Studiedag Huisarchieven – ‘Verborgen goud van KBL’

Woensdag 17 april 2024 van 10.00-16.15 uur

Oranjerie van huis Verwolde aan de Jonker Emilelaan 4 te Laren (Gld)

Aanmelden is mogelijk via het digitale aanmeldformulier

Graag nodigt sKBL u van harte uit voor een studiedag over huisarchieven. Wij organiseren deze dag in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 17 april 2024 van 10.00 – 16.15 uur in de Oranjerie van huis Verwolde aan de Jonker Emilelaan 4 te Laren (Gld).

Eigenaren en beheerders van KBL zijn verantwoordelijk voor het beheer en behoud van het aan hun zorg toevertrouwd erfgoed en vinden de aandacht voor de samenhangende cultuurhistorische waarde van belang. Meestal staan de gebouwen, de parken en (moes)tuinen en het interieur met hun inrichting volop in de belangstelling.

Echter, ook het vaak eeuwenoude archief van een KBL vormt onderdeel van ditzelfde erfgoed. Toch krijgt dit ‘verborgen goud’ vaak niet de aandacht die het verdient. Met deze studiedag wil sKBL hierbij stil staan door eigenaren, beheerders en andere betrokkenen te informeren over de wereld van archieven, verantwoord bewaren, inventarisatie, digitalisering en andere onderwerpen. Wat verstaan we onder het begrip archief? Welke soorten archieven zijn er? Wat is de historische waarde van een archief en wat kan men er mee?

Programma  
10.00 uurInloop met koffie/thee en petit fours in de Oranjerie
10.30 uurWelkomstwoord en toelichting op het studiethema en doel van deze dag door Yvonne Molenaar, directeur sKBL
10.40 uurInleiding op het fenomeen (huis)archief door Femia Siero, archivaris en directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL)
11.15 uurHet archief van Huis Landfort als bron voor restauratie en reconstructie door René Dessing, directeur stichting Erfgoed Landfort en voorzitter sKBL, in samenspraak met Maria Luyken-Henke. Zij schonk het archief van Huis Landfort aan ECAL
11.40 uurHet huis- en familiearchief als bron voor verhalen door Astrid Schutte, journalist en auteur van De laatste heer – een historische non-fictie over de laatste kasteelheer van het Gelderse dorp Baak en haar vader, zoon van een pachtboer
12.05 uurGelegenheid voor vragen uit de zaal
12.15 uurLunch met soep, broodjes en koffie/thee/fruitsappen
13.15 uurGoed beheer en behoud van (huis)archieven door Femia Siero
14.00 uurZaalgesprek over de noodzaak van en behoefte-inventarisatie voor een handreiking over verantwoord archiefbeheer in situ op KBL
14.30 uurSamenvatting zaalgesprek en aanbevelingen voor de toekomst
14.45 uurInleiding op het huisarchief en de bibliotheek van huis Verwolde door Marieke Knuijt, conservator GLK
14.50 uurRondleiding door huis Verwolde en bezoek bibliotheek
16.15 uurEinde ontvangst

Locatie
Huis Verwolde is een historische buitenplaats met een adellijk landhuis uit 1776 ten noordoosten van Laren (Gld). Het huis is gebouwd in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van stadhouderlijk architect Philip Willem Schonck en werd twee eeuwen bewoond door leden van de familie Van der Borch. In 1926 werd opdracht gegeven voor de bouw van de toren aan de noordkant en werd huis Verwolde voorzien van modern comfort zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon.
In datzelfde jaar werd door tuinarchitect Hugo A.C. Poortman een nieuwe tuin rond het huis ontworpen. Hierdoor ontstond een geleidelijke overgang van het huis naar de rondom gelegen landschappelijke parkaanleg.

Huis Verwolde is volledig in oude trant ingericht, waarbij is gestreefd het karakter van het interieur uit de dagen van de vroegere bewoners zoveel mogelijk te benaderen. In de oorspronkelijke huisbibliotheek bevinden zich boeken die door opeenvolgende generaties van de familie Van der Borch zijn verzameld.

Voor wie?
Deze studiedag is bedoeld voor eigenaren, (collectie)beheerders en direct betrokkenen bij de archivering, zorg en bewaring van huis- en familiearchieven op KBL. De deelnamekosten bedragen € 55,- voor vrienden van sKBL. Het gereduceerde tarief geldt per boeking tot een maximum van twee personen. Overige deelnemers betalen € 67,50.

Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden en tegelijk de deelnamekosten voldoen. Wij vragen u bij uw aanmelding aan te geven of u aan de rondleiding deelneemt in verband met de personele inzet. Fijn als u bij aankomst uw eventuele Museumkaart wilt laten scannen.

Het aantal beschikbare plaatsen is vanwege de omvang van de oranjerie beperkt. Na ontvangst van uw deelnemersbijdrage, is uw aanmelding definitief.

Volgt u een bepaald dieetvoorschrift, dan kunt u dit bij uw aanmelding aangeven. Indien dit mogelijk is, houden wij er rekening mee.

Graag zien wij u op woensdag 17 april vanaf 10.00 uur in Laren (Gld).

Met vriendelijke groeten,

Yvonne Molenaar (directeur sKBL) mede namens
Geldersch Landschap & Kasteelen

Scroll naar boven