Stinzen Podwalks

De vroege voorjaarsbloeiers zijn bij steeds meer mensen geliefd. Bij stinzen, staten, buitenplaatsen en andere historische monumentale panden worden deze gekoesterd vanwege hun tere verschijning en kleurenpracht. Al aan het einde van de winter bloeien ze door tot ver in mei.

In drie podwalks door stinzenflorakenners hoort u veel meer over deze bijzondere planten en al luisterend geniet u tegelijk van het naderende voorjaar. Deze serie podwalks is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen.

Verschenen op 2 maart 2023

Of beluister hier de podcast in je favoriete podcastapp, zoals Spotify of Apple Music.

Verschenen op 16 maart 2023

Of beluister hier de podcast in je favoriete podcastapp, zoals Spotify of Apple Music.

Verschenen op 30 maart 2023

Of beluister hier de podcast in je favoriete podcastapp, zoals Spotify of Apple Music.

Het Manpad
Hackfort
Dekema State
Martenastate

Stinzenflora Monitor
Op de Stinzenflora Monitor vindt u van februari tot half mei wekelijks een overzicht met wat, wanneer en waar bloeit. De monitor heeft correspondenten op 11 locaties in Friesland en ook een daarbuiten. De monitor geeft uitgebreide, historische informatie, maar ook weer inspirerende activiteiten van de deelnemers aan de Stinzenflora Monitor. Je bent op tal van plekken welkom. Bovendien komen er binnenkort nog twee mooie boeken uit over stinzenplanten.

Basisgids Stinzenflora
Benieuwd voor welke plant u staat? In de Basisgids Stinzenflora (2020) beschrijven auteurs Heilien Tonckens en Rick Hoeksema maar liefst 120 soorten stinzenplanten op een manier die het makkelijk maakt om de planten in het veld te herkennen, vooral ook door de ruim 500 schitterende foto’s van Wil Leurs. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren, zaden, bollen, knoppen en zaaddozen zijn met veel zorg vastgelegd. Overzichtelijke tabellen geven aan in welke regio’s de verschillende soorten stinzenplanten voorkomen.

Studiedag Stinzenplanten
Dit jaar organiseerde sKBL wederom in samenwerking met het Gilde van Tuinbazen en de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) een studiemiddag rondom het thema Stinzenplanten. Lees hier het hele verslag.Scroll naar boven