Stinzenstruin in 2017

Op een tiental landgoederen en tuinen van states, stinzen, en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. In februari bloeien de Sneeuwklokjes al en Sterhyacint, Longkruid, Holwortel en Bostulp zijn slechts een paar voorbeelden van deze voorjaarsbloeiers. Elke stinzenplant bloeit op haar eigenwijze tijd, geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer, wat en waar bloeit. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen. Kijk voor de actuele bloeigegevens op www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor. De Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Nederland en is
actief van 11 februari – 14 mei 2017.

In het voorjaar ‘Erop uit’

Stinzenflora-monitor
Stinzenflora-monitor

De stinzenflora routekaart laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn. In een soort möbius beweging in oostelijke of westelijke richting zijn diverse tochtjes mogelijk. Een struin kan bijvoorbeeld beginnen in Jelsum, gevolgd door Koarnjum, Stiens, Frjentsjer en Easterein. Vandaar richting Raerd, om via Ljouwert, Feanwâlden, Kollum te bezoeken. Een möbius is het symbool van oneindigheid, starten kan op eigen gelegenheid en vanaf elk gewenste locatie.

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor een ontvangst van groepen in het gerenoveerde Pakhûs SOLO in Stiens met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en aansluitend een struin door de stinzenflora-tuin.

Tip om te overnachten: De B&B’s van Epema State in Ysbrechtum, Martena State in Koarnjum, Stania State in Oentsjerk of een van de vele andere mogelijkheden in Friesland.

Stinzenflora hotspot buiten Friesland
In Gelderland is in de beschutte omgeving van het landgoed bij het kasteel Hackfort een waar stinzenfloraparadijs. Daar kunt u zien hoe op een dergelijk oud terrein de stinzenflora hersteld wordt.

Uniek authentiek arrangement
Met de Friese paardentram langs stinzenflora op historische locaties

Dekema State paardentramOp een tiental landgoederen en tuinen van staten, stinzen, en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. De landgoederen Dekema State in Jelsum, Martenastate in Koarnjum, en Stinze Stiens, de Vlaskamp-parktuin bij het Doktershûs vlak bij de oude St. Vituskerk, zijn samen fraaie voorbeelden van historische locaties met een rijke stinzenflora. Het hele seizoen door is er veel te genieten van deze vroege voorjaarsbodes. Op 8 april 2017 kunt u meegenieten tijdens een ‘StinzenFloraTour’ met de Friese paardentram in een volledig verzorgd beleefarrangement.

Meer informatie op de speciale website van Stinzenflora in Friesland

 

Scroll naar boven