Open Monumentendag special: Textiel in Twente

OpenMonumentendagNeem op donderdag 29 en vrijdag 30 december een kijkje in monumenten, die normaal gesproken voor het publiek gesloten zijn of neem deel aan activiteiten voor jong en oud. Een prima gelegenheid om te proeven van cultuur(historie). De meeste activiteiten zijn gratis, maar soms betaalt u wel entree (vaak met korting) of u betaalt voor de activiteit. Voor sommige monumenten, locaties of activiteiten moet of kunt u reserveren. U bent dan verzekerd van een plek.

Niets is zo bepalend geweest voor het beeld van Twente als de textielindustrie. Vanaf 1700 waren er thuiswevers en –spinners. Later weefden zij buitenshuis en rond 1850 veranderde de industrialisatie de handmatige productie: stoommachines in fabrieken namen het spinnen, spoelen en weven over. Tussen 1855 en 1866 kregen bijna alle belangrijke Twentse plaatsen een aansluiting op het spoorwegnet. Hengelo, Almelo en Enschede begonnen nu snel te groeien dankzij een constante stroom werkzoekenden. De huisvesting van de arbeiders was in deze tijd bedroevend. Net als in de 18de eeuw waren de arbeiderswoningen voornamelijk van hout en leem gemaakte rijtjeshuisjes. Eind 19de en begin 20ste eeuw werd het Twentse land heringericht met kapitaal verdiend in de textiel. Op bijna elke heuveltop verscheen een villa – meestal niet protserig, maar gebouwd met Twentse invloeden en cottage-achtige elementen. Landgoederen werden gesticht. Compleet met boerderijen, tuinen en jachtgelegenheid, vijvers en theekoepels. De textielfabrikanten lieten tuindorpen bouwen en parken aanleggen. Zij realiseerden voorzieningen als textielscholen, badhuizen en verenigingsgebouwen, maar ook het Rijksmuseum Twenthe is een initiatief van deze industriëlen. De textiel liet dus zowel in de stad als op het platteland haar erfenis na. De inrichting van Twente is zowel bepaald door de vele vaak weer verdwenen fabrieken (w.o. stoombleekerijen en -weverijen) als door de industriële monumenten, die behouden zijn gebleven. De fabrieken stonden aan de ondertussen grotendeels weer opgeheven spoorlijnen.

Wat is er zoal te beleven?
Tijdens deze twee dagen aan het eind van 2016 verneemt u het verhaal van het Twentse textielverleden door zelf te kijken, maar ook door het te beleven via films, rondleidingen, een treinreis in een stoomlocomotief, wandelroutes, lezingen en een helikoptervlucht boven Twente, waarbij u de highlights uit de Twentse textielgeschiedenis vanuit de lucht bekijkt. Ook pendelen er historische bussen of u boekt een volledige busexcursie (zie ‘Vervoer’ hieronder). Bekijk hier de te bezoeken monumenten en alle activiteiten.

Vervoer
U kunt met uw eigen vervoer reizen of een historische (verwarmde) bus die gratis pendelt tussen het Centraal Station van Enschede en locaties in de omgeving. U kunt ook kiezen voor een geheel verzorgde, betaalde, (historische) busreis, waarbij u drie locaties bezoekt en deelneemt aan de daar geboden activiteiten (zie activiteiten). Op de bussen zijn gidsen aanwezig, die u helpen de invloeden van de textiel op het landschap te “lezen”. Daarnaast rijdt er een stoomtrein (tussen Haaksbergen en Boekelo) of een unieke vlucht in een helikopter boven Twente.