Agenda – Poëziewedstrijd Dichter op Hofwijck

©Ronald Meekel

Huygens’ Hofwijck in Voorburg, de beroemde buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens, organiseert dit jaar voor de vijfde keer Dichter op Hofwijck: een dichtwedstrijd voor iedereen die van dichten houdt. Jong, oud, professional of enthousiast amateur, laat u inspireren door het thema humor – het thema van de landelijke Poëzieweek – en stuur uw gedicht in. Het thema humor past overigens uitstekend bij dichter Constantijn Huygens. Hij was dol op het maken van grappige, humoristische en soms ondeugende puntdichtjes. Dichters mogen zich natuurlijk ook laten inspireren door het werk en het leven van Constantijn Huygens, zijn wereldberoemde zoon Christiaan of de buitenplaats Hofwijck, waar vader en zoon jarenlang woonden en werkten.

Landelijke poëzieweek
Net als voorgaande jaren haakt Huygens’ Hofwijck met haar dichtwedstrijd aan bij de landelijke poëzieweek. Die wordt dit jaar gehouden van 26 januari tot en met 1 februari 2017. Op 26 januari is op Hofwijck de feestelijke poëzieavond. Dan worden de volwassen winnaars van Dichter op Hofwijck bekend gemaakt, zijn er veel gedichten te horen en klinkt er door Constantijn Huygens gecomponeerde muziek uit de Gouden Eeuw. De winnaars van de kinderdichtwedstrijd worden op 26 januari ’s middags bekend gemaakt. Voor hen wordt er een speciaal dichtfeest georganiseerd.

Dichtwedstrijd
Dichters vanaf 16 jaar kunnen hun werk tot en met zondag 8 januari 2017 inzenden via dichter@hofwijck.nl. Het is prettig als u ook uw telefoonnummer vermeldt. Iedere inzender krijgt bericht. Er zijn twee prijscategorieën: de juryprijs en de publieksprijs.  Een deskundige vakjury bekijkt alle gedichten en kiest een winnaar en een tweede en derde prijswinnaar. Juryvoorzitter van de dichtwedstrijd is dr. Ad Leerintveld, voorzitter van de Vereniging Hofwijck.  Daarnaast is er een publieksprijs. Het publiek kan een winnaar aanwijzen uit de twintig door de jury geselecteerde gedichten. Deze twintig gedichten zijn niet alleen op de website van Huygens’ Hofwijck te lezen, maar ook in een poëzieroute in de Herenstraat te Voorburg. Ook kinderen tot en met 12 jaar kunnen een gedicht insturen via dichter@hofwijck.nl voor hen is er een aparte kinderprijs. Kinderen kunnen hun gedicht insturen tot en met 20 januari 2017. Dichter op Hofwijck werkt hiervoor samen met kinderboekwinkel In de Wolken in Voorburg. Het wedstrijdreglement is terug te vinden op www.hofwijck.nl

Over Huygens’ Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op Hofwijck beleeft u de Gouden Eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd. De buitenplaats Hofwijck is in 1641 ontworpen en gesticht door Constantijn Huygens zelf. De tuin heeft een uniek ontwerp in de vorm van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.