Ridders van Gelre. Ons Verloren Hertogdom. Geschiedenis van Gelderland

We hebben het allemaal wel eens geprobeerd -of overwogen- om geschiedenis te leren door te gaan slapen met het boek onder het hoofdkussen. Want wat zou het makkelijk zijn als het zo werkte. Arendsen en Oreel hebben hier een mooi antwoord op bedacht; een stripboek waarin het verhaal van de geschiedenis van Gelre wordt verteld. Het is een verhaal dat leest als een jongensboek, dat moeten ook zij gedacht hebben. Ze hebben het vertaald naar een stripvorm.     

Het verhaal begint in een geschiedenisklas in Arnhem. Twee jongens worden na de les door een bijzonder licht de Sint Eusebiuskerk ingelokt; daar ontmoeten ze de geest van Karel van Gelre. Hij slaat ze tot ridder, en dan barst het los; ze rollen van het ene avontuur in het andere. Onder leiding van Bibi begint hun avontuur in Geldern, Duitsland. De draak die brulde daar: “Gelre, gelre!”, en zo kreeg Gelre zijn naam. Of is het maar een verhaal? Daarna is het de beurt aan Graaf Otto II, Reinald II en III, Eduard,Willem, Katharina, Maarten van Rossem en nog vele anderen. Met een magische vlag als tijdreisportaal, reizen ze van eeuw naar eeuw, van de ene historische piketpaal naar de andere. Een bijzonder sympathiek geschreven en beschreven verhaal, wat alle leeftijden aanspreekt, van 6 tot 99.

René Arendsen & Danker Jan Oreel, Ridders van Gelre. Ons Verloren Hertogdom. Geschiedenis van Gelderland, Cultuurerfgoed Lab, Zutphen 2019.
ISBN 9789082946901
Prijs: € 9,95
Het boek is te bestellen via Cultuurerfgoed Lab

Scroll naar boven