sKBL Studiedagen

Onnodig te melden dat onze stichting meewerkt aan de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Wij volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM en de informatie zoals de Rijksoverheid die communiceert. Dit houdt in, dat we voorlopig nog geen fysieke sKBL-studiedagen gepland hebben. We hopen u dit jaar op een mooie locatie weer te kunnen treffen. Wij houden u via onze website en in onze digitale nieuwsbrief op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wel organiseren we, in samenwerking met andere organisaties, dit voorjaar een aantal interessante digitale studiebijeenkomsten.

2021

Digitale studiemiddag ‘Stinzenplanten – bijzondere voorjaarsplanten onder een Friese naam’

Donderdag 22 april 2021
Het Koetshuis op Huis Landfort te Megchelen (livestream)

Stinzenplanten op Het Manpad. Foto: Helene Blaak

Bonte krokus, holwortel, bostulpen, knikkende vogelmelk, Haarlems klokkenspel. Ze zijn een feest voor het oog en een aankondiging van de lente. Deze voorjaarsbollen voor de verwildering zorgen voor kleurrijke velden in tuinen en parken. Het zijn de juweeltjes van het voorjaar deze bollen voor de verwildering. Vanaf de 16de eeuw is men al begonnen deze verwilderingsbollen aan te planten op kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen en bij huizen van notabelen. Maar ze zijn ondertussen ook te vinden in pastorietuinen, stadswallen, begraafplaatsen en de oudere stadsparken. De belangstelling voor stinzenplanten neemt toe, zowel bij eigenaren en beheerders van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen als bij het grotere publiek. Deze opbloeiende interesse is mooi, maar vraagt tegelijkertijd om bewustzijn over het historische karakter van en zorgvuldige omgang met deze bijzondere stinzencollecties. Zie hier het volledige programma.

De bijeenkomst werd door sKBL georganiseerd in samenwerking met het Gilde van Tuinbazen, de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kijk hier de livestream terug of lees het verslag met de gestelde vragen tijdens de uitzending.