Verzuring van de bomen is op veel plekken een probleem, zeker op droge zandgronden. Verzuring leidt tot een zwakkere bodem, toename van plaagdieren en een afname van de biodiversiteit. Een mogelijke oplossing is het aanplanten van boomsoorten met rijk strooisel. Denk dan aan haagbeuk, iep, linde en hazelaar. Deze soorten strooien basisch strooisel. Dat zou een positief effect hebben op de kwaliteit van de bodem. Het artikel gaat in op de ontstaansgeschiedenis van arme bosbodems. Er wordt informatie gegeven over de stand van zaken omtrent verzuring in bossen op droog zand. En de kansen en beperkingen voor rijkstrooiselsoorten voor het tegengaan van verzuring worden uiteengezet. Â
Het onderzoek wijst uit dat rijkstrooisel een positief effect heeft op de humuslaag en bodemchemie. Rijk strooisel is dus een klimaat-slimme beheersmaatregel. Wel is er veel rijkstrooisel nodig om resultaten te bereiken, en is er een klein meetbaar effect op de armste zandbodems met weinig organische stof. Daarom wordt aanbevolen om aanwezige rijkstrooiselsoorten te bevorderen, en ontbrekende rijkstrooiselsoorten aan te planten.
Het onderzoek is uitgevoerd door Bosgroep Zuid Nederland, KU Leuven, Wageningen University & Research (WUR) en B-Ware, gefinancierd door Provincie Noord-Brabant. Het kennisblad is uitgegeven door de VBNE in de serie Veldwerkplaatsen. Dat zijn kennisbijeenkomsten waarbij kennis wordt gedeeld tussen onderzoekers en beheerders. Na afloop van een Veldwerkplaats wordt een kennisblad geschreven. In dat kennisblad is zijn de belangrijkste zaken van de bijeenkomst terug te lezen. Het kennisblad is dus relevant voor beheerders om kennis op te doen over klimaat adaptief beheer, en voor onderzoekers om zo op de hoogte te raken van de laatste inzichten.