Over ons

Met z’n allen delen we een mooie erfenis:  heel veel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen

Wist u dat we in Nederland meer dan 1200 kastelen hebben en vele honderden historische buitenplaatsen en landgoederen? Er is vast zo’n bijzondere plek bij u in de buurt. Neemt u er eens ’n kijkje. Ontdek de schoonheid van de sprookjesachtige bouwwerken,  de weelderige tuinen en parken. U zult blij verrast zijn. Dat is wat wij als stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) graag zien. Het is een unieke erfenis en iedereen mag ervan genieten.

Samen voor ons historische en groene erfgoed

Zo veel mogelijk mensen enthousiast maken, dat is een belangrijk doel van sKBL. Hiervoor geven we actuele informatie over het historisch erfgoed in Nederland, via deze website en andere media. Ook organiseren we lezingen en educatieve evenementen. Zo leren mensen het erfgoed beter kennen en meer waarderen. Op die manier ontstaat meer publieke steun voor het behoud van het erfgoed en van het landschap waar het zo mooi deel van uitmaakt. Wie wat behoudt, heeft wat.


Waar vindt u al die mooie plekken?

Wij helpen u graag. Onze website wijst u snel en eenvoudig de weg naar de kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. U krijgt alle informatie die u nodig heeft. Compleet met adressen, routebeschrijvingen en locale voorzieningen. En voor elke locatie een overzicht van wat u er zoal kunt zien en beleven. Kijk gerust even rond op de website. U raakt niet uitgekeken.

’n Dagje uit, tuinieren, high tea, feestje vieren, …?

Op veel van de historische buitenplaatsen treft u allerlei mogelijkheden om de geest te verzetten en te verrijken. Zoekt u ontspanning of wilt u actief de handen uit de mouwen steken? Er is voor ieder wat wils. Hieronder een aantal mogelijkheden. Ze kunnen per locatie verschillen. Veel plezier alvast.

Het landelijke netwerk van sKBL

sKBL verzorgt informatie, educatie en promotie, maar is ook actief in het versterken van de onderlinge band tussen eigenaren van kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. Bijvoorbeeld tijdens studiedagen en door het stimuleren van de uitwisseling van kennis en ervaring. Een goede samenwerking draagt bij aan het behoud van ons historische erfgoed.

sKBL verzorgt informatie, educatie en promotie, maar is ook actief in het versterken van de onderlinge band tussen eigenaren van kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. Bijvoorbeeld tijdens studiedagen en door het stimuleren van de uitwisseling van kennis en ervaring. Een goede samenwerking draagt bij aan het behoud van ons historische erfgoed.

Vrienden van sKBL

Het werk van sKBL is mogelijk dankzij een groep donateurs, onder wie vele kastelen en historische buitenplaatsen. U vindt het complete overzicht onder de knop Vrienden van sKBL.

Onze stichting ontvangt ook financiële ondersteuning van verschillende particulieren, professionals en erfgoedorganisaties. Zij bezitten zelf geen kasteel of buitenplaats, maar achten ons werk voor het behoud van cultuur-historisch erfgoed in Nederland van groot belang.

V.l.n.r. Rylana Seelen, Jennemie Stoelhorst, Marjolein Sanderman, Oldrik Verloop, Rene Dessing, Jos Vork, Otto van Boetzelaer, Erik Wanrooij op Huis Breckelenkamp.

Ons bestuur

Het bestuur bestaat uit:

René W.Chr. Dessing, voorzitter (en oprichter)
Jos Vork, penningmeester
Erik Wanrooij, secretaris
Marjolein Sanderman, lid
Rylana Seelen, lid
Oldrik Verloop, lid
Otto van Boetzelaer, lid

Ons team

sKBL heeft een hecht en actief team bestaande uit:

Jennemie Stoelhorst, directrice
Lenneke Berkhout, secretaris sKBL International Summer School en samenstelling digitale nieuwsbrieven
Kimber Miedema, webredacteur
en een landelijk netwerk van vrijwilligers

ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen)

sKBL is door de Nederlandse Belastingdienst voor onbepaalde tijd als culturele ANBI stichting aangemerkt. Hierdoor zijn (financiële) schenkingen aan sKBL fiscaal aftrekbaar. De voor deze status vereiste openbare gegevens vindt u hier.