De Landgoederenzone in De Graafschap is een gebied waar cultuurhistorie, natuur- en agrarische belangen samenvloeien. Dit gebied, dat deel uitmaakt van het stroomgebied van de Baakse Beek, staat voor uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit en -kwantiteit. Om een duurzame en rendabele toekomst voor dit gebied te garanderen, is een gezamenlijke aanpak vereist.
De handreiking is ontwikkeld als antwoord op de noodzaak om individuele landgoederen en deelgebieden een toekomstbestendig ontwerp te geven. Het document biedt inspiratie en sturing voor een goede vormgeving en inpassing van ruimtelijke ontwikkelingen. Het waarborgt dat elk afzonderlijk ontwerp binnen de landgoederenzone bijdraagt aan een samenhangend geheel in het landschap en dat het watersysteem optimaal functioneert.
Aan bod komen de ontwikkelingsgeschiedenis, kernkwaliteiten, ontwerpopgaven en de uitwerking per deelgebied. De nadruk wordt gelegd op de eenheid en diversiteit van het landgoederenlandschap. Vervolgens worden handvatten geboden voor het analyseren en ontwerpen op een gedetailleerder niveau. Daarnaast is het een handig communicatiemiddel voor het gesprek met gebiedspartners en grondeigenaren.Â
Het document is relevant voor eigenaren en beheerders en beleidsmakers, omdat het een geïntegreerde aanpak illustreert die essentieel is voor het behoud van het unieke karakter van de Landgoederenzone. Het benadrukt het belang van zorgvuldige planning en ontwerp in een context van waterbeheer, biodiversiteit en erfgoedbehoud. Bovendien laat het zien dat klimaatverandering en een duurzame landbouwtransities alleen in samenwerking tussen alle betrokken partijen gerealiseerd kan worden. Het document kan een voorbeeld zijn voor andere regio’s.
Dit handreiking afkomstig van Waterschap Rijn en IJssel.