Prijsvraag rondom staten en stinzen van Friesland

Huize Boschoord

Wat weet u van de staten en stinzen in Friesland? Beantwoord zes vragen en wie weet wint u een vorstelijke overnachting in één van de mooiste B&B’ s van Fryslân: Huize Boschoord in Sint Nicolaasga.
De prijsvraag wordt georganiseerd door de stichting Staten en Stinzen, in samenwerking met de Heerenveense Courant. U kunt nog tot 24 augustus meedoen via de website van de stichting.

Bijna elk Fries dorp telde vroeger tenminste een state. Gebouwd in opdracht van de bestuurlijke elite van hoofdelingen, jonkheren en baronnen die vanaf de late middeleeuwen hier de dienst uitmaakten. Ongeveer 65 van deze gebouwen hebben de eeuwen overleefd. Ze zijn in goede staat en of particulier bezit of van een Stichting. Ze staan verspreid over de provincie, maar de meeste bevinden zich in Noordwest en Noordoost Friesland. Dat waren ooit de welvarendste streken. Vijftien jaar geleden is de Stichting Staten en Stinzen opgericht om de belangstelling voor dit belangrijke culturele erfgoed levend te houden en eigenaren ertoe te bewegen de originele staat te behouden.