Open Monumentendag 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 37ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. De titel van het thema dit jaar is ‘Levend Erfgoed’, waarmee de Vriendenloterij aansluit bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Living Heritage’.

#OpenMonumentendag #OMD2023

In 2023 is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat wordt gevierd door het thema ‘Levend erfgoed’ in 2023 te koppelen aan Open Monumentendag. Levend Erfgoed, oftewel immaterieel, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Deze vorm van erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Denk aan het ambacht van de molenaar, de klompenmaker, heggenvlechters, of aan de Caribische verteltraditie Anansi, Gregoriaanse zang, de danskunst bubbling, bloemencorso’s, fanfares, het bakken van poffertjes en de Indische rijsttafeltraditie. (Levend) erfgoed verbindt ons allemaal. Levend Erfgoed zal tijdens het Open Monumentendag weekend extra aandacht krijgen in en om de opengestelde monumenten in Nederland.

Landelijke publieksopening
De 37ste editie van Open Monumentendag start spectaculairder dan ooit. Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op de vrijdag voorafgaand aan het weekend een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening vindt plaats in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse en is gratis toegankelijk. Het openingsprogramma op het Grote Kerkplein, bestaat uit live optredens op het grote podium en een verrassende Maakmarkt waar immaterieel erfgoed tot leven komt. Daarnaast kun je genieten van bijzondere muzikale en theatrale optredens in de Zwolse monumenten tijdens de Monumententours.

Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen
In aanloop naar de Open Monumentendag verzamelt sKBL hier de mooiste kastelen, buitenplaatsen en landgoederen die meedoen en tipt interessante activiteiten. Zo worden er binnen rondleidingen georganiseerd, maar ook ‘groene’ rondleidingen, muzikale activiteiten en lezingen. Houd onze agenda in de gaten en bekijk hieronder alvast een paar uitgelichte tips van enkele KBL-Vrienden!

Let op! Niet alle KBL organiseren op beide dagen van de Open Monumentendag activiteiten. Raadpleeg dus voorafgaand aan uw bezoek de website van de locatie, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Borg en steenfabriek Rusthoven, Wirdum, Groningen

Beleef zaterdag 9 september in de tuin van Borg Welgelegen de glorie van vroeger. In klederdracht gestoken personen wandelen eventueel mee, en beantwoorden vele vragen van vroeger. Ook zijn er gedurende dag ervaren gidsen aanwezig om een en ander over de steenfabriek te vertellen. Aan het begin van de 19e eeuw begon de eigenaar van borg Rusthoven naast de borg een steenfabriek, die tot de jaren zestig van de vorige eeuw operationeel was. Dankzij de inspanningen van Het Groninger Landschap, lokale overheid en een aantal gepassioneerde voorvechters is het terrein behouden en ontdaan van asbest. Lees verder…

Buitenplaats Schatzenburg, Dronrijp/Dronryp, Friesland

Zaterdag 9 september zijn de tuinen van de historische buitenplaats Schatzenburg, Eastryp 1 te Dronrijp/Dronryp, opengesteld van 10.00 tot 16.00 uur. Zowel het gasthuis als de buitenplaats zijn in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwd door leden van de Friese familie Huber. De buitenplaats is nog steeds in gebruik bij nakomelingen van deze familie die ook het bestuur van de stichting uitmaken. U kunt tijdens Open Monumentendag genieten van een heerlijke wandeling in de tuin die is aangelegd in landschapsstijl. De toegang is vrij. Na afloop van de wandeling kunt u een kopje koffie of thee drinken in de oranjerie. NB: Het huis is niet toegankelijk.

© Stichting Twickel

Twickel, Ambt Delden, Overijssel

Zaterdag 9 september 2023 is er weer van alles te zien bij het kasteel Twickel, in de moestuin, en kunt u een wandeling maken in Park de Breeriet of een kijkje nemen bij de molens die in bedrijf zijn. Ook kunt u in de Pop-up store aan Langestraat 29 in Delden landgoed producten proeven en/of kopen en het prachtig (wordt nu gerestaureerd) monumentale pand alvast van binnen bekijken. Een aantal openstellingen zijn bij Twickel ook op 10 september. U bent van harte welkom voor een kijkje in de wereld van het landgoed.
Lees verder…

Huis Landfort, Megchelen, Gelderland

Het landschappelijke park en moestuin van Huis Landfort zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op vertoon van uw vooraf geboekte ticket is hier een vrije wandeling mogelijk. Ieder kwartier gaat een rondleiding van start waarbij u kunt aansluiten. Samen met re-enactment vereniging The Meryton Society zullen het park en de moestuin een bijzonder decor worden. De vereniging toont hier dan hoe de gegoede Engelse burgerij in Engeland rond 1800 op een buitenplaats leefde. Lees verder…

© Stichting Erfgoed Landfort / Marie-Christin Pratsch
© Open Monumentendag Amerongen

Landgoed Zuylestein, Leersum, Utrecht

Het overgrote publiek kent Zuylestein alleen van de prachtige tuinen, de vele producten uit de moestuin en de bosvarkens. Maar men weet niet hoe het kasteel er destijds uitzag en kent niet de indrukwekkende historie van het kasteel en zijn bewoners! Zuylestein is een prachtig voorbeeld van een indrukwekkende geschiedenis en van een landgoed dat op moderne en innovatieve wijze erin lijkt te slagen om cultuur, natuur en productie voor een duurzame toekomst in evenwicht te brengen. Het comité Open Monumentendag Amerongen wijdt haar themaboekje van dit jaar dan ook aan het Landgoed Zuylestein, dat het hele weekend is geopend voor het publiek. Lees verder…

Buitenplaats Oud-Zandbergen, Zeist, Utrecht

De vroege buitenplaats uit 1660 is ontworpen door Jacob van Campen en gebouwd in de Hollands classicistische stijl. In de 18e-eeuw is het huis verbouwd of geheel vernieuwd, waarmee het huidige Zandbergen tot stand kwam. In de tweede helft van de 19e eeuw werd een landschapspark aangelegd, gedeeltelijk naar ontwerp van Hendrik Copijn. Sinds 1947 vormt Oud-Zandbergen de thuisbasis van het Kerkgenootschap van de Zevendedagsadventisten.
Op zondag 10 september verzorgt de gids van de Adventisten drie rondleidingen over het landgoed: om 11:30, 13:00 en 14:30 uur. Vanaf de hoofdingang van Oud-Zandbergen vertrekken bovendien drie Gilderondleidingen door het buurtschap Huis ter Heide. Deze starten om 12:00, 13:30 en 15:00 uur. Ook bent u welkom in de voormalige wasserij bij het ambachtelijke houtatelier van Guts & Klopper en kunt u genieten van harpiste Jolijne Viergever. Lees verder…

© Het Utrechts Archief, inv. nr. 202224
© Van Sypesteyn-Stichting

Kasteel Sypesteyn, Nieuw-Loosdrecht, Noord-Holland

Kasteel Sypesteyn staat op zondag 10 september in het teken van de middeleeuwen. Wil jij zien hoe het er vroeger aan toe ging? Kom dan naar Loosdrecht en beleef een middeleeuwse feestdag! De kasteeldeuren gaan exclusief open voor familierondleidingen. Bard Esdor staat klaar om magische verhalen te vertellen. Een onhandige, maar grappige waarzegster voorspelt een positieve toekomst. Beleef hoe de ambachtelijke smid aan het werk is. Geniet van een theatervoorstelling, middeleeuwse muziek, schminken en na de speurtocht in de prachtige kasteeltuin weet jij alles over de Middeleeuwen! Wanneer je ook nog hebt leren zwaardvechten en boogschieten onder begeleiding van echte ridders, word je tot ridder of jonkvrouw geslagen  en ontvang je een kasteelcertificaat! Afijn, een hele dag plezier voor jong én oud! Lees verder…

Slot Haamstade, Burgh-Haamstede, Zeeland

De boswachters van Natuurmonumenten en de bewoners van Slot Haamstede heten je welkom op zaterdag 9 september tijdens de Open Monumentendag. Het normaal voor bezoekers gesloten Slot Haamstede en landgoed kun je vandaag gratis ontdekken, dus pak deze kans! De bewonende familie van Slot Haamstede is deze dag gastheer en laat je een groot deel van het 13de eeuwse kasteel zien. Ongetwijfeld hoor je spannende verhalen, want het kasteel heeft een rijke geschiedenis! Lees verder…

© BHVK Leisure

Uw activiteit ook onder de aandacht brengen via sKBL? Stuur een mailtje naar onze webredacteur Kimber Miedema via kmiedema@skbl.nl.

Scroll naar boven