Renger de Bruin wint sKBL Ithakaprijs voor Adel en Ridderschap in Utrecht

Adel en Ridderschap in Utrecht van dr. Renger E. de Bruin wint dit jaar de sKBL Ithakaprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor boeken of journalistieke producties over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (KBL). Het is de negende keer dat deze prijs, bestaande uit een award met een bedrag van € 5.000, is uitgereikt. De prijs is een initiatief van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen. Zojuist ontving auteur Renger de Bruin op De Vanenburg te Putten de prijs uit handen van juryvoorzitter Paul Schnabel.

Historicus Renger de Bruin schrijft op een onderhoudende wijze over de elite en hun familieverbanden in Adel en Ridderschap in Utrecht. Hij trekt hierbij duidelijke lijnen die helder samenkomen in het laatste hoofdstuk. De lezer blijft geboeid vanwege de vele rijke details en het uitstekende beeldmateriaal.

Uit het juryrapport
‘Wie alleen al aan de feiten meer dan genoeg heeft, kan terecht bij Renger de Bruin, die in ‘Adel en ridderschap in Utrecht’ een omvattend overzicht geeft van meer dan duizend jaar geschiedenis van de elite van Utrecht, hun families en dus ook hun vetes, hun opkomst en ondergang, hun rijkdom en armoede, en dus ook hun kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Daar is in het Utrechtse nog altijd veel van te vinden en het boek opent verrassend met een groepsfoto van toch nog zestig leden van de Ridderschap van Utrecht, de opdrachtgever ook, op de trappen van kasteel Renswoude. ‘Adel en ridderschap in Utrecht’ is letterlijk geen lichte kost: ruim 3 kilo, meer dan 500 bladzijden en 2500 noten, maar figuurlijk is het allerminst een boek om neer te leggen.’ Lees hier het volledige juryrapport.

Eerder verscheen een uitgebreid boekverslag van Adel en Ridderschap in Utrecht in de nieuwsbrief van sKBL.

Maartje Duin wint Ithakastipendium voor Mina & Mevrouw
Podcastmaker Maartje Duin is dit jaar de winnaar van het stipendium (een geldbedrag van € 5.000) die sKBL ook jaarlijks uitreikt, voor haar onderzoek ten behoeve van een nieuwe 8-delige podcastserie, genaamd Mina & Mevrouw, over haar overgrootmoeder Marietje gravin van Lynden-Calkoen (1886-1986) en haar dienstmeisje Mina Marinusse (1912-2003) die in 1937 bij de gravin op het Kasteel Ter Hooge in Middelburg in dienst trad.

De jury besloot de aanvraag van Maartje te honoreren en haar het sKBL Ithakastipendium toe te kennen vanwege het aansprekende verhaal, de sociale structuren die worden blootgelegd en geanalyseerd, de regio waarin dit zich afspeelt en het medium dat wordt benut om dit verhaal verder te openbaren.

Jury
De jury van de sKBL Ithakaprijs- en het stipendium bestaat uit Paul Schnabel (voorzitter jury), René Dessing (secretaris jury / voorzitter sKBL en directeur stichting Erfgoed Landfort), Yme Kuiper (emeritus-hoogleraar historische Buitenplaatsen & Landgoederen, RUG), Marcel van Ool (cultuurhistoricus, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer) en Juliette Jonker-Duynstee (kunsthistoricus, publicist en expert voor buitenplaatsen langs de Vecht).

Alle inzenders voor de Ithakaprijs & stipendium en de juryleden bijeen op Kasteel De Vanenburg

Achtergrond prijs & stipendium
De sKBL Ithakaprijs is bedoeld ter stimulering van interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek over Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Ook journalistieke (media) producties die dit monumentale erfgoed breed en positief onder de aandacht van een breed publiek brengen, komen in aanmerking. Het sKBL Ithakastipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar KBL. Voorwaarde is dat het onderzoek gepubliceerd zal worden. Aan zowel de prijs als het stipendium is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden en zijn daarmee de hoogste geldelijke prijzen voor onderzoek naar KBL.

De prijs en het stipendium zijn vanaf 2015 mogelijk gemaakt door een genereuze gift van oud-staatssecretaris Volksgezondheid Mr. E. Veder-Smit. In 2020 heeft een tweede particuliere schenker besloten om de prijs en het stipendium voor opnieuw tien jaar mogelijk te maken. Lees hier verder voor meer informatie en eerdere winnaars van de Ithakaprijs en -stipendium.

Jouw reis, jouw Ithaka
Na de Trojaanse oorlog, kostte het koning Odysseus ruim tien jaar om terug te keren naar zijn geliefde eiland Ithaka. In 1911 schrijft de Griekse dichter Konstantínos Kaváfis (of Constantine Cavafy) zijn beroemde gedicht Ithaka, waarin hij in tegenstelling tot Odysseus, juist wenst dat de reis naar Ithaka lang mag zijn. Hou Ithaka in je gedachten: dat is het einddoel en geeft je de reis ernaartoe: “En vind je het er wat pover, Ithaka bedroog je niet. / Zo wijs geworden, met zoveel ervaring, zul je al begrepen hebben wat Ithaka’s beduiden.”

[fragment uit Ithaka, door K.P. Kavafis (1911), vertaald uit het Grieks door Hans Warren en Mario Molengraaf, in: Gedichten, Amsterdam 1991, p. 25.]

Scroll naar boven