P.C. Hooft, Prins der Poëten

De man, de prijs, de straat

PC Hooft coverTot november 2015 is op het Muiderslot de tentoonstelling ‘P.C. Hooft, Prins der Poëten. De man, de prijs, de straat’ te zien. Door de eeuwen heen is de naam van Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) nauw verbonden met roemrijke vaderlandse literatuur. In 1825 zorgde zijn faam als beroemdste bewoner er zelfs voor dat het Muiderslot niet werd gesloopt. Hoe anders is dit nu. In een onalledaagse biografische tentoonstelling belicht het Muiderslot drie kanten van dit icoon: de man, de prijs en de straat. Als man portretteert men Hooft als een mens van vlees en bloed, getuige ook zijn sprankelende liefdespoëzie waarvan pikante gedichten op de expositie te lezen zijn. Later legt hij zich toe op het beschrijven van de opstand tegen de Spanjaarden. De Historiën zijn niet alleen voor historici en andere schrijvers een rijke bron gebleken; de persoonlijke toon van Hoofts historische getuigenissen hebben sindsdien menig toneel beroerd met toneelbewerkingen, direct geïnspireerd op zijn vaderlandse geschiedschrijving.
In ons land is de P.C. Hooftprijs sinds 1947 toegekend aan schrijvers in het Nederlandse taalgebied en vaak op het Muiderslot uitgereikt. In het kader van het themajaar Schrijvershuis P.C. Hooft, blaast het Muiderslot deze traditie op eigen wijze nieuw leven in met de uitreiking van het eerste Hooftjuweel. Deze nieuwe juniorpoëzieprijs wordt uitgereikt aan de schrijver van het beste gedicht dat de afgelopen dertien jaar is voortgekomen uit Kasteeljuweel, het jaarlijkse poëzieproject voor jongeren op het Muiderslot. Vanaf 9 september maakt ook het werk van de eerste prijswinnaar van het Hooftjuweel deel uit van de tentoonstelling.
Veruit het bekendst is in Nederland de P.C. Hooftstraat in Amsterdam waaraan de expositie en het boekje aandacht besteden toegespitst op het schoonheidsideaal toen en nu. Goed dat men op het Muiderslot aandacht besteedt aan onze grote schrijvers en onderzoekers uit de 17de eeuw en dan ook nog door middel van een spannende en informatieve expositie. RD
P.C. Hooft, Prins der Poëten. De man, de prijs, de straat, Johan Koppenol e.a. Muiden (Muiderslot) 2015. Dit betreft een gebonden uitgave, in de serie Muiderslot katern (Nr. 4) en telt 68 pagina’s met veel kleurenfoto’s. Prijs: € 8,95 of hier te downloaden.

Scroll naar boven