Studiedag Stinzenflorabeheer aan de Vecht

Stinzenplanten op Sypesteyn. Foto: Geeke Remmelts.

Vrijdag 22 maart 2024 van 10.00 – 16.30 uur

Dorpskerk Het Lichtbaken, Oud-Loosdrechtsedijk 230 te Loosdrecht

Aanmelden is mogelijk via het digitale aanmeldformulier.

In samenwerking met Heilien Tonckens en de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) organiseert sKBL wederom een studiedag over stinzenplanten. U bent van harte uitgenodigd.

Sypesteyn en Vreedenhorst

Naast een ochtendprogramma in Dorpskerk Het Lichtbaken gaan we ook naar buiten. We zijn te gast bij Kasteel-Museum Sypesteyn en de historische buitenplaats Vreedenhorst. Het park van Sypesteyn telt meer dan dertig soorten stinzenplanten. Tuinbaas Henny van der Wilt neemt u mee. Vreedenhorst heeft een rijke stinzenbeplanting rond het huis en in het nieuw aangelegde parkbos. Eigenaar Kees Beelaerts van Blokland staat open voor vragen; u kunt ook zelf een wandeling maken en ondertussen de stinzenpodwalk over Vreedenhorst beluisteren.

Voor wie?
Deze studiedag is bedoeld voor eigenaren/beheerders van historische tuinen en parken, tuinbazen en voor vrijwilligers die direct betrokken zijn bij de instandhouding van deze tuinen en parken. De deelnamekosten bedragen € 55,- voor donateurs van sKBL, NTs en leden van het Gilde van Tuinbazen. Het gereduceerde tarief geldt per boeking tot een maximum van twee personen. Niet leden/donateurs betalen € 65,-.

Programma

10.00 uur
Inloop, registratie en aanmelding rondleidingen
Ontvangst met koffie/thee en lekker

10.30 uur

Welkom en toelichting Kennisbank Klimaatrobuuste Buitenplaatsen door Yvonne Molenaar, directeur sKBL

10.40 uur

Heilien Tonckens, actuele ontwikkelingen Stinzenflora-monitor en voortgang inventarisatie stinzenflora Vechtstreek en binnenduinrand Noord- en Zuid-Holland

11.05 uur

Anastasia Stefanaki, botanicus, ‘Historisch onderzoek op stinzenplanten: het voorbeeld van de bostulp en toekomstonderzoek’

11.30 uur

Kees Beelaerts van Blokland, eigenaar en erfgoedhovenier over het beheer van de stinzenflora op buitenplaats Vreedenhorst

11.55 uur

Tuinbaas Henny van der Wilt over de stinzenplanten en het beheer in de museumtuin van Kasteel-Museum Sypesteyn


12.15
Lunch en vertrek naar de locaties op eigen gelegenheid


13.45 uur
Middagexcursies met eigen vervoer naast Kasteel-museum Sypesteyn en buitenplaats Vreedenhorst.
Laat het ons weten als u met openbaar vervoer komt. Wij proberen dan te regelen dat u met een van de andere deelnemers kunt meerijden.

  • Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, ligt op tien minuten rijden vanaf Het Lichtbaken.
  • Historische buitenplaats Vreedenhorst, Bergseweg 18, 3633 AK Vreeland, ligt vijftien minuten rijden vanaf Het Lichtbaken en Sypesteyn.

16.00 uur
Afsluiting programma op Sypesteyn met een netwerkborrel

Praktische informatie

U kunt zich aanmelden via het digitale aanmeldformulier boven aan deze pagina en tegelijk de deelnamekosten voldoen. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Na ontvangst van uw deelnemersbijdrage, is uw aanmelding definitief.

Als u een dieetverzoek heeft, kunt u dat bij de aanmelding aangeven. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee.

Scroll naar boven