. Alle gasten zullen onder de indruk van het buitengewone karakter van deze avond zijn geweest. Mooi dat deze vorm van immateriële cultuur op KBL bewaard blijft en levend wordt gehouden. RD
Te gast op Middachten telt 66 pag. en is ongebonden. Het boek is voorzien van veel kleurenfoto’s en verscheen bij Uitgeverij Wbooks. ISBN: 978 94 625 8118 0 Prijs: € 14,95. Naar de uitgever